Mesudiye Zırhlısı, Çanakkale savaşlarında sabit batarya gemisi olarak kullanıldı. 13 Aralık 1914 Aralık tarihinde İngiliz denizaltısı B-11 tarafından batırıldı. Yaşanan feci olayda 35 denizcimiz şehit oldu. Şehitlerimizin ölümünün yıldönümünde Kepez sahilinde bulunan Mesudiye Zırhlısı Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı. Anma programına Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Belediye Başkanvekili Süleyman Canpolat,  Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Yardımcısı Zülküf Memiş, Çanakkale Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan, Mesudiye Zırhlısında şehit olan Ahmet Oğlu İsmail'in akrabası Bilecik- Pazayeri Halk Eğitimi Merkezi eski Müdürü Sedat Büyük, öğrenciler, alan kılavuzları ve vatandaşlar katıldı. Tören saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Törende bir konuşma yapan Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Kepez açıklarında 10 subay ve 25 erbaşın şehit olduğunu hatırlatarak, “Mesudiye Zırhlısı 1872 yılında kızağa konulmuş 1874 yılında denize indirilmiş, 1975 Aralık ayında İstanbul'a getirilmiş ve donanmamızın en güçlü amiral gemisi olarak birçok görevi ifa etmiştir. Çanakkale Boğazı'nı korumakla görevlendirilen Mesudiye Zırhlısı 6 Eylül 1914 Çanakkale'ye gelerek müstahkem mevki komutanlığı emrine girer ve Sarısığlar mevkiine demirlemesine karar verilir. Buradaki görevi Hamidiye ve Namazgah bataryalarının ateşine iştirak ederek güzel bir mevzi oluşturmaktır. Mesudiye'de personel gemiyi korumak için kendi imkanlarıyla önlem alırken karşı tarafta Mesudiye'yi torpillemek için kendi planlarını yapmaktadır. Zırhlarımızı batırma görevi, İngiliz denizaltı B11'e  verilir. B11, 13 Aralık 1914 günü saat 05'te, Heles burnu açıklarında dalışa geçerek Çanakkale Boğazı'nda periskobunu hiç kullanmadan pusulası yardımı ile mayın hatlarının altından geçerek yaklaşık dört saatlik bir seyirle boğazın içinde ilerler. Bu sürecin sonunda Periscobunu yukarıya sürdüğünde Sarısılar mevkinde demirli, Mesudiye'yi görür. Mesudiye'ye 800 yüz metre mesafeye kadar yaklaştıktan sonra saat 11.58'de iki torpil atar. Atılan torpiller gemiye çarparak infilak eder ve zırhlı kısa sürede batar. Kıyıdan yapılan yardımlar ile filikalar ile denize dökülen subay ve eratlar kurtarılır. O esnada yapılan çalışmalarda madeni sesler yardımı ile duyulduğu 12 kişi içeride mahsur kaldığı tespit edilir ve İstanbul'dan getirtilen cihaz ile 36 saatlik bir çalışmanın sonunda gemide kalanlar sağ olarak kurtarılır. 661 mürettebat oluşan Mesudiye zırhlımızın hayat hikayesinin sonunu getiren bu hazin olay sonunda 10 subay, 25 erbaş er şehit olmuştur. Cepheye gelen kahramanlarımızın en büyük korkuları dağ başlarında, kabirlerinde unutulmaktır. 75. Alay 10. Bölük Teğmeni İstanbul Beşiktaşlı Teğmen İbrahim Naci, 15 Haziran 1915 tarihli günlüğünde savaş alanına giderken gördüğü şehit kabirlerinden etkilenerek, 'Bir gün biz de dağ başında unutulacak mıyız?' diye duygularını yazar. Biz bu kahramanlarımızı unutmadığımızı, hissettirmek için buradayız.

Belediye Başkanı olduğum günden buyana Mesudiye zırhlısı şehitlerini Kepez Belediyesi organizasyonu ile anıyoruz. Ben Belediye Başkanı olduğum sürece bu anma töreni Kepez Belediyesi tarafından organize edilecek. Tabi ki beklentimiz ve temennimiz Mesudiye Zırhlısı şehitlerimizin askeri tören ile anılması. Sarısığlar koyunda sabit batarya şeklinde kullanılan Mesudiye Zırhlısı 13 Aralık 1914 Saat 11.58'de İngiliz B11 deniz altısının sinsice yaklaşarak ateşlediği iki torpidonun çarpması sonucu kısa sürede battı. Batan Mesudiye Zırhlısın’da  10 Subay ve 25 Er şehit oldu. Çanakkale savaşı kahramanlarının ruhları şad olsun. Kepez’de 18 Mart kutlamaları Hasan Mevsuf Şehitliğinde kutlanırdı. Ben Kepez Belediye Başkanı olana kadarda açıkçası Mesudiye Zırhlısının öneminin farkında değildim. Belediye Başkanı olduktan sonra Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği  Başkan ve değerli üyeleri benimle iletişime geçerek Mesudiye Zıhrlısı’nın önemini aktardılar. Bende yaptığım görüşmeler ve araştırmalar sonucunda Mesudiye Zırhlısı şehitlerimize gereken önemin verilmediğini tespit ettim. Mesudiye Zırhlısı’nın batırıldığı mevkiide Mesudiye Zıhlısı şehitleri anıtını yeniledik ve bu alanı elden geçirerek bu anıtın bulunduğu alanı ismini belediye meclisi kararı ile 'Mesudiye Zırhlısı Şehitleri Parkı' yaptık. 2021 yılında tüm Çanakkale protokolünü Mesudiye Zırhlısı Şehitleri Anma Törenine davet ettik. Ve o anma töreninde de yenilenen Mesudiye Şehitleri Anıtının ve parkının açılışını gerçekleştirdik" dedi.  

 

Mesudiye Zırhlısında şehit olan Ahmet Oğlu İsmail'in akrabası Bilecik - Pazayeri Halk Eğitimi Merkezi eski Müdürü Sedat Büyük de törene katıldı. Törende bir konuşma yapan Büyük, “Rize ili Kalkandere ilçesi şehitlerinden Ahmet oğlu İsmail’in yakını olarak bu anma törenine katılmaktan onur duyuyorum. Geçen yılda yine anma törenine beni davet eden Kepez Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Atalarımız burada 108 sene önce bizler için şehit oldular. Başta Ulu Önder ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyoruz.” dedi.

Duaların ardından anma töreni, 13 Aralık 1914'te Mesudiye Zırhlısı'nda şehit olan 10 subay ile 25 askerin anısına denize çelen bırakılmasıyla sona erdi.

Tuba Demirtaş

Foto: BHA