Çalıyor ama çalışıyor anlayışı bitti, sırça köşklerde oturup halka tepeden bakanların sonu geldi, ‘ceketimizi koyarsak kazanırız’ dönemi bitti, ‘boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur’ sözü bir kez daha doğru çıktı, önemli koltuklara hep aynı kişilerin oturması ve kalkmamasına son verildi. Bu seçimde halk tüm partilerin yanlışına kırmızı kartı gösterdi ve uyanmaya başladığını gösterdi.

 

31 Mart Yerel Seçimlerinde Çanakkale’de halk adeta ters köşe yaptı. Her partiye adeta ders niteliğinden tercih yaptı. Çanakkale genelinde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Çanakkale merkezde, tarihte benzerine az rastlanan bir seçim oldu. Partiler, hem tabanının hem de vatandaşların istemediği adayları gösterdi. Yıllardır partide yüksek mevkilerde koltukları alan, daha sonra bunlar yetmemiş milletvekili seçilip TBMM’ye giden, bir daha seçilmeyince bu sefer hangi koltuk kaldı diye direksiyonunu Çanakkale Belediye Başkanlığı’na çevirenlere halk büyük bir bariyer koydu. AK Parti ve MHP bu bariyere çok feci takıldı ve hiç beklenmeyecek bir şekilde Çanakkale’de üçüncü parti oldu. Türkiye’nin en büyük partilerinden AK Parti ve MHP adayı bir önceki seçimden alınan oyun yanına bile yaklaşmadı.

CHP’nin adayı ise halkın koyduğu engeli az bir farkla geçebildi ve koltuğu başka partilere bırakmadı. Halk, hem AK Parti’ye hem CHP’ye hem de MHP’ye öyle bir ders verdi ki, “öyle istediğiniz adayı gösteremezsiniz” dedi.  AK Parti’yi ayrıca sen bal kaymakla beslenirken ben ekmek bulamıyorum diyerek sandığa gitti ve ders verdi. Genel müdürlerin 1 milyonun üzerinden maaş aldığı ülkede emeklinin 10 bin TL almasına emekliler büyük tepki gösterdi. Emeklilerin isyanına kimse kulak asmadı ama onlar ses çıkarmadan gücünü sandıkta gösterdi. Bu partilere kızanlar, gidip siyasete yeni yeni ısınan İYİ Parti adayı Burak Kunt’a sarıldı. Genç, dinamik ve geçmişi yolsuzluklarla, rantlarla, torpillerle, haksız yere zenginleşmeyle anılmayan Kunt, başkanlığı kıl payı kaçırdı. Halk adeta uyanıyor, tüm partilere ders verecek nitelikte seçim sonuçlarını ortaya çıkardı. Artık Çanakkale’de kimse ben kesin kazanırım diyemez. Buna kenti kendi kalesi olarak gören CHP de dahil.

AK PARTİ KALESİ LAPSEKİ’DE DE AYNI DURUM YAŞANDI

 

Çanakkale merkezde yaşananın benzeri Lapseki ilçesinde yaşandı. Yıllardır burasını AK Parti adayı yönetiyordu. İki dönem üt üste seçimi kazandı. Üçüncü dönem de aday gösterildi. AK Parti, “kesin kazanırız” gözü ile baktı her zamanki gibi. Çünkü burası AK Parti’nin en üst düzey yöneticilerinden Bülent Turan’ın memleketi. Hakkını verelim buraya çok hizmet geldi. Hem genel anlamda hem de belediye bu süre içinde çok çalıştı. Peki halk neden cezalandırdı.

Halk artık, sırça köşklerde oturup insanlara tepeden bakanlara yol vermek istemiyor. Haksız yere zenginleşenlere dur diyor. Çalıyor ama çalışıyor anlayışını kabul etmiyor. Yandaşa, akrabaya verilen makamlar, ihalelere tepki gösteriyor. Gereksiz harcamalara ve israf nedeniyle halkın fakirleştiğinin farkına varıyor. İyice fakirleşen halk, bunları görmeye başladı. Gördüklerini de sandığa tercih olarak yansıttı. Çıkan sonuçla kaleler yıkıldı, sırça köşklerden sert düşüşler oldu. Halkın içine giren, halka sıcak temas kuran, halı saha maçına giden, vatandaşlara tepeden bakmayan kişi başkan koltuğuna oturdu.

DOĞRU ADAY KAZANDI

Lapseki’nin hemen karşısında boğazın karşı tarafında bulunan Gelibolu ilçesi de aynı şekilde CHP’nin kalesi olarak kabul ediliyordu. Yıllarca burayı da CHP adayı kazandı. Kaç dönem belediye başkanlığı yaptı. Bu dönem de yine kazanırım diye yola çıktı. Nasılsa CHP’nin kalesi, kimi koyarsan kazanır denildi. Garanti olarak görüldü. Sonra ne oldu. AK Parti buraya çok iyi bir aday getirdi. Buranın beldesi Evreşe’de belediye başkanlığı yaptığı zaman içinde çok iyi çalıştı. Öyle güzel çalıştı ki yaptıkları Türkiye genelinde duyuldu. AK Parti içindeki ayak oyunlarına rağmen doğru aday gösterildi. Aday olduğu anda ilçede büyük heyecan yaşandı. Doğru aday, iyi çalışma ile halk burada CHP’nin kalesini yıktı tercihini AK Parti adayında kullandı. CHP’nin hep aynı kişileri aday göstermesine kendi tabanı da tepki gösterdi. Halkın istemediği adaya kırmızı kart gösterildi. Ve sonuç ortada.

BİGA’DA BİLE BİLE YANLIŞ YAPILDI

Biga, Çanakkale’nin en büyük ilçesi. AK Parti geçen dönem buranın belediyesini kazandı. Geçen süre içinde başkana olan tepki büyüdü. Cumhur ittifakı ortağı MHP’li belediye meclis üyeleri ve bir kısım AK Partililer de tepki gösterdi. İlçede işlerin iyi gidilmediği, belediyenin kaynaklarının doğru kullanılmadığını dile getirdiler. Bu iddialarını sosyal medya hesaplarında yaptığı açıklamalarla anlattılar. Burada yaşanan sıkıntılara rağmen, halkın başka aday istemesine rağmen mevcut başkan tekrar aday gösterildi ve sonuç ortada.

Bu seçimde ders alınacak nitelikte sonuçlar ortaya çıktı. Herkes şunu anladı ki artık halka rağmen gösterilen adayların durumu ortada. Geçmişte yapılan yanlışlardan ders alan halk, uyanıyor.

 

Mehmet Güler