Üniversite adayları için heyecanlı bekleyiş son buldu. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, YKS tercih sonuçları açıklandı. ÇOMÜ ise kayıt rehberini yayınlayarak yeni öğrenciler için adayların izleyeceği adımları duyurdu.

Milyonlarca üniversite adayının bekleyişi son buldu. Stresli bir yılı geride bırakan öğrenciler sınav sonunda aldıkları puanla tercihlerini yaptılar. 5 Ağustos tarihinde başlayan YKS tercihleri 20 Ağustos tarihinde sona erdi. Öğrenciler tercih sonuçlarını açıklanması dört gözle beklerken ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS tercih sonuçlarının açıklandığını duyurdu. YKS tercih sonuçları açıklanmasının ardından üniversite yerleştirme sonuçları sorgulama ekranı üzerindeki araştırmalar artış gösterdi. Sonuçlara, ÖSYM'nin "sonuc.osym.gov.tr" internet sitesinden ulaşılabiliyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Resmi Twitter Hesabından yapılan paylaşımda, ‘’2021-YKS Yerleştirme Sonuçları hayırlı olsun. Sevgili öğrencilerimiz, Üniversitenize hoş geldiniz’’ paylaşımında bulunuldu.

KAYITLAR 10 EYLÜL’DE KAPANACAK
Gelişmelerin ardından öğrencilerin adım adım kayıt için neler yapması gerektiğinin yer aldığı 4 aşamadan oluşan bir kayıt rehberi yayınladı. 2021 YKS ile ÇOMÜ’ye yerleşen adayların izleyeceği adımların yer aldığı rehberde ilk adım; elektronik veya yüz yüze kayıt. Rehberde, ‘’Elektronik kayıt 4-8 Eylül 2021 tarihler arasında gerçekleştirilecektir. Üniversitemize yerleşen adaylar, https://www.turkye.gov.tr/ web adresinde “e-Hizmetler” bölümü altında yer alan “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” başlığı altında “Üniversite E-Kayıt” seçeneğinden e-devlet şifresiyle kimlik doğrulaması yaptıktan sonra kayıt İşlemlerini yapabileceklerdir. Elektronik kaydını tamamlayan öğrenciler, kayıt olduklarını gösterir barkodlu çıktıyı alacaklardır. (E-Devlet şifresi almamış olan adaylar şifreleri nüfus cüzdanlarının aslı le birlikte bizzat PTT şubelerinden temin edebileceklerdir). E-Devlet üzerinden yapılan kayıt, kesin kayıt olup, ayrıca yüzyüze kayıt için akademik birimlere gidilmesi gerekmemektedir. Sadece herhangi bir nedenle elektronik kayıt yapamayan öğrenciler 6-10 Eylül 2021 tarihler arasında yerleşikleri akademik birimin öğrenci işleri bürosunda kayıtlarını yapabileceklerdir.  Tıp Fakültesi’ne ve özel yetenek sınavı le öğrenci alan programlara yerleşen adaylar Elektronik Kayıt yapamayacaklardır. Elektronik kayıt yapılamayacak programlar aşağıda belirtilmiştir. Özel yetenek sınavı le öğrenci alan programların başvuru koşulları, yetenek sınavı ve kesin kayıt tarihler ilgili birimin web sayfasında ilan edilecektir’’ ifadeleri yer aldı.

Kaydın ikinci adımı ise öğrenim ücretlerinin ödenmesi olarak yer alıyor. Birinci öğretim öğrencileri, katkı payı yatırmazlarken ikinci öğretim öğrencileri katkı paylarını bu aşamada yatıracak. Kayıt rehberinde ‘’ İkinci öğretim programlarına yerleşen adaylardan 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrenim görmek isteyenler öğrenim ücretlerini 4-8 Ekim 2021 tarihleri arasında TC Kimlik numarası le Ziraat Bankası ATM, Ziraat Bankası internet şubesi veya Ziraat Bankası mobil bankacılık seçeneklerinden herhangi birisi aracılığıyla yatırabilecektir.  Öğrenim ücretini belirtilen tarihler arasında yatırmayan öğrenciler, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında öğrencilik haklarından yararlanamayacaklardır’’ denildi.

Üçüncü adımda ise kayıt için gerekli belgelerin tesliminin yapılması gerekiyor.  Bu belgeler elektronik kayıt yapan öğrenciler ile yüzyüze kayıt yapan öğrencilerde farklılık gösteriyor. Rehberde yer alan bilgilere göre , ‘’Elektronik Kayıt Yapan Öğrenciler için; Elektronik kaydı gerçekleştirilen öğrenciler, 11-22 Ekim 2021 tarihleri arasında yerleştikleri birimlere gelerek  aynı yerde açılacak olan öğrenci kayıt bürolarından "kayıt zarflarını" alacaklardır. Kayıt zarfının ön yüzü doldurularak kayıt olduklarını gösterir E-Devlet'ten almış oldukları barkodlu çıktıyı kayıt için istenen tüm belgelerle birlikte, kayıt zarfının  içine koyarak kayıt masasına gitmeleri gerekmektedir. Belgelerin eksiksiz teslim ederek kayıt olduğuna dair imza atan öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanmış olacaktır. Belgelerini eksik getirenler ya da belirtilen tarihlerde belgelerini teslim etmeyen öğrenciler ile öğrenim ücretini yatırmayan öğrenciler, öğrencilik haklarından  yararlanamayacaklardır. Yüzyüze Kayıt Yapacak Öğrenciler için;  Tıp Fakültesi'ne yerleşen adaylar ile herhangi bir nedenle elektronik kayıt yapamayan adaylar 6-10 Eylül 2021 tarihleri arasında yerleştikleri birimlere gelerek aynı yerde açılacak olan öğrenci kayıt bürolarından "kayıt zarflarını" alacaklardır. Kayıt zarfının ön yüzünü doldurarak kayıt için istenen tüm belgeler, kayıt zarfının içine koyarak kayıt masasına gitmeleri gerekmektedir. Belgelerin eksiksiz teslim ederek kayıt olduğuna dar imza atan öğrencilerin kayıt işlemleri tamamlanmış olacaktır. Belgelerin eksik  getirenler  ya da belirtilen tarihlerde belgelerin teslim etmeyen öğrenciler, kayıt yaptırmamış sayılırlar’’ ifadeleri yer aldı.
Tüm adımları tamamlayan öğrenciler son adımda ise ders kayıt işlemleri yapacaklar. Ders kaydı yaptırmayan öğrenciler, 2021-2022 Eğitim Öğretm Yılı Güz Dönem için öğrencilik haklarından yararlanamayacaklar.

Kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte bu yıl ÇOMÜ’nün açıkladığı rakamlara göre tüm bölümler dahil olmak üzere bu yıl üniversiteye 10 bin 692 kişi alınacak. Akademik takvime göre 11 Ekim 2021’de dersler yüz yüze olarak başlayacak.

ADAYLAR EK TERCİHLERİ BEKLİYOR
Sonuçların açıklanması ile tercih listesine göre kayıt yaptırmayan öğrenciler YKS ek tercihleri heyecanla bekleniyor. İstediği üniversiteye ve bölüme yerleşmeyen öğrenciler YKS ek tercih yani 2.tercih tarihlerini bekliyor.

YAKLAŞIK 20 BİN YENİ ÖĞRENCİ GELECEK!
Tercihlerin açıklanmasının ardından bu yıl yaklaşık 10 bin öğrenci ÇOMÜ’ye kayıt yaptıracak. Her yıl kente yeni öğrenciler gelirken bu yıl 2 kat fazla öğrenci gelecek. Mart 2020’de pandeminin tüm dünyada yayılmasıyla okullar yüz yüze eğitime ara verdi. Çanakkale’de yaşayan öğrenciler de online eğitim kararıyla memleketlerine, ailelerinin yanına döndü. Kentte öğrenci kalmadı. Geçtiğimiz yıl ise öğrenciler tercihlerini yaptı, ÇOMÜ’yü kazandı, kayıtlarını yaptırdı. Fakat geçtiğimiz yıl 1. Sınıf olan üniveriste öğrencileri artan vaka sayıları nedeniyle yüz yüze eğitime hiç geçemedi. Üniversite eğitimlerinin ilk yılını Çanakkale’ye gelmeden bitiren üniversite öğrencileri de bu yıol yeni kayıt yaptıran öğrencilerle kente gelecek. Bu yıl ÇOMÜ’ye toplamda 20 bine civarında yeni öğrenci gelmesi bekleniyor.
 
Mine Yel