İYİ Parti Çanakkale İl Teşkilatı, partinin en dağınık ve karışık teşkilatlılarının başında yer alıyor. Kurulduğu günden beri teşkilat adeta kaynayan kazan gibi. İlk önce dışarı yansımadan teşkilat içinde çatışmalar ve gruplaşmalar başladı. Bir grup daha sonra genel başkan yardımcısı olan Rıdvan Uz çevresinde birleşti. Diğer grup ise karşısında saf aldı. Uz’u il başkanlığı desteklerken, merkez ilçe başkanlığı ise karşısında yer aldı. Karşısındaki grup içinde tutuklu yargılanan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin de yer alıyor.

KAVGA KONGREDE KENDİNİ GÖSTERDİ
Bu gruplaşma ilk olarak delege seçimlerinde kendini gösterdi. Delege seçimlerindeki gruplaşma Merkez İlçe kongresinde gün yüzüne çıktı. İçerdeki kavga burada patlama noktasına geldi. Ardında il başkanlığı ile kavga daha da büyüdü. Burada alevlenen kavga kongrelerin bitmesi ile sessizliğe burundu fakat gruplar bu sefer milletvekili adaylığı için çalışma yapıyordu.
Çanakkale’de bir grubun başında Uz, diğer grubun başında ise Çetin adaylık için sıkı çalışıyordu. Uz genel başkan yardımcısı olduğu için bu avantajı kullanacak güçte, Çetin de İYİ Parti’ye geçen ilk belediye başkanı olduğu için Genel Başkan Meral Akşener ile sıkı bir dostluğu var. Bu dostluk bir süre önce Meral Akşener’in cezaevinde Çetin’i ziyaret etmesi ile bir kez daha kanıtlandı.

ÖN SEÇİM İPTAL EDİLDİ
Tüm bu senaryolar devam ederken Çetin cezaevine girince Uz’un karşısında milletvekili adaylığı için güç kalmadı. Bu yüzden İYİ Parti Çanakkale aday adaylarının yer alacağı sıra da Uz’a göre şekilleneceği konuşuluyor. Partiye 10 aday adayı başvurdu. Başvurulanlar arasında Rıdvan Uz’da yer alıyor. Kısa süre önce genel merkez tarafından yapılan açıklamada Çanakkale aday sıralamasının ön seçimle yapılacağı belirtilmişti. Ön seçim duyurulunca başvuru sayısı da arttı.

İL BAŞKANLIĞI ÖN SEÇİM İSTEMEMİŞ
Nisan ayının başında yapılması planlanan ön seçimin iptal edildiğine dair yazı yayılmaya başlandı. Ön seçimin iptal edilmesi ile ilgili gönderilen yazıda, önce seçimin iptal edilmesini İYİ Parti Çanakkale İl Başkanlığı’nın istediği belirtiliyor. Genel Merkez tarafından Çanakkale İl Başkanlığı’na yazılan yazıda şu sözlere yer verildi; “22.03. 2023 tarihli Genelge 3’de üye tabanlı temayül yoklaması ( ön seçim) yapılaması planlanan iller arasında Çanakkale ilimiz de vardı. Çanakkale İl Başkanlığı olarak talebiniz üzere ön seçim yoklamasından vazgeçilmiş olup, milletvekilliği aday sıralamasının değerlendirilmesi Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in uhdesine alınmıştır. Gereğini bilgilerinize sunarım.”
 
ÖN SEÇİMİN NEDEN İPTAL EDİLDİ
İYİ Parti delege seçimlerinde Rıdvan Uz’un yakınlarının bazıları bile delege seçilmemişti. Bu tablo karşısında da üyelerin büyük kısmının Uz’a karşı olduğu belirtiliyordu. Bunu merkez ilçede de gördük. Ön seçim de üye tabanlı olduğu için burada Rıdvan Uz’un bir kez daha hüsrana uğramasından korktuğu için ön seçimin iptal edildiği belirtiliyor.

Mehmet Güler