Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Alan'da '2'nci Yüzyıla Omuz Omuza' sloganıyla bu yıl 8'incisi düzenlenen Gelibolu Maratonu, renkli görüntülere sahne oldu. 7’den 77 yaşına kadar vatandaşların katıldığı maratonu kimisi yarışmak, kimisi spor yapmak kimisi ise eğlenmek için katıldı.
Tarihimizin en önemli yerlerinden biri olan Gelibolu Yarımadasında ,Olimpiyatların sembolik olarak en önemli sporu olan ve bir dayanıklılık sporu olan Marton gerçekleştirildi.  Türk Milleti’nin kahramanlığını genç nesillere anlatmaya davet ettirme ilkesiyle ilk kez 2015 yılında yapılmaya başlanan benzeri olmayan, özellikle yükselen koşu trendinde yenilikler arayan genç hedef kitle için taşıdığı manevi değerlerle öne çıkan 'Türkiye’nin tek tematik maratonu' özelliği taşıyan Gelibolu Maratonu, hafta sonu büyük bir katılım ile koşuldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı organizasyonunda bu yıl 8'incisi düzenlenen Gelibolu Maratonu, Kilitbahir Kalesi'nden başladı. 10K, 21K, 42K Maraton ve bin 915 metrelik halk koşusuna yaklaşık 14 farklı ülkeden 3 bin 500 kişi katıldı. Gelibolu Kaymakamı Bekir Arabacı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız'ın verdiği start ile maraton hareketi başladı.
2. Yüzyıla Omuz Omuza Koşuyoruz' mottosuyla Kilitbahir Kalesi önünden başlayarak Tarihi Alan'da gerçekleştirilen  Gelibolu Maratonu’nda, 42 kilometrede erkeklerden 3 saat 34 dakika 01 saniyelik derecesiyle Ergün Arslan birinci olurken, Ergün Kızılaslan ikinci, Joao Theoto Junior üçüncü oldu. Kadınlarda ise 3 saat 27 dakika 40 saniyelik derecesiyle Maria Kolpakova birinci, Ekaterina Troshanova ikinci, Süreyya Acar da üçüncü oldu.
21 kilometrede yarı maratonda ise kadınlarda 1 saat 38 dakika 58 saniyelik derecesiyle Gülten Zobu Çelik birinci, Nebahat Yılmaz ikinci, Semra Bulut üçüncü olurken, erkeklerde Ümit Er, 1 saat 29 dakika 26 saniyelik derecesiyle birinci, Batuhan Sağın ikinci, Metin Barış İlhan üçüncü oldu. 10 kilometrede  kadınlarda 39 dakika 08 saniyede bitiren Özge Çolak birinci, Dilşah Kurt ikinci, Leyla Sapmaz üçüncü oldu. Erkeklerde 34 dakika 35 saniyelik dereceyle Bedri Şimşek birinci, Mehmet Aydıngör ikinci, Aytaç Ege üçüncü oldu.Dereceye giren sporculara ödülleri, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve protokol üyeler tarafından takdim edildi.
 
Atakan Alkış
Foto: BHA