Büyük paraların harcandığı bölgede yıllardır sadece 3 patent 1 faydalı model ortaya çıkarıldığı görüldü. İl genel meclisinin hazırladığı raporda bulunan ve bulunmayanlar günlerdir tartışılırken, Teknopark yönetimi yaptığı açıklamada iddialara cevap verme yerine suçlamalarda bulunması dikkat çekti.

 

Çanakkale Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 2012 tarihinde toplam 145.000 metrekarelik alan üzerinde kuruldu. Şirketin yüzde 54’une GESTAŞ sahip. GESTAŞ’ın sahibi de Çanakkaleliler dolayısı ile İl Özel İdaresi. Teknopark’ın asıl sahibinin GESTAŞ olmasına karşın, yönetimde olmadığı gibi 4 milyon TL kira bedeli ödediği ortaya çıktı. Bu kira bedeli ile beraber şimdiye kadar pek ulaşılmayan ve kapalı kutu olarak kalan Teknopark, radara takıldı. Bunun üzerine İl Genel Meclisi Araştırma ve Hukuk Komisyonu ile Sanayi Ticaret ve Teknoloji Komisyonu bir süre önce Çanakkale Teknopark’ta inceleme ve araştırma yaptı. Teknopark’ın asıl sahibi olan il genel meclisi üyeleri, burada yaptığı incelemede yeterince bilgi almadıklarını ve sorularının geçiştirildiğini iddia ettiler. Buradaki görüşmenin ardından kısa süre önce komisyon, rapor düzenledi.

Açıklanan raporda ortaya konulan iddialar Çanakkale’de adeta deprem etkisi yarattı. Raporda yazılan ve yazılmayanlar il genel meclisinde dile getirilmesi üzerine, tüm gözlet yıllardır gizli kalan bu şirketle çevrildi.

“TAM BİR AZİZ NESİN FIKRASI GİBİ”

Şirketin asıl sahibi olan GESTAŞ’ın hiç yönetimde olmaması büyük tepki topladı. Bunun yanında GESTAŞ’ın büyük ortağı olduğu Teknopark’a bir de 4 milyon TL kira ödediği de açıklandı. Teknopark’a en net eleştiriler CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Sadık Göğüsgeren’den geldi.

Göğüsgeren, şu eleştirilerde bulunmuştu; “Bu kadar büyük bir bütçe ve imkanlar bileşeninin bugüne kadar sadece 3 patent ve 1 faydalı model sonucuna ulaşabilmesi eleştiri gerektiriyor. Yüzde 54 hissesine sahip olan GESTAŞ’ın ise teknoparka 4 milyon TL ödeyerek kiracı olması ise tam bir Aziz Nesin fıkrası. Yüzde 99 hissesinin İl Özel İdaresi’nde bulunduğu GESTAŞ, Teknopark yönetiminde söz sahibi olmaması hatta il genel meclisinin bu iki kuruluşta da tamamen yetkisiz olması da anlaşılır gibi değil.

GESTAŞ NEDEN KİRA VERİYOR

Hisselere bakıldığı zaman yüzde 99’unun Çanakkale halkının olduğu GESTAŞ şirketinin burada yüzde 54 hissedar olduğunu görüyoruz. Burada ettiği atlama yönünde bir durum. Bir deniz ulaşım şirketinin Teknopark’ta hisse sahibi olması, Çanakkale halkına sorulmuşmudur. Çanakkale halkının bilgisi varmıdır. O dönemlere bir bakmak lazım. Orada kiracı olması ve yüklü kira vermesi de bir sıkıntı.

 ŞEFFAF OLMAK ZORUNDASINIZ

Banker Bilo’nun ofisi gibi, bir masa, bir sandalye, bir kalem olan işletmeler var. Oraya teşvik amaçlı gelip büro açtıkları belli. Buna biz kanaat getiriyoruz vatandaş olarak. Görüntü öyle. Çanakkale halkı da biliyor.

Bu konuda da Teknopark yönetimi şeffaf olmak zorundasınız. Kamuoyuna gelirlerinizi, giderlerinizi, şirketlerin faaliyetlerini, düzenli olarak paylaşmak zorundasınız. Hiç kimseye 145 bin metrekarelik alan babasından miras kalmadı. Orada bir faaliyet oluyorsa, Çanakkale halkına, İl genel meclis üyelerine, Çanakkale belediyelere, muhtarlıklara, üniversitelerde okuyan çocuklar orada bilgi sahibi olmak zorunda.”

TEKNOPARK İDDİALARA CEVAP VERME YERİNE ELEŞTİRİLERDE BULUNDU

İl genel meclisi CHP ve İYİ Parti üyelerinin açıkladığı eleştirilere ve ortaya koyduğu iddialar üzerine Teknopark yönetimi bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada iddialara cevap verme yerine daha çok suç eleştiri ve suçlamalarda bulunması dikkat çekti.  

Teknopark tarafından gönderilen açıklama şöyle;

“14 Kasım 2024 tarihinde Çanakkale Teknopark’ta ağırladığımız Çanakkale İl Genel Meclisi komisyon üyeleriyle kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı yapılmış olmasına rağmen, 07.02.2025 tarihli İl Genel Meclisi toplantısında Bölgemiz ile ilgili yanıltıcı ve gerçeği yansıtmayan birtakım iddialar ileri sürülmesi ve buna yönelik paylaşımlar nedeniyle aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği duyulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Çanakkale Teknopark ek alanı olarak ilan edilen Çardak Yerleşkemizdeki bina, mülkiyeti Çardak Belediyesi’ne ait, işletme hakkı ise Çanakkale İl Özel İdaresi’nde bulunmaktadır.

İlgili bina mevcut hali ile tarafımıza kiralanmış olup tadilat çalışmaları ile ilgili Çardak Belediyesi’ne 15.11.2022 tarihinde yapmış olduğumuz ve bugüne kadar muhtelif tarihlerde yinelediğimiz tadilat ruhsatı talebimize 2 yıl geçmesine rağmen Çardak Belediyesi’nden resmi bir cevap alamamış bulunmaktayız. 

Dolayısıyla iddia edildiği gibi evrak eksikliği ile ilgili tarafımıza herhangi bir resmi bildirim yapılmamıştır. Bu bağlamda sosyal medya üzerinden konunun muhataplarının dışındaki taraflarca yapılan ve resmi olmayan paylaşımların kamuoyunu yanıltma ve çarpıtma amaçlı olduğu açıktır.

12.12.2022 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygun görülerek faaliyete başlayan Çardak Yerleşkemizde yazılım ve bilişim alanında faaliyet gösteren girişimci firmalarımızın projeleri Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda yüzde yüz uzaktan çalışma esaslarına uygun olarak yürütülmektedir.

Özellikle pandemi sonrasında tüm dünyanın kabul ettiği, çağımızın çeşitlendirilmiş çalışma modelleri çerçevesinde yazılım ve bilişim alanında Ar-Ge faaliyetleri yürüten ve katma değerli, yüksek teknolojili ürün üreten girişimci firmalarımızı, iddia edildiği gibi “tabela firması” olarak nitelendiren zihniyeti esefle kınıyoruz.

4691 sayılı kanun çerçevesinde Yönetici Şirket olarak öncelikli görevlerimiz arasında sayılan “firmaların uluslararasılaşmaları ve ihracat potansiyellerinin artırılması”na yönelik desteklerin sağlanması kapsamında faaliyete geçirdiğimiz yurtdışı paylaşımlı irtibat ofislerimiz ücretsiz olarak girişimci firmalarımızın kullanımına sunulmaktadır.

Bugün 10’dan fazla ülkeye ihracat yapan, her geçen gün uluslararası pazarlarda etkinliğini artıran ve yüksek katma değerli ürünlerini dünyaya satmaya çalışan firmalarımızın yurt dışı etkinliğini artırmak amaçlı gösterdiğimiz gayretleri görmezden gelerek iddia edildiği gibi “lüks ofis vb.” söylemlerle karalamaya çalışmak en basit tabiri ile kötü niyetli ve dar görüşlü bir anlayışın tezahüründen başka bir şey değildir.

 

Aralık 2024 sonu itibari ile bünyemizde faaliyet gösteren 33’ü Çanakkale menşeili olmak üzere 80 girişimci firma; 650’den fazla nitelikli çalışan; devam eden 96, tamamlanan 229 Ar-Ge / yazılım / tasarım projesi ile büyük bir aile olarak bölgesel, ulusal ve uluslararası proje ve işbirliklerimizi büyütmeye, bölgesel kalkınmaya katkı sağlamaya, hayalleri olan gençlerimizin ve girişimcilerimizin hayallerini paylaşarak onlara yol arkadaşlığı yapmaya ve her türlü karalama girişimine rağmen Ar-Ge - İnovasyon ekosistemimizi kararlılıkla büyütmeye devam edeceğiz.”

 

Mine Yel

Foto: arşiv