Maliyetlerdeki artış sonrasında Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de fazla ev yapılmadı. Bu da arz talep dengesini bozdu. Ev az yapılınca kira fiyatları da artmaya başlandı. Buna enflasyon da eklenince en büyük sorunlardan biri kira artışları oldu.
Devlet de bu sorunu yüzde 25 kira artışı kararı aldı. Bu karar daha çok karışıklığa neden oldu. Enflasyonun kat kat arttığı ortamda ev sahipleri kiralarını her yıl neredeyse iki katına çıkarmak istedi, kiracılar ise devletin belirlediği yüzde 25 artışı istedi. Bu da büyük sorun oldu. Kavgalar aldı başını gitti. Kiracılar ile ev sahipleri arasında sık sık kavağalar yaşandı ve yaşanıyor. Aynı şekilde mahkemelerde de ev kirası anlaşmazlığı nedeniyle dava dosyaları birikti. 
Temmuzda yüzde 25 tavan süresi doluyor, sonra ne olacak?
Çanakkale’nin her mahallesinde konutların kiraları artık asgari ücret ile geçinen çalışanlar için zorlayıcı hale geldi. Kahramanmaraş merkezli depremler konut fiyatlarını tekrar artırırken, hükümet geçen yıl Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira kontratlarına yüzde 25 sınırı koymuştu. Bu sınıra uymayan ev sahibi sayısı da bir hayli fazla.
Örneğin dün, Adana’da kiralara fahiş fiyat artışı yaptığı öne sürülen kişi gözaltına alındı. Aylık kirası 833 TL olan kirayı 5 bin liraya çıkardığı iddia edilen kişi adliyeye sevk edildi. Daha sonra serbest bırakıldı.
Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenmesine karşın ev sahiplerinin çoğu uymuyor. Çünkü yüzde 25 artış, enflasyon karşısında çok çok düşük kalıyor.  Temmuz ayında süresi dolacak yüzde 25 kira artışı yerine yeni bir plan üzerinde de çalışıldığı belirtiliyor. İlin belli bölgelerinde alt ve üst sınır kira fiyatının getirileceği ifade ediliyor. Çanakkale’de de bazı bölgelerde evlerin büyüklüğü, mevkisi ve durumu ile ilgili fiyat aralığının belirleneceği gelen bilgiler arasında.

Turgut Engin