Yazmak ve okumak üzerine Yazar Yeni;‘’İnsan önce kitapları okumalı. ardından insanları ve hayatı…oldukça dinledikçe anladıkça gerçek kimliğini bulacaktır.’’dedi. 
 
Kendinizden bahseder misiniz?
 Aslen Selanik göçmeniyim 10 Temmuz 1984’te İstanbul da doğdum Ege üniversitesin de kimya bölümünü bitirmemin ardından ilk yazılarım dostlarımla birlikte çıkarttığım içindekiler ve ardından analitik düşünce isimli edebiyat dergilerinde yayınlandı. Gecenin körü uzun yıllar edindiğim birikimlerin sonucu kısa öykü ve deneme kitabı olarak 2015 yılında elinin körü ise şiir kitabım olarak 2017 yılında yayınlandı. Halen yaşamaya ve yazmaya devam etmekteyim.
 
Okumaya ne zaman başladınız?
Okumaya ilk olarak sevdiğim ve kendime örnek aldığım güzel bi insan tarafından hediye edilen kitaplarla 14-15 yaşlarında başladım. Ve okuduklarımı farklı bakıl açılarıyla tartışmak şiirin ve kitapların hayatıma olan etkisini daha derin hissettirdi ve hayatım boyunca izleyeceğim yol haritamda bi pusula oldu.
 
Yazmak ile okumak birbirinden ayrılmaz şeyler sizce hangisi daha önemli ya da ikisinden önce hangisiyle başlamalı?
İnsan önce kitapları okumalı. ardından insanları ve hayatı…oldukça dinledikçe anladıkça gerçek kimliğini bulacaktır. Hayat boyu yaşanan acı ve mutlu tecrübelerin bütününü benimseyerek biriken içsel fikir ve duygular elbet zamanı gelince kendiliğinden dökülecektir beyaz tenine sayfaların.
 
Okumaya başlayan gençlere öneriniz nedir nelerden başlamalı siz hangi kitaptan başladınız okumaya ilk kitap hangisiydi? 
 Ben ilk başta felsefeyle ilgili kitaplara merak duygum. Öncelikle kendimi anlamak tanımak tanımlamak istedim. Şiir her ne kadar kısa sade ve basit görünse de bu zamanki diliyle bir romanın , bir hayatın ziplenmiş saklanmış şifrelenmiş hali gibidir bu yüzden şiir daha sonraya bırakılmalı. bir çok roman bilgi birikimi açısından çok faydalı hiç görmediği yerlere seyahat eder insan hiç bilmediği düşünceleri gerçekleri öğrenir . Daha seçici olmalıyız popüler olanı değil bize değer katacak , hayatımızda eksik olan renkleri tamamlayacak kitaplar okumalıyız. İlk okuduğum kitap ise Jostein Gaarder ın sofinin dünyası kitabıdır. Ve şunu söylemek isterim ki ben bir çok kitabın altını çizip notlar aldım. Bu sayede farklı ruh hallerinde anlamadığım algılayamadığım düşünce ve fikirlerle yeniden buluştum. bu yöntem eminim herkes için çok yararlı olacaktır.
Yazdıklarınızdan bahsedersek, yazmaya ne zaman karar verdiniz? Kitaplarında hangi konuları işledin?
 Tabi ki ilk kıvılcıma sebep olan aşktı. o an hissettiklerimi tuhaf bi utanç çekingenlik ve anlaşılamama kaygıları içinde herkesten her şeyden uzak tutayım istedim ve kalemi elime aldım. Elbette ilk cümleler şiirler mektuplar hep aşk adına henüz ham duygularla yazıldı. İnsan okudukça anladıkça yaşadıkça fikirleri de duyguları da olgunlaşıyor. Ardından dergilerdeki yazılarım ve kitaplarımda daha çok hayatın yitirilen değerlerini yazmak istedim . Umut vefa dostluk sevgi sadakat gibi duyguların ekseninde düşlerim düşüncelerim düşüşlerimden oluştu kitaplarım ve tabi aşk inkar edilemez bir gerçeklik.
 
Edebiyat şimdi insanlar için neyi ifade ediyor? Gençlere edebiyat nasıl sevdirilebilir?
 
Edebiyatı günümüzde karanlıkta görüyorum. Emek etmek gerekiyor değerli olanı aramak ve bulmak için. Popüler kültürün baskısı öyle ağır öyle sinsi ki çok kaliteli yazarlar çok değerli fikirler gölgede kalıyor. ve öyle büyük bi kirlilik var ki yayınevleri sosyal medyada milyon takipçisi olan kişilere kitap çıkarmak için anlaşmalar yaparken, şiir denince bir fikrin peşinde arayış halindeyken bu kişilerin sözleriyle yazılarıyla karşılaşan gençlik elbette okuduğunun yavanlığı ve basitliğinden soğuyup kitaplardan ve edebiyattan uzaklaşıyor. Edebiyat bir devrimdir insanın kimliğini açığa çıkaran, hayata ve sıradanlığa meydan okumaktır. Edebiyat hissettiklerini, hissettiğin kişiyi fikri özel kılmaktır. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolay ama özel olana, hakikate kaliteye ulaşmak özen istiyor emek gerektiriyor. Gençlerin edebiyatı sevmesi için günümüze hitap edecek edebiyatın vazgeçilmezi edebiyat dergileri aktif çok aktif bi şekilde çalışmalı. Sanat bilim ve edebiyatı sentezleyip sunmalı okura

Son olarak bundan sonra yazmak istediğin bir konu var mı?
Elbette yazmaya devam edeceğim. Çünkü hayatta yalnızca kendimizden ibaret değiliz. Ve İnsan unutkandır. Özellikle bu karanlık dönemde insanların ruhları bu denli kirlenmişken onlara gökyüzünü umudu hayatın gerçeğini hatırlatmak gerek. Acılarımızın kardeş yazgısında birbirimizi bulduğumuz yüreklerle, herkese ve her şeye rağmen umutla yaşamak dileğiyle
 
Gülçin Akın