Özellikle Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınının ardından ülke genelinde sıkı denetimlerin başladığını belirten Özcan, Çanakkale’de de bu süreç kapsamında otellerin titizlikle incelendiğini vurguladı. 

 

Çanakkale’nin turizm bölgeleri Bozcaada, Gökçeada ve Assos’ta bazı otellerin mühürlenmesi üzerine kamuoyunda otel güvenliği ile ilgili soru işaretleri oluştuğunu belirten Özcan, bu durumun yanlış yorumlanmaması gerektiğini ifade ederek, Mühürlenen oteller, yangın güvenliği nedeniyle değil, ruhsat ve evrak eksiklikleri sebebiyle kapatıldı. Denetimlerde belirlenen eksiklikler hızla gideriliyor, otellerimiz gerekli şartları sağlamaya devam ediyor dedi. 

Otellerimizdeki eksiklikler büyük ölçüde giderildi

Denetimler kapsamında özellikle yangın güvenliği tedbirlerine önem verildiğini belirten Özcan, yapılan kontrollerin oda kapılarının yangına dayanıklılığı, yangın algılama ve söndürme sistemleri, yangın merdivenleri ve yanıcı malzemelerin güvenli hale getirilmesi gibi kriterler üzerinden gerçekleştirildiğini söyledi. 

Denetim süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Özcan, şunları söyledi   Çanakkale’deki otellerin denetimleri büyük ölçüde tamamlanmış durumda. Yeni yönetmelik gereği otellerin fiziki uygunlukları ve resmi belgeleri kontrol ediliyor. Otellerimizde çok büyük eksiklikler bulunmuyor. En önemli konuların başında otel odalarındaki kapıların yangına dayanıklı hale getirilmesi geliyor. Yeni yönetmelikle birlikte otellerin oda kapılarının en az 30 dakika yangına dayanıklı olması şartı getirildi. Çoğu otelimiz, yanmaz kapılarla ilgili siparişlerini verdi ve teslim sürecini bekliyor. Bu süreçte eksiklerini tamamlaması için otellere 15 gün süre tanınmıştı, ancak Çanakkale Valisi Ömer Toraman’ın talimatıyla bu süre üç aya çıkarıldı. Şu an için otellerimizin %80’inde eksiklikler giderilmiş durumda.

“İnsan hayatı bizim için her şeyden önemlidir”

Otel denetimlerinin başlamasıyla birlikte Çanakkale’nin önemli turizm bölgelerinde bazı otellerin mühürlendiğine dikkat çeken Özcan, bu otellerin yangın güvenliği nedeniyle değil, ruhsat ve resmi belgelerdeki eksiklikler nedeniyle kapatıldığını belirtti. Özcan, özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından önceki yıllarda verilen Basit Konaklama Belgesi bulunmayan bazı ev pansiyonları ve küçük işletmelerin de bu kapsamda mühürlendiğini söyledi. 

Yaklaşan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü ile Ramazan Bayramı’na dikkat çeken Özcan, bu dönemde otellerin yüksek doluluk oranlarına ulaşacağını belirterek şu ifadeleri kullandı  Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı'nda Çanakkale’de otel doluluk oranları o kadar yüksekti ki, bazı misafirler arabalarında ve parklarda konaklamak zorunda kaldı. Bu yıl da benzer bir yoğunluk bekleniyor. Otellerimiz, denetimlerde tespit edilen eksiklikleri hızla gideriyor. Yangın güvenliği konusunda gerekli tüm önlemleri alarak misafirlerimizin güvenliğini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyoruz. İnsan hayatı bizim için her şeyden daha değerlidir ve bu bilinçle hareket ediyoruz.”

 

Özcan, otellerin yangın güvenliği konusunda hassasiyetle çalışmaya devam ettiğini ve eksikliklerin tamamlanarak uygunluk belgelerinin alınacağını belirterek, denetimlerin turizm sektörünün güvenilirliğini artıracağını sözlerine ekledi.

 

Atakan Alkış