Toplar çürümüş, topların içine çöpler atılmış, yaşam alanları ve cephe odalarının duvarları yıkılmış çevresi çöplerle dolmuş. Boğaz savunmasında önemli görevler yapan bu topların içinde bulunduğu durum Çanakkale Ruhuna yakışmıyor
 
Tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Savaşları’nın en büyük başarı kısmı ise düşmanın boğazdan geçilmesine izin verilmemesi. Düşman sulara gömen ise boğazın her iki tarafından bulunan tarihi toplar. Bu toplardan çıkan mermiler ve Nusret Mayın gemisinin döşediği mayınlar düşmanın geçmesine izin verilmedi.
Tarihimizde önemli bir yere sahip olan topların bir kısmı ihya edilirken bir kısmı ise kaderine terkedilmiş durumda. Kaderine terkedilen toplardan biri de Kumkale Balıkçı Limanı’nda bulunan tarihi toplar. Bu savunma sisteminin en önemli özelliği ise Çanakkale Boğazı’nın giriş kısmına konulması. Boğaza girmeye çalışan düşman gemilerini bertaraf etmek için kurulduğu belirtiliyor.
Toplar yıllardır kaderine terkedilmiş durumda. Denizin hemen kenarındaki toplar, pas tutmuş, kimliği beli olmayan kişiler tarafından zarar görmüş durumda. Burası adeta alemcilerin mekanı olmuş. Topların bulunduğu yerin duvarları da zamanla hasar görmüş, duvarlar yıkılmış ve demirleri çürümüş. Topların içinde bulunduğu durumu bölgede inceleme yapan ÇOMÜ eski hocalarından Prof. Dr. Doğan Perinçek tarafından gözler önüne serildi. Prof. Dr. Perinçek, tarihe yapılan saygısızlığı şu sözler ile paylaştı, “Görünce kahrolmamak mümkün değil. Kumkale balıkçı limanı yani başında kaderine terkedilmiş toplar. Beton dökülmüş, alttan çıkan demirler çürümüş. Duvar çatlamış yakinda yerinden ayrılıp birilerine zarar verecek duruma gelmiş. Kıyı ve etraf çöplerle kaplı. Tarihine ve geçmişine sahip çıkmayan bir millet mi olduk biz. Nerede bu topların bulunduğu alandan sorumlu yetkililer. Bu görüntü Çanakkale’ye yakışmıyor. Bu görüntü 2015 mücadelemize yakışmıyor. Bu görüntü ecdadımıza yakışmıyor. Bu görüntü Nusret Mayın gemimize yakışmıyor. Bu görüntü cennet ülkemize yakışmıyor. Bu görüntü insanlarımıza yakışmıyor”
 
Gülçin Akın