Çanakkale Savaşları ile ilgili araştırmalarına hiçbir zaman ara vermeyen şehrin kültür elçilerinden olan eğitim neferi öğretmen Halis Tonka, dün, sabah namazını kılmak üzere  gittiği  ve kuruluşunda büyük emekler gösterdiği Mecidiye Camii'nden eve  dönerken kalbine yenik düşerek aramızdan ayrıldı.

Çanakkale Savaşları ile ilgili araştırmalarına hiçbir zaman ara vermeyen, ÇOMÜ Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi kurucularından 1975 yılında Bayramiç’e tayin olan  Akpınar İlkokulu'nda üç yıl görev yaptıktan sonra 1978 yılında Çanakkale Eğitim Araçları merkezine atanan, sporun ve sanatın birçok dalı ile ilgilenen  Halis  Tonka yaşama  veda etti. 

Tonka, sabah namazını kılmak üzere  gittiği  ve kuruluşunda büyük emekler gösterdiği Mecidiye Camii'nden eve  dönerken kalbine yenik düştü.  Cenazesi bugün, öğle namazına müteakip Mecidiye Camii’nden kaldırılacak .

HALİS TONKA KİMDİR?
“Halis Tonka; 1951 yılında Maksutlu Köyü'nde doğar. İlkokulu Karadere Köyü İlkokulu'nda, Ortaokulu Görele Ortaokulun'da bitirir. Görele Lisesi' ne kayıt olur. Onbeş gün liseye devam ederken Giresun Kız Öğretmen Okulu sınavını kazanır. Öğretmen okuluna gider.   1969 yılının Aralık ayında, Ankara'da ODTÜ tarafından düzenlenen Ankara Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılan "Folklor Şenliğine" Giresun Kız Öğretmen Okulu Halk Oyunları Ekibi olarak katılırlar. Halis Tonka, Hüseyin Erdem, birinci olan halk oyunları ekibinin oyuncusu, Nazmi Özdemir ise kemençecisidir. Halis Tonka ; 1970 yılında mezun olur. İlk görev yeri, Görele Güney Köy İlkokulu'nda üç yıl, Maksutlu Köyü Kandahor İlkokulu'nda iki yıl görev yapar. 1975 yılında Çanakkale iline tayin olur. Bayramiç Akpınar İlkokulu'nda üç yıl görev yaptıktan sonra 1978 yılında Çanakkale Eğitim Araçları merkezine atanır.  1978 yılından beri "Çanakkale Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Kılavuzu" olarak da görev yapar. Bu arada Kayseri Erciyes Üniversitesi'ni de bitirir. Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi'nde " Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi'nin" kuruluşunu gerçekleştirir. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sekreteri olarak görev yapar. 01.11.1995 tarihinde fakültenin eğitim yöneticiliğinden emekli olur. Çanakkale Orman Bölge Müdürü olarak görev yapan Haydar Torunoğlu Abimizle ofis pencereleri karşılıklı olduğundan çokça sohbet yaparlar. Halis Tonka öğretmenim, uzun yıllar Yerel Haber ve Boğaz gazetelerinde makaleler yazar. Çanakkale Savaşları ile ilgili araştırmaları halen devam etmektedir. Aynı zamanda masa tenisi ve atletizm dallarında " Ulusal Hakem" olarak görev yapar. Amatör olarak olta balıkçılığına da meraklıdır.  Halen Çanakkale ilinde yaşamaktadır. Birçok kültürel derneklerde faal olarak görev yapmaktadır. Beş Kasım akşamı bisikleti ile giderken ters yöne giren sürücünün dikkatsizliği sonucu elim bir kaza geçirmiş olup, Allah O'nu eşi iki çocuğu ile iki torununa bağışlamıştır.”

Mine Yel