Kahramanmaraş merkezli medyana gelen deprem felaketlerinde 11 ilde asrın felaketi yaşandı. Son güncellenen rakamlara göre 50 bin civarında kişi depremde hayatını kaybetti. Depremde şehirler adeta haritalardan silindi. Taş taş üstüne kalmadığı bölgede binaların çoğu ya yıkıldı ya da yıkılacak durumda. 13 milyon civarında insan buralarda etkilendi.
Burada oluşan durum Türkiye genelini de birçok yönü ile etkiledi. Bunların başında da konutlar geliyor. Deprem bölgesi olan Çanakkale’de de vatandaşlar oturdukları binaları ve işyerinin olduğu yapıları sorgulamaya başladı. Bu sorgulama devam ederken, ev almak isteyenler de geri adım attı.
Bu oluşan panik havası ve binaların sağlam olup olmadığı ile ilgili durum da vatandaşların konut almasının önünde engel oluşmaya başladı. Yaşanan bu sorunlar da Çanakkale’deki bina satışına da yansıdı. Depremde önce TÜİK tarafından yapılan açıklamada Çanakkale’de 756 bin konut satılmıştı. Şubat ayındaki istatistiklerin geriye geldiği görüldü. Şubat ayında ise 614 konutun satıldığı açıklandı.
 
PİYASA DURDU!
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Şubat’a ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 azalarak 80 bin 31 oldu. Konut satışlarında İstanbul 14 bin 980 konut satışı ve yüzde 18,7 ile en yüksek paya sahip oldu.
Satış sayılarına göre İstanbul’u 8 bin 235 konut satışı ve yüzde 10,3 pay ile Ankara, 5 bin 31 konut satışı ve yüzde 6,3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 16 konut ile Hakkari, 30 konut ile Ardahan ve 47 konut ile Tunceli oldu. Konut satışları Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 azalışla 177 bin 739 olarak gerçekleşti.
Emlakçılar da Çanakkale’de de konut satışlarındaki ciddi düşüşe sebep olarak depremi gösterdi. Konut almak isteyenlerin deprem nedeniyle kararlarını durdurduklarını belirten emlakçılar, bu kararsızlığın devam etmesi nedeniyle piyasanın durma noktasına geldiğini ifade etti. Konut almak isteyenlerin ayrıca konutların sağlamlık durumunu bilmedikleri için alımı ertelediğini aktardı. Eski konutlarda test süreci başlayacağını duyan vatandaşlar, binaların dayanıklık durumu belli olduktan sonra karar verecekleri öğrenildi.
 
Mine Yel