Meydana gelen deprem felaketinden sonra göç alan illerden biri de Çanakkale oldu. İstanbullular olası Marmara depreminden, 11 ildeki depremzedeler de oradaki yıkımdan dolayı tercih ettikleri illerden biri de Çanakkale. Gelenler özellikle şehir merkezi dışında deniz kenarlarındaki evleri ve arsaları tercih ediyor.  
 
Asrın felaketi olarak nitelendirilen 11 ilde büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası risk altındaki kentlerden göç başladı. Olası Marmara Depremi’nden kenti terk edenlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul’da büyük göç kendini gösterdi. Doğası, havası, tarihi ile en güzel şehirlerden biri olan Çanakkale, depremlerden kaçanların tercih ettiği illerden biri.
Deprem bölgelerinden gelenlerin yanında Çanakkale en büyük göçü İstanbul’dan alıyor. Depremle birlikte Türkiye'de yaşanan büyük yıkımdan sonra yeniden 1999 depremini hatırlayan İstanbullu, kenti terk etme arayışına girdi. İstanbul'dan kaçanların başında eski evleri olanlar ve yüksek binalarda yaşayanlar oluşturuyor. Burada kalanların tercihlerinin başında Çanakkale geliyor. Daha önce de İstanbul’dan Çanakkale’ye göç başlamıştı. Meydana gelen deprem felaketi ile göç daha da arttı.
6 Şubat'tan sonra eski binadan çıkıp eşyasını depoya vermek isteyenlerin sayısının arttığını söyleyen bir nakliye şirketleri, daha önce haftada birkaç kişinin aradığını depremden sonra bu rakamın 50 civarına çıktığını söyledi.

TEK KATLI EVLER İSTİYORLAR
Çanakkale’deki emlakçılar da İstanbulluların Çanakkale’de çok ev istediklerini söyledi. Depremle beraber bu sayının çok arttığını söyledi. İstanbulluların özellikle Ayvacık, Lapseki, Ezine’nin deniz kenarı kısımlarından tek katlı evler ve arsalar baktığını vurguladı. Aynı şekilde deprem bölgesinden kaçıp Çanakkale’ye gelenlerin de ev arayışı içinde olduğu belirtildi. Bu ilginin hem arsa fiyatlarına hem de ev fiyatlarına yansıyacağını aktardı.

Bünyamin Nami Tonka