Tarihi Gelibolu Yarımadasında yabancı mezarlıklar için yapılan bakımlar ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler vermek ve Çanakkale Halkını çalışmalar hakkında bilgilendirmek amacı ile  Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu  Savaş Mezarları Sergisi gerçekleştirildi.

Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu, birinci ve ikinci dünya savaşında  hayatını kaybeden 1.7 milyon Britanya Milletler Topluluğu  kuvvetlerinin  üyesini anma sorumluluğunu  üstleniyor.  150’den fazla ülkede ve 23 bin lokasyonda  koroma üstleyen komisyon Türkiye’de de Gelibolu Yarımadası’nda mezarlıkları bulunduğu için faaliyet gösteriyor.

Birinci dünya savaşında Osmanlı ile karşı karşıya gelen kraliyet ordusu Çanakkale cephesinde binlerce kayıp vermişti.  Hayatını kaybeden askerlerin mezarlıklarına bakım yapılması için Türkiye’de de kurulan  Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu tarafından yıllardır mezarlıklara bakımlar yapılıyor.

İngiltere, Kanada, Hindistan, Güney Afrika, Yeni Zelanda, Avusturalya ve Türkiye başta olmak üzere  Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalarla  mezarlıkların bakımları ve düzenlenmeleri gerekiyor.  Osmanlı Devleti ile birinci dünya savaşında karşı karşıya gelen  İngiltere birinci dünya savaşında en çok kayıplarını verdiği cephelerden biri de Çanakkale oldu.  Çanakkale cephesinde  ölen askerleri için 21 Mayıs 1917 yılında kurulan komisyon ile  yıllardır mezarların bakımı yapılıyor.

Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu Türkiye temsilciliği tarafından yürütülen çalışmaların devam ettiği tarihi alanda geçmişten bu güne yapılan çalışmalar, komisyon tarafından düzenlenen sergi ile tarih severlere ve tarih meraklılarına aktarıldı. Çanakkale Belediyesinin de destekleri ile Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu Türkiye Ülke Müdürlüğü tarafından düzenlenen Savaş Mezarları Sergisi ile ilk günden bu güne mezarlıklarda yapılan çalışmalar bir kez daha aktarıldı.  Çanakkale Kent Müzesi ve  Arşivinde gerçekleştirilen  sergiye  Belediye Başkan Vekili Umut Karagöz, Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu Ülke Müdürü Burak Gündoğan, akademisyenler, tarihçiler ve vatandaşlar katıldı.

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve sergiyi açmalarındaki amaç hakkında bilgiler veren Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu Ülke Müdürü Burak Gündoğan “Mayıs ayı bizim için önemli çünkü 21 Mayıs 1917 yılında Kraliyet Şartnamesi ile kurulan Britanya Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonunun kuruluş yıldönümümüz.  120. Yılımız  ve 105 yıldır da Çanakkale’de  ofisimiz var  ve İngiltere’ye ait mezarlıklarımızın bakımını yapıyoruz.  Bu sergiyi açmaktaki amacımız Çanakkale halkının da   bizi görsün ve tanısın. Karşı tarafta  yabancı mezarlıklarına kim bakıyor?  Nasıl yapılıyor diye bizi az çok tanısınlar diye bu sergiyi açtık” dedi.

Sergide Çanakkale Savaşlarında ölen İngiliz askerleri için 120 yıldır yapılan mezarlık ve anıt çalışmalarına ait fotoğraflar ve mezarlıklarda kullanılan taşlar yer aldı. Ayrıca taşların nasıl yontulduğu, isim ve yazıların da nasıl yazıldığı da uygulamalı olarak gösterildi.  Tarihi Gelibolu Yarımadasındaki kraliyet ordusuna ait askerlerin mezarlarına tarihten bu güne yapılan çalışmaların yer aldığı sergi  10 Hazirana kadar ziyaretçilere açık olacak.

Arzu Baladur

Foto: BHA