Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, sezon değerlendirmesi hakkında açıklamalarda bulunarak, "Hastalıklarla mücadele anlamında başarılı bir yıl oldu. Ciddi şekilde hastalıklar ortaya çıktı, ayçiçeğinde olmak üzere. Ama o bilinçli üreticimiz hastalıklarla mücadele noktasında, başarılı bir yıl geçirdi. Genel olarak piyasa, para kazanma noktasında bakacak olursak kazançlı, fotoğrafın tamamına bakacak olursak kazançlı bir yıl oldu" dedi.
 
 
 
Yaz sezonunun sona ermesiyle birlikte Çanakkale'nin verimli topraklarında birçok ürünün üreticiler tarafından hasadı gerçekleştirildi.
 
Sezon değerlendirmesi hakkkında açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, "Çanakkale bölgesi birçok ürünün yetiştiği bir bölge, ciddi şekilde bilinçli üreticilerimiz var. Biz aynı bölgede ayçiçeği de yetiştiriyoruz, aynı bölgede nektarin de yetiştiriyoruz. Buğday, arpa, domatesi saymıyorum. Yüzlerce ürünü yetiştiriyoruz. Sezonu değerlendirecek olursak, ürün ürün gitmekte fayda var. Sebze üretimi ciddi şekilde masraflı, bir üretim işidir. Dolayısı ile üreticiye ciddi şekilde telafisi yoktur. Baktığımızda sebze üreticisi kendini korumuş durumdadır. Ama birçok üründe de hasadı iyi olan bölgelerde üretici memnun, hasadı iyi olmayan bölgelerde üretici üzgün ama hububat üretiminde üreticiyi memnun edecek fiyatlar ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.
 
 
Metrekareden iyi fiyatları alan üreticilerin kazançlı çıktıklarını ifade eden Kaya, "Ama diğer bir tarafta şeftali ücretimizi ciddi şekilde zor bir süreçten geçti bu yıl. Kasa bulamadılar, bir müddet ürettiği ürünleri malını pazarlama sıkıntıları yaşadılar. Bir yandan kazanç elde edilirken bir yandan zor şartlarda üretimine, hasadına devam etti. Hastalıklarla mücadele anlamında başarılı bir yıl oldu. Ciddi şekilde hastalıklar ortaya çıktı, ayçiçeğinde olmak üzere. Ama o bilinçli üreticimiz hastalıklarla mücadele noktasında, başarılı bir yıl geçirdi. Genel olarak piyasa, para kazanma noktasında bakacak olursak kazançlı, fotoğrafın tamamına bakacak olursak kazançlı bir yıl oldu” diye konuştu.
 
 
"Hiçbir zaman ürettiğimiz ürünlerin ilginç fiyatlarda pahalı olmasını talep etmiyoruz"
 
Girdi fiyatlarına baktıkları zaman, bir üretime kazançlı diyebilmek için girdi fiyatlarındaki istikrarsızlığın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Kaya, "Çünkü geçmiş yıllara baktığımızda; fiyatlarımız yaklaşık olarak abartmadan, altını çizerek söylüyorum 2 ile 4 kat seviyelerinde artmış durumda. Üretici bu girdi fiyatlarında artışa ayak uydurmakta, üretim yapmakta zorlanıyor. Üretim yapmak, tarlada çalışmayı sıcağın altında o arazide çalışmanın zorluklarını bir kenara bırakıyorum. 40 derece sıcağın altında üretim yapmak kolay bir iş değil. Eksi derecelerde de üretim yapmak kolay değil. Üretici eksi derecelerde de arazisinde çoluğunun çocuğunun rızkını aramaya devam ediyor. Bizim dışarı çıkmadığımız, yetkililerin dışarı çıkmayı engellediği dönemlerde bizim üreticimiz, arazilerinde üretime çalışmaya devam ediyorlar. Dolayısı ile girdi fiyatları istikrarsızlaşmanın önüne geçilmesi durumunda üretimlerine devam edecekler. Ama üretim fiyatlarındaki bu istikrarsızlığın devam etmesi durumunda, üreticilerimiz ciddi şekilde sıkıntılar beklemekte. Bu noktada da üreticilerimiz kendilerince tedbir alıyorlar. Diktiği metrekare arazisini küçülterek riskini azaltarak, önlem alabilir. Bu da böyle bir önlemin neticesinde üretimde ciddi şekilde bir azalma, bu azalmanın neticesinde marketlerde, manavlarda, raflardaki fiyatların artması olarak karşımıza çıkacaktır. Dolayısı ile bizim bu dengeyi kuracak üreticiyi de memnun edecek, tüketiciyi de memnun edecek bir modelin gerçekleşmesi gerekmekte. Hiçbir zaman ürettiğimiz ürünlerin ilginç fiyatlarda pahalı olmasını talep etmiyoruz. Biz ürettiğimiz her ürünün bütün gelir gruplarında ulaşılabilir fiyatlarda satılmasını ama bunun böyle devam ederken de üreticilerimizin para kazanabiliyor olması gerekiyor. İnşallah söylediğimiz altını çizdiğimiz sıkıntıların önüne geçecek hamleler adımlar atılır. Üreticilerimizin üretimine devam etmesi için gerekli kolaylıklar hayata geçirilebilir diye düşünüyorum” dedi.
 
Murat Yüksel