Türkiye tarihi seçime giderken, iki gün sonra halk sandık başına gidecek. Pazar günü sandıklar açıldığında Çanakkale’de hangi partinin ne kadar oy aldığı ve kaç milletvekili çıkarttığı da kesinleşecek.  Aynı zamanda cumhurbaşkanı adaylarına ne kadar oy çıkacağı da açıklanacak. Sandıkta çıkan sonuç ise parti kurmayları, Çanakkale milletvekili adayları ve parti teşkilatlarının karnesi olarak kayda geçecek.
 
14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine iki gün kaldı. Yurt dışındaki oy kullanma işlemleri son buldu ve oylar Türkiye’ye geldi. Bu Pazar ise Türkiye’de sandıklar kurulacak. Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de halk sandık başına gedidecek. Oy kullanan vatandaşlar akşam dört gözle sandıkların açılmasını bekleyecek.
Vatandaşlar merakla ve heyecanla oy sayımını medyalarda izlerken, oyaları en yakında takip edecek kişilerin başında Çanakkale milletvekili adayları olacak. Çünkü sandıklarda çıkan sonuç, aynı zamanda adayların kaderini de belirleyecek. Partilerin il genelindeki oy oranları ise hangi partiden hangi adayın vekil olarak Ankara’ya gideceğini belirleyecek. Bu sonuçlar da adayların ve aynı zamanda teşkilatların seçim sürecinde sahada yaptığı çalışmaların karnesi niteliği de taşıyacak. Çalışan ve çalışmayanlar bir kez daha gözden geçirilecek. Ve bunun sonucunda partilere kartlar yeniden oluşacak ve birçok kişinin kafası koparılacak. Seçim kampanyasının sonuna doğru gelirken, AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti de birçok kişinin çalışmadığı biliniyor. Bu çalışmayanların içinde milletvekili adayları ve teşkilatlar da bulunuyor. Çalışmayanlar, sadece partilerin kapalı kapılar ardındaki dost sohbetlerinde eleştiri konusu oluyor. Seçim bittikten sonra bunun bedeli olacağı da konuşuluyor.
Karnede bir bölüm daha olacak. O da Cumhurbaşkanı adaylarının Çanakkale’de alacağı oy oranı. Bu da en az milletvekili oylaması kadar önemli ve günümüz sisteminde daha da büyük önem taşıyor. Çünkü Cumhurbaşkanlığını kazanan tün yetkilere sahip oluyor. Bunu bu süre içinde de gördük. Çünkü bu sistemde meclisin pek etkisi bulunmuyor.  Bu yüzden Çanakkale’de cumhurbaşkanı adaylarına çıkacak oy oranı da aynı zamanda partilerin kurmaylarını, milletvekili adaylarını, belediye başkanlarını ve teşkilatları

Mehmet Güler