Türkiye’de vaka sayıları artarken Çanakkale’de sabit kaldı. Koronavirüs vaka sayılarını değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy,  vaka sayılarının artmasına karşın aşılama ile yoğun bakıma yatışların büyük ölçüde azaldığı belirtti.

Türkiye genelinde günlük vaka sayıları 20 binin üzerinde seyrediyor. Çanakkale’de ise yaz aylarının son bulması kentteki hareketlilik azalınca vaka sayıları durağan hale geldi. Vaka sayıları son birkaç haftadır benzer oranlarda açıklanıyor. Son açıklanan yüzbinde vaka sayısını gösteren insidans haritasında Çanakkale’nin vaka sayısı 53,73 olarak kaydedilirken kentteki aşılama oranı ise yüzde 89,9’a ulaştı.
Çanakkale özelinde vaka sayılarını değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Gülede Erensoy yoğun bakım ünite sayılarının bir süredir aynı olduğuna dikkat çekerek, ‘’Yaklaşık son bir aydır bu sayı aslında çok değişmedi. Son bir ayda Covid için bizim iki tane yoğun bakımımız var. Üçe çıkacakmış gibi olduğu zamanlar oldu ama çok şükür çıkmadık. Üçüncü yoğun bakımın açılmasına gerek kalmadı. 3-4 haftadır iki Covid yoğun bakım ile devam ediyoruz. Servis olarak da iki servisimiz covid servisi olarak devam etmekte’’ şeklinde konuştu.
YOĞUN BAKIM YATIŞLARI AZALDI
Erensoy, Çanakkale özelinde vaka sayılarını ve yoğun bakım oranları hakkında konuşarak, ‘’Çanakkale adına şunu söyleyebilirim; vaka sayıları düşük değil ancak hastane ve yoğun bakım yatışlarının geçen Nisan-Mayıs ayına göre daha azalmış olduğunu söyleyebilirim. Bunun sebebini de kendi aramızda konuştuğumuzda da aşı oranına bağlıyoruz. Çanakkale’de ikinci doz aşı oranı anlamında da söylüyoruz. Bizim için önemli olan iki doz BionTech aşı ya da iki doz Sinovac bir doz BionTech aşı yaptırmış olmak. Bu aşı oranı anlamında en öndeki ilk dört ilden biriyiz. Muğla, Edirne var bu sıralama içinde. Aşılama oranının Türkiye’nin diğer illerine göre daha iyi olması bizim hastaneye yatış oranlarımızı azalttı, yoğun bakıma yatış oranlarımızı azalttı. Çünkü ben büyükşehirlerde yatışlarının çok fazla olduğunu ve hep sınırda seyrettiğini Tabip Odaları iletişimlerinden duyuyoruz. Biz neyse ki belli bir sayının üstüne yoğun bakım sayısı olarak çıkmadık’’ ifadelerine yer verdi.
‘’EN KÖTÜ ETKİLENEN GRUP ÇOCUKLAR, GENÇLER’’
6 Eylül’de okullar yüz yüze eğitime açıldı.  Ülke genelinde bazı okullarda koronavirüs vakaları çıktı.  Çanakkale’de de bu duruma ilişkin konuşan Tabip Odası Başkanı Erensoy, ‘’Çanakkale’de de birkaç karantinaya alınan sınıf olduğunu biliyorum ama çok yoğunluklu değil. Öncelikle Türkiye Tabipler Birliği’nin (TTB) eğitimle ilgili özellikle vurguladığı bir şey var; eğitim gerçekten çok öncelikli. Çünkü öğrencilerin hepsi bir yıl boyunca uzaktan eğitim gördüler ve eğitimleri aksadı. O yüzden olabildiğince okulların açılması ve devamlılığın sağlanması yönünde Türk Tabipleri Birliği görüş bildirdi. Şu anki süreç daha kontrol edilebilir görülüyor ama Covid daha çok kış aylarında yani kapalı mekanlara giriş oranı arttıkça daha çok artma meyillinde. Önümüzdeki süreçte duruma göre tekrar kararlar alınmak durumunda kalınacak. Bizim beklentimiz BionTech aşısının daha alt yaş gruplarına indirilmesi ve bu şekilde öğrencilerde de aşı kullanımının artması, yaygınlaşması ve eğitimin devamlılığının sağlanması yönünde. Ben her seferinde söyledim; daha önceki dünyada yaşanan tüm pandemilerde böyle, tüm viral enfeksiyonlarda da böyle türümüzün devamlılığını sağladıysak, hayatta kalımını sağladıysak aşılar yoluyla oldu. Bizim bu süreci aşı yoluyla aşmamız, en makul olasılık olduğunu belirtmek istiyorum. Aşı oranlarımız ne kadar yükselirse günlük hayatımızı, eğitim hayatımızı olağan bir şekilde yürütme şansımız olacak. Yoksa en kötü etkilenen grup çocuklar, gençler. Bu sosyal yalıtılmışlık onları çok negatif etkiledi. Eğitimin aksaması onları olumsuz etkiledi. Ekonomik etkileri saymıyorum bile’’ dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖLÜM ORANLARI AZALDI
‘’Sağlık çalışanları olarak bizim ölüm olanlarımız çok azaldı’’ diyen Erensoy, ‘’Hala var ama ilk zamanlara çok fazla oranda azaldı. Çanakkale için de bunu söyleyebiliriz. Bu kadar iyi seyrediyor olmamızın karşılaştırmasını en iyi Güneydoğu, Doğu illerimizle yapabiliriz. Orada aşılama oranı çok düşük ve hastaneye yatış oranları çok yüksek. Ölüm oranları çok fazla, yoğun bakımlar çok yüksek. Aradaki farkın karşılaştırılması bile yeterli’’ ifadelerini kullandı.
‘’AŞI KARŞITI EYLEMLERE ÇOK ÜZÜLÜYORUZ’’
Öte yandan aşılamanın artması ile yoğun bakıma yatışta azalma olmasına karşın aşı karşıtlarının olmasını eleştiren Erensoy, ‘’Aşı karşıtı eylemlere çok üzülüyoruz. Biz sahada olanlar, bu vakaları görenlere, ölümlere tanık olanlar, hakikaten çok üzülüyoruz. Ben aşı tereddüdünü anlıyorum, aşı tereddüdünü gidermek bizlerin görevi. İnsanların kararsızlıkları, soruları olabilir, bunlar üzerine daha çok tartışmamız, konuşmamız, soruları yanıtlamamız gerekiyor. Bu ayrı bir şey, bu anlaşılabilir ve çözülebilir bir şey. Ama aşı karşıtlığının bir noktadan sonra o kadar absürt bir hali var ki, direkt aşı karşıtıyım diye gelen birisiyle hakikaten mücadele etmek bile istemiyorsunuz. Bizim gerçekten olağan yaşamımıza dönmemizi çok etkiliyor. Uzmanlık derneklerinin görüşü var, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Tabipler Birliği var. Bunlar güvenirliği kanıtlanmış kurumlar. Herhangi bir çıkar durumunda değiller. Modern tıpta eleştirdiğimiz birçok şey olabilir ama bu modern tıbbı reddetmemiz anlamına gelmiyor. Aşı gerçekten tıbbın bir mucizesi’’ dedi.
 
 
Arzu Baladur