Eskişehir Ticaret Odası, bu yıl 130’uncu yıldönümünü kutladı. Osmanlı Devleti’nden günümüze kalan en köklü ekonomi kuruluşlarından biri olan Eskişehir Ticaret Odası’nın 130. Kuruluş yıldönümü kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi. Oda tarfından düzenlenen en anlamlı etkinlik ise Çanakkale Gezisi oldu. Hem Cumhuriye'tin 100. yılına hem de Oda kuruluşunun 130. yılına yakışır bir gezi düzenleyerek Türkiye Cumhuriyetinin ön sözünün yazıldığı Çanakkale'ye gelen Eskişehir Ticaret Odası Üyeleri  ecdadı yad etti.  Bu anlamlı gezi için Eskişehir'den yola çıkan Ticaret Odası Üyeleri, ilk günde antik liman Assos'u gezdiler.  Tarihi Assos ve Ayvacık'ın doğal güzelliklerini keşfeden üyeler, gezilerin ikinci gününde Çanakkale Şehitliğini ziyaret ettiler. Rumeli Hamidiye Tabyaları, Namazgah Tabyası, Şahindere Şehitliği, Şehitler Abidesi, Conkbayrı ve 57 alay başta olmak üzere Gelibolu Tarihi Yarımadayı karış karış gezen üyeler ecdadı yad etti.
Gezi hakkında bilgi veren Oda Başkanı Metin Güler "Eskişehir Ticaret Odası 1893 yılında kurulmuş ve bu yıl itibari ile 130. yılını kıtluyoruz.  Bunu da hem meclis üyelerimiz hem de üyelerimizle  hem de kent ile beraber kutlamaya özen gösteriyoruz.  Bu yılımıza özel bir çok organizasyon yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.  Birinci amacımız tabi ki Eskişehir'e ekonomik anlamda katkıs ağlamak. İkincisi ise  çevredeki odalarla iş birliğimizi geliştirerek, hem kentimize, hem sanayimize hem de   tarımımıza katkı sağlamya çalışıyoruz.
Çanakkale çok özel bir kent. Özellikle 1. Dünya savaşında verilen o mücadele ile ülkemizin tüm bireyleri de burada olurken Topyekün bir mücadele verildi. O yüzden ben her seferinde söylüyorum, başta çocuklarımız olmak kaydıyla Çanakkale herkes tarafından görülmeli ve burada yaşanılanları, verilen çetin mücadele herkeslerin bilmesi gerekiyor. Neden? Çünkü geçmişimizi bilmemiz gerekiyor. Çanakkale'de de önemli bir geçmiş var. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılı hem bu yıla çok yakışacağı için hem de  Ticaret Odamızın Meclis üyeleri ve eşlerimizle birlikte geldik bu geziye.  Neden Çanakkale'yi seçtik? Aramızdan Çanakkale'ye gelmeyenler, gezmeyenler vardı Çanakkale'yi. Kitaplarda aslında bir çok hikaye var, bir çok anlatım var. Ama burada asıl olan bir gerçek var Çanakkale tarihini ve Çanakkale Ruhunu yaşamak.
Her geçen yıl  müzeleri ile  altyapısı ile birlikte bölgenin daha  anlaşılır hale getirildiğini görüyorum.  Benim Çanakkale'ye 10. gelişim her halde ve her gelişimde yeni bir şey öğreniyorum bu da beni sevindiriyor. Çanakkaleliler ve çevre illerdeki vatandaşlar bura biliyor ama ülkemizin her tarafından özellikle çocuklarımızın burayı bilmesi çok kıymetli.  Döner Dönmez de oda olarak burayı gezmekle ilgili bir takım girişimlerde bulunacağız özellikle Milli Eğitimle görüşmelerimiz olacak.  Burada hem dostlarımız hem de  Çanakkale Halkı tarafından Çok İyi ağırlandık.  Bu anlamda Çanakkalelilere teşekkür ediyorum" dedi.

3 SEFER GELDİM, GELMEYEN ÜYELERİMİZ VARDI
Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emre Demir ise Çanakkale'ye daha önce de geldiğini ve destanın yazıldığı bu topraklara  her geldiğinde duygulandığını dile getirerek "Biz Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladışımız gibi Eskişehir Ticaret Odasının da  130.  yılını kutluyoruz.  Dolayısı ile Biz de Çanakkale'ye gelerek daha önce Çanakkale'yi gezmeyen üyelerimizle bu destanı hissetmek ve Çanakkale Ruhunu taze tutmak açısından  bu geziyi düzenledik. Bir çok üyemiz buraya daha önce de geldi. Ben de 3 defa geldim. Ama her geldiğimizde yeni bir şey öğrendiğimiz ve her geldiğimizde duygulandığımız  bir ecdadın şehit düştüğü, ama bir milletin de yeniden doğduğu bu bölgeye gelerek  tüm bilgilerimizi taze tutmaya çalışıyoruz" dedi.
Oda üyeleri Çanakkale'de kaldıkları üçüncü günde ise Çanakkale Merkezi gezdiler. Çanakkale Merkezdeki Aynalı Çarşı, Troya Atı, ve Merkezdeki müzeler başta olmak üzere Çanakkale merkezideki birçok yere görme şansını bulduklar.

Tuba Demirtaş
Foto: BHA