Geçen yıl başlayan kuraklık, bu yıl da devam etti. Sonbaharın son günlerine kadar Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de yağış gelmedi. Çanakkale’nin tüm içme ve sulama barajlarında su seviyesi dibe kadar düştü. Su sıkıntısı zirveye çıktığı dönemde beklenen yağmur gelmeye başladı. Son günlerde Çanakkale’de peş peşe yağmur yağıyor. Geçen haftasonu da çanakkale’de yağışlı geçti. Yağmurun uzun sürmesi en çok barajlara yaradı.

Çanakkale’nin içme ve sulama suyunu karşılayan Atıkhisar barajında su seviyesi önemli ölçüde azalması nedeniyle aylar öncesinde Çanakkale Belediyesi tarafından tedbirler alınmış ve bir çok alanda su tüketimi yasağı konulmuştu. Yasak halen devam ederken, barajdaki su seviyesi son günlerde yağan yağmurla biraz arttığı ifade ediliyor. Bu artışın çok az olduğu ve tedbirlerin devam edeceği bilgisi verildi.

Aynı durum Çanakkale’den Bayramiç ilçesine kadar tarım alanının ve Bayramiç ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Bayramiç barajında da su seviyesi yüzde 8’in altına düşmesi nedeniyle kısa süre önce kapakları kapatıldı ve su verilmemeye başlandı. Kazadlarındaki tüm çeşmelerin beslediği barajda yıllardır bu kadar su seviyesi aşağıya düşmemişti. Kuraklık nedeniyle bu durum da yaşanmıştı. Kuraklık daha da artacağı beklenirken yağmur imdada yetişti.

Birkaç gündür yağan yağmur, iki gün ara verecek. Pazartesi ve Salı gününden sonra yağmur tekrar Çanakkale’de başlayacak. Yağışların böyle devam etmesi durumunda barajların su seviyesinin belli bir seviyeye çıkacağı bekleniyor.

Atakan Alkış