İngiliz tuzu faydaları ve doğal içeriği sayesinde birçok hastalığın tedavisinde takviye olarak kullanılır.

 

Sağlık açısından çok değerli bir kimyasal bileşik olan İngiliz tuzu Epsom tuzu olarak da bilinir.

 

İnsan sağlığı için gerekli bi mineral olan magnezyum içeren İngiliz tuzunun hastalıkların tedavisinde takviye edici olarak tercih edilmesinin yanında güzellik sektöründe banyo tuzu olarak kullanımı da yaygındır.

 

Adını İngiltere Surrey’deki acı tuz kaynağı Epsom’dan alır. Geleneksel tuzlardan farklı bir tuzdur.

 

Bilinen sofra tuzu sodyum klorürden oluşurken İngiliz tuzu magnezyum ile sülfattan oluşmuş mineral bir bileşiktir.

 

Küçük renksiz kristallerden oluşur,normal tuza çok benzer. Ancak sofra tuzu olarak kesinlikle kullanılmaz. Faydalı bir bileşik olmasından dolayı kullanım alanı genel olarak sağlıktır.

 

İngiliz tuzu faydaları sayesinde hastalıkların tedavi sürecinde destekleyici olarak saç bakımından topuk dikenine kadar kullanımı yaygın bir bileşiktir.

 

Alışılagelmiş tuzlara göre çok acı bir tada sahip olan epsom tuzunun kimyasal formülü MgSO4’tür.

 

Suda çok kolay çözünen tuz İngiltere menşelidir, bu nedenle İngiliz tuzu olarak adlandırılmıştır. Sağlık üzerindeki olumlu etkisi fark edildikçe yüzyıllardır birçok hastalığa karşı kullanılmış, günümüzün popüler doğal ilacı hâline gelmiştir.

 

Epsom tuzu diğer adıyla İngiliz tuzu ile kaya tuzunu karıştırmamak gerekir. Kaya tuzu sofrada kullanılan sodyum içeren bir tuzken, epsom tuzu sülfat içerir.

 

Farklı bileşiğe sahiptirler. Epsom tuzu yemeklerde kullanılmaz. Kullanım alanı kozmetik, sağlık yanında bitki yetiştiriciliğidir. İngiliz tuzunun faydaları nelerdir, neden sağlık alanında kullanımı bu derece yaygındır diye merak ediyor olabilirsiniz.

 

Doğada kendiliğinden oluşan çok değerli bir bileşik olan bu tuz, geçmişten günümüze hastalıkların tedavisinde kullanılmış birçok rahatsızlığın iyileşme sürecine katkı sağlamıştır.

 

İngiliz Tuzunun Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

İngiliz tuzu faydaları ile birçok rahatsızlığın semptomlarını azaltıcı etki gösterir.

 

Sağlık alanında etkili ekonomik bir alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılan tuzun faydaları saymakla bitmez.

 

Vücut dengesi bozulduğunda, vücudun eski haline dönmesi için çeşitli doğal tedavi yöntemleri uygulanır. Tercih edilen doğal tedavi yöntemleri arasına İngiliz tuzunu da eklemek mümkündür.

 

Oral takviye olarak alınan veya banyo şeklinde uygulanan İngiliz tuzunun faydaları nelerdir sorusunun cevabını maddeler halinde şöyle vermek mümkündür:

 

İngiliz tuzu, bitki yetiştiriciliğinde kullanılan bir bileşiktir. İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler bitkilerin daha sağlıklı büyümesini sağlar.

İnsan vücudu için en gerekli minerallerden biri ola magnezyum epsom tuzunda bol miktarda bulunur. Epsom tuzu, vücudun ihtiyacı olan magnezyumu doğal yoldan almasını sağlar. Kemikleri güçlendiren, kalp ritmini düzenleyen, kan basıncını normal değerlerde tutan İngiliz tuzu sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır.

Doğal analjezik olarak kabul edilir. Ağrı kesici özelliği olan tuz, düzenli kullanıldığında kas ve eklem ağrıları için çözüm olabilir. Geçmeyen eklem problemlerinizi yatıştırmak, kas ağrılarınızı gidermek için İngiliz tuzu kullanabilirsiniz.

Strese bağlı uyku bozuklukları ile mücadelede etkilidir. İngiliz tuzu sayesinde uykusuzluk ile baş edebilirsiniz.

İngiliz tuzunda bulunan sülfat, birçok biyolojik sürecin sağlıklı geçmesini sağlayan bir mineraldir. Sülfat açısından zengin İngiliz tuzu, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına katkı sunar.

Sülfat deposu tuz, karaciğerin temizlenmesinde önemli bir rol oynar.

Beyni korur, beyin dokusunda protein oluşumuna destek olur.

Kabızlık probleminde etkilidir. Az miktarda içilen Epsom tuzu, bağırsaklardaki su miktarını artırarak bağırsakları harekete geçirir, kabızlığı giderir.

Stresi engeller, kaygı durumu kontrolünde destek sağlar. Kas gevşetici özelliğe sahip İngiliz tuzu, sinirleri yatıştırır, zihin yorgunluğuna iyi gelir.

Ayak kokusu ile mücadelede etkin rol oynar. Ayaklara özel Epsom tuzu banyosu ayaktaki ölü deriyi atmaya, kötü kokuya engellemeye yardımcı olur.

Arındırıcı etkiye sahiptir, banyo suyuna bir miktar İngiliz tuzu eklemek günün yorgunluğunu alır.

Kan dolaşımını hızlandırır, damarları korur. Kalp sağlığı için İngiliz tuzu doktor kontrolünde alınabilir.

Topuk dikeni tedavisinde İngiliz tuzu ayak banyosu önerilir. Düzenli kullanıldığında topuk dikeninden kaynaklanan ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Topuk çatlağı ve ayak derisi problemlerini tedavi edici etkisi vardır.

Cilt bakımını destekler. Cildi canlandırır, daha parlak görünmesini sağlar. Kaşıntılı, döküntülü egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının tedavisinde destekleyici rol oynar.

 

İngiliz Tuzunun Saça Faydaları Nelerdir?

 

İngiliz tuzu faydaları ile saçlarda mucizevi etkiye sahiptir. İngiliz tuzu saça faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış magnezyum açısından oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan magnezyum sayesinde saç sağlığını destekler.

 

Saçları güçlendirir, daha sağlıklı olmasını sağlar. Saç için gerekli magnezyum, bu tuz sayesinde doğal yollarla alınabilir.

 

Canlılığını yitiren saçların yeniden hayat bulmasını sağlar.

 

İngiliz tuzu saça faydaları nedeniyle saç bakım rutininin ayrılmaz bir parçası olur. Saç derisini besler.

 

Saç derisindeki fazla yağı emerek saçları derinlemesine temizler. Saç derisini besleyerek saçın daha sağlıklı görünmesini sağlar.

 

Saç bakımında önemli bir yere sahip olan İngiliz tuzu saçların daha dolgun görünmesine yardımcı olur. Saç derisinde oluşan rahatsızlıklara karşı kullanılabilir.

 

İngiliz Tuzu Nasıl Kullanılır?

 

İngiliz tuzu faydaları hakkında bilgi sahibi olmak yetmez, tuzun nasıl kullanılması gerektiğini de bilmek gerekir. İngiliz tuzundan yüksek performans almak için şu şekilde kullanmak doğru olacaktır:

 

İngiliz tuzu banyosu için 1-2 su bardağı tuzu banyo suyuna ekleyebilirsiniz. Tuz banyosu eklem ve kas ağrılarını giderecektir.

Saç bakımı için saç maskesinin içine bir miktar İngiliz tuzu ekleyip saçınızı bu karışımla bekleterek durulayın.

Ayak banyosu için sıcak su dolu bir leğene 2 yemek kaşığı tuz ekleyip ayaklarınızı 15-20 dakika bu karışımda bekletin. İngiliz tuzu özellikle ayakta çok kalan, ağrı şikayeti olan meslek grupları için etkili bir tedavi yöntemidir.

Bitkilerin daha hızlı büyümesi için bir miktar tuzu bitki köküne ekleyin.

İngiliz Tuzu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

İNGİLİZ TUZU ZAYIFLATIR MI?

İngiliz tuzu, metabolizmayı hızlandırır. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler. Ödem giderici özelliğe sahiptir. İngiliz tuzunun ödem giderici, metabolizma hızlandırıcı ve kabızlık giderici etkisiyle zayıflamaya yardımcı olduğu düşünülür. Vücudu kilo vermeye hazırlayan İngiliz tuzu, sağlıklı diyet programına dahil edilip doğru bir şekilde kullanılırsa zayıflamayı destekler.

 

İNGİLİZ TUZU HER GÜN İÇİLİR Mİ?

Ödemden arınmak, toksinleri atmak, kabızlık probleminden kurtulmak için içerek tüketilen İngiliz tuzu düzenli kullanılabilir. Sabah kahvaltısından sonra bir bardak suya bir çay kaşığı kadar İngiliz tuzu içmek bağırsakları çalıştırarak kabızlığı giderir. Ancak İngiliz tuzu yüksek miktarda magnezyum içerir ve müshil etkisi gösterebilir. Bu nedenle İngiliz tuzu tüketiminde dikkatli olunmalı, aşırı tüketmekten sakınılmalıdır. Günde bir defadan fazla kullanılmamalıdır.

 

İNGİLİZ TUZUNUN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Belirtilen dozdan fazla İngiliz tuzu almak, magnezyuma bağlı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Doktorun tavsiye ettiği dozdan fazla İngiliz tuzu alınırsa baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı, ciltte kızarıklık gibi yan etkiler ortaya çıkar. Çok aşırı doz alımında ise kalp krizi, koma, felç gibi istenmeyen riskli durumların gelişme olasılığı bulunur. Bu nedenle İngiliz tuzu doktor kontrolünde kullanılmalı, doktorun önerdiği dozdan fazla alınmamalıdır.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr