Kira sözleşmelerinde frene basılması ve artış oranına yüzde 25’lik sınırın getirilmesinin ardından ev sahipleri de gaza bastı. Tek oda tek salonlu evlerin aylık kira bedelleri 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişirken,  ortalama bir iki oda bir salonluk evin kirası 3 bin ile 5 bin TL bandında ilerliyor. Çanakkale’nin en büyük mahallelerinden biri olan Barbaros Mahallesi’nde iki oda bir salon evlerin aylık kira bedeli  3 bin 250 TL ile 6 bin TL arasında değişiyor. Üstelik en çok tercih edilen internet sitelerinde ise yayınlanan kiralık ev sayısı onu geçmiyor.  Çanakkale’de sadece asgari ücretle geçinen tek bir kişinin bile kiralık evde oturarak geçinmesi artık imkânsız hale geldi.

SATILIK KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ÇANAKKALE’DE %169.6 OLDU !
Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com’un verilerine göre Türkiye genelinde Mayıs ayı itibarıyla konut satış fiyatlarında yıllık değer artışı %172, kiralarındaki artış ise %152 seviyesinde yaşandı. Çanakkale'de bu artış ilk 10’da yer alarak satılık konutlarda  % 169.6, kiralık evlerde artış oranı %131.71 oldu.
Artan enflasyon ile bu rakamların yukarı yönlü devam etmesi bekleniyor.

“EN UCUZ EV 3 BİN TL”
Çanakkale Merkez İlçesi’nde ev satın almakla birlikte  kiralık ev bulmak da  neredeyse imkânsız hale geldi.  Kira sözleşmelerinde frene basılması ve artış oranına yüzde 25’lik sınırın getirilmesinin ardından ev sahipleri de gaza bastı. Tek oda tek salonlu evlerin aylık kira bedelleri 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişirken,  ortalama bir iki oda bir salonluk evin kirası 3 bin ile 5 bin TL bandında ilerliyor. Çanakkale’nin en büyük mahallelerinden biri  olan Barbaros Mahallesi’nde  iki oda bir salon evler 3 bin 250 TL ile 6 bin TL  arasında değişiyor. Üstelik en çok tercih edilen internet sitelerinde ise yayınlanan kiralık ev sayısı onu geçmiyor.

KİRA ARTIŞ BEDELİNE DÜZENLEME GETİRİLDİ
Konut kiralarıyla ilgili Türk Borçlar Kanunu'nda değişikliğe gidildi. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek.

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz olacak.

YENİ KONUT ÜRETİLMİYOR
Pandemi döneminde kamu bankalarının başlattığı konut kredi kampanyaları, mevcut stokları ciddi şekilde eritti. Pandeminin etkisiyle inşaat sektöründe yaşanan yavaşlamanın üstünde inşaat girdi maliyetlerinin de yükselmesi eklenince yeni konut üretimi durma noktasına geldi. Yüksek konut faizleri ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen yeni konut almak isteyen tüketiciler taleplerine karşılık bulamadı.
 
Dilek Akşen