Artan müsilaj nedeniyle avcılık imkansız hale geldiği için, çoğu balıkçılar av sezonunu erken kapatmak zorunda kaldı ve ava çıkmama kararı aldı. Müsillajın en çok zarar verdiği alanlardan biri olan turizm sektörü de endişeli. Daha önce yaşanan felaketin benzerinin yazın yaşanması durumunda, aynı zamanda turizm kenti olan Çanakkale’de işletmeciler endişeli.
Alınmayan önlemler nedeniyle Çanakkale’de son yıllarda deniz adeta pislik kusuyor. Daha önce olduğu gibi bu yıl da müsilaj Çanakkale’de ilk olarak başladı. Müsilaj, daha sonra Marmara ve Ege denizinde de görüşmeye başlandı. Bu kış havaların çoğunlukla mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle müsilaj daha da arttı. Müsilaj, en çok denizlerde ava çıkan balıkçıları vurdu. Bazı balıkçıların av sezonunu kapattığı bilgisi verildi.
Müsilaj etkisini artırması ile Çanakkale Boğazı'nda avlanan bazı balıkçılar, 15 Nisan'da kapanacak av sezonunu erkene çekti. Müsilajın etkisini her geçen gün arttırdığını söyleyen Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, "Müsilaj son günlerde çok yoğunlaştı, avcılığı imkansız hale getirdi. Sezonumuzu kapattık. Artık mücadele edilemez bir hale geldi. Sezonu erken kapattık.
Müsilaj son günlerde çok yoğunlaştı, avcılığı imkansız hale getirdi. Sezonumuzu kapattık. Artık mücadele edilemez bir hale geldi. Çok fazla ağ kaybettik, çok fazla sistemimiz patladı. Sezonu erken kapattık. 1 Eylül'den itibaren denizde av bu yıl iyi oldu. Karadeniz'de palamut popülasyonu çok iyiydi. Sonrasında hamsi popülasyonu iyiydi. Kasımın sonundan itibaren müsilaj başlamasıyla peyderpey avcılık ve faaliyetlerimiz kısıtlandı. Artık mart ayı ile birlikte tamamen avcılık yapamaz hale geldik. En son dün gece Şarköy açıklarında bir av operasyonu yaptık. Ağı denizden alamadık, ağlarımız patladı, epey bir ağımız kayıp. Sonra dalgıç daldırıp topladık ağlarımızı. Pes ettik, bıraktık" diye konuştu.
TURİZM SEKTÖRÜ TEDİRGİN
Bu yıl balıkçıları vuran müsilajın turizm sektörünü de vurmasından korkuluyor. 3 yıl önce Çanakkale’de etkili olan müsülaj nedeniyle plajlara üzün süre girilmemişti. Bu sorun da en çok turizm sektörünü vurmuştu. İki denize kıyısı bulunan Çanakkale’nin bir çok bölgesinde yaz tatili yapılacak merkezler bulunuyor. Bu tatil cennetlerine müsilaj nedeniyle vatandaşlar gelmemişti ve o dönem işletmeler büyük zarar görmüştü. Havaların yavaş yavaş ısındığı ve deniz turizm sezonu hazırlıklarını başladığı bu dönemlerde müsilaj korkusu her geçen gün artıyor. Müsilaj devam etmesi durumunda daha önce görülen sorunun tekrarlanacağı belirtiliyor.
Dilgen Beril Erken