Bütün dünyada şifa kaynağı olarak kullanılan ve Kızılderililerin meyvesi olarak bilinen aronya meyvesi Eceabat ilçesine bağlı Beşyol köyünde bu yıl Şubat ayında fidanları dikilmişti. Fidanların meyve verip vermeyeceği merak ediliyordu. Dikilen fidanlar ilk meyvelerini verdi ve yapılan incelemede tam not aldı.
 
Aronya meyvesi, chokeberry adıyla da bilinen gülgiller familyasına ait olan bir çalı bitkisi. Yüksek antioksidan ve pek çok vitamin içerdiğinden dolayı sağlığa olumlu etkileri sayesinde “süper meyve” olarak da biliniyor.
Son zamanlarda çok tutulan bu meyve rağbet gittikçe artıyor. Sağlığa bu kadar faydası olan ürünü Çanakkale’ye getiren isim ise Fuat Gülmez oldu. 21 yıl THY görev yaptıktan sonra emekli olunca Eceabat ilçesine bağlı Beşyol köyüne yerleşti. Burada tarla alınca üretim ile ilgili çalışmalara başlayınca uzmanlardan aronya meyvesini yetiştirme konusunda tavsiye almış. Ülkemizde yeni bir ürün olduğunu belirten Fuat Gülmez, yaptığı araştırmalar sonucu şubat ayında fidanları dikmeye başladı. Geçen süre içinde fidanların tutup tutmayacağı ve meyve verip vermeyeceği merak ediliyordu.
İLK MEYVELERİ TAM NOT ALDI
Heyecanla beklenen fidanlar bu yıl ilk meyvelerini verdi. Eylül ayında toplanan meyveler bu alanda uluslararası üne sahip firma tarafından incelendi. Yapılan incelemede meyveler tam not aldı.  Gülmez, aronya işine nasıl girdiğini şöyle anlattı; “Tarlanın analizlerini yaptırdım. Tarlanın aronyaya uygun bir yer olduğu belli oldu. Sonra ülkemizde bu işin uzmanı Dr. Aronia olduğunu öğrendim ve onlarla iletişime geçtim.
Geçen hafta 8 bin fidanla 23 dönüm üzerinde işe başladık. Tamamı dikildi. Makineli dikim oldu. Tamamen organik üretim oldu.
Bu gül giller sınıfında. Bu bitkilerin en önemli özelliği antioksidan özelliği. Yaban mersini 4 binli değerlerlerde, aronyada ise 16 binlerde. Dört katı. Pandemi ile beraber dünyada virüs tedavisinde yok sattı.
Şu anda yapılan araştırmalarda kanser tedavisinde kullanılıyor. Kızılderililer zamanında soğuk algınlığında kullanılmış bir meyve.  İlk ürünlerimizi topladık. Sonra bunları uzmanlara götürüp inceletirdik. Meyvelerimiz tam not aldı. Bu yıl ilk ürünleri topladık. İlk ürün olduğu için verimi normal. Bundan sonra daha büyük verimler alacağız. Zaten bunun alım garantisi de var. Fidanların fire vermemesi ve meyvelerin tam not alması bizi çok sevindirdi. “ dedi.
 
ARONYA MEVYESİ
 
 
 
 
Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi, son yıllarda ülkemizde de üretilerek adını duyurmaya başlamış. Aronya meyvesi yüzyıllar boyunca Kızılderililer tarafından kullanılmış. Ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesini güçlü etkisi sebebiyle sık sık yemeklerinde kullanan Kızılderililer, kışın zorlu şartlarında hastalıklara karşı dirençli kalmak ve bağışıklıklarını korumak için bu meyveden yararlanmışlar. Kızılderililer, geleneksel yemeklerinden biri olan Pemmican’a temel malzemesi olan kuru et ve hayvan yağı dışında kuru aronya meyvelerini ekleyerek sağlıklarını korumuşlar. Pemmican yemeği, güçlü etkilerinin yanında, uzun süre saklanabilme özelliğinden dolayı gezginler, kâşifler ve yolcular arasında da yaygınlaşmış.
Aronya meyvesi 1900’lü yıllardan sonra Kuzey Amerika’dan Avrupa ve Rusya’ya uzanarak, buralarda da yetiştirilmeye başlanmış. Son 15-20 yılda yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte, aronya meyvesinin müthiş içeriği keşfedilmiş ve sağlığa olan katkıları sayesinde bilinirliği artmaya başlamış.
KORONA DÖNEMİNDE PATLADI
 
Kansere karşı kalkan oluyor, kalp hastalıklarına iyi geliyor. Yüksek C vitamini seviyeleri, polifenoller, antosiyaninler ve proantosiyanidinler gibi birçok bileşiği bünyesinde barındırıyor, antioksidanlar bakımından çok zengin. Diyabet dahil birçok kronik hastalığı önlüyor, hipertansiyon gibi kalp-damar rahatsızlıklarına karşı koruyucu görev görüyor. Kötü kolesterol seviyelerini azaltıyor, çayı tam bir şifa deposu görevi görüyor. Kilo verdiriyor, derideki yağları yok ederek cildi koruyor, hazımsızlığa da iyi gelen bu besin hamileler için önerilmiyor. Özellikle kalp hastalarının ve diyabet hastalarının doktora danışarak tüketmeleri tavsiye ediliyor.
 
Pandemi sonrası sağlığın önemi bir kat daha artarken, sağlıklı besinler ile vücudu korumak daha da önem kazandı. Özellikle kanser gibi hastalıklara karşı vücudu dirençli tutmak, vitamin takviyeleri almak, spor yapmak ve sağlıklı beslenmek önemli. Bu dönemde öne çıkan meyve aronya, hem kansere karşı kalkan oluyor hem de yüksek antioksidan oranı ile kolesterol ve diyabeti önlemede yardımcı oluyor.
 
 
Mehmet Güler