Çanakkale’de koronavirüs vaka sayılarının bayram tatilinin ardından hızla yükselmesine rağmen yoğun bakım servislerine yatan hasta sayısında bir yükselme olmamasını aşılanma oranına bağlayan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, “Bu enfeksiyondan kurtuluş yok, bununla yaşayacağız.  Vaka artışları da bunu gösteriyor. Bunu hafif atlatmanın tek yolu, aşı” dedi. İki doz aşı olan vatandaşlarda hastalık durumunda ne gibi belirtiler görüldüğünü de aktaran Erensoy,  “Nezle grip gibi taklit edebilir. En belirgin özelliği kırgınlıktır ve öksürük ile başlayabilir. Eklem, baş ve boğaz ağrıları olur.  Varyanta göre baskın yan etki değişebilir” dedi.
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy bayram tatilinin ardından hızla yükselen vaka sayılarını ve aşılama oranını değerlendirerek açıklamalarda bulundu.

“AYAKTA HASTA SAYIMIZ FAZLA HASTANEYE YATIŞ VE YOĞUN BAKIM SAYIMIZ DÜŞÜK”
Aşılanmanın en önemli etkisinin hastaneye yatış oranını düşürdüğünü ifade eden Başkan Erensoy, “ Son kapanmadan beri bizim yoğun bakımdaki yatış sayılarımızda en yüksek oran şimdiki oran.  Çok fazla değil, şu an Kovid yoğun bakımımızda 5 hastamız var, ama kapanıp açılmadan önce ilk defa 5 hastamız oldu. Kovid yoğun bakım servisinde muhtemelen ayakta hasta sayılarımız çok daha fazla serviste yatan hasta sayımızda düşük. Şimdi bizde 10 hastamız var, önceki döneme göre şöyle bir fark var. Ayakta hasta sayımız daha fazla hastaneye yatış ve yoğun bakım oranlarını daha düşük görüyorum. Bunun nedeni şu olabilir. Aşıların etkisini şu anda görüyor olabiliriz. Geçenlere göre ikinci ve üçüncü doz aşılanmalarda oldu. Aşılanmanın en önemli etkisi hastaneye yatış oranını düşürüyor. Enfeksiyonu ayakta geçirme oranımızı arttırıyor. Sonuç olarak, kapanmadan bu yana, vaka sayımız şu anda baya arttı ama bu artış yoğun bakım ve hastane yatışlarımız bu artışa göre daha iyi’’ dedi. 

“HAYATTA KALIMLARIMIZ ÇOK ARTTI”
Son vaka oranlarının yoğun bakım servislerine yansımamasını aşılanmanın etkisi olarak değerlendiren Erensoy, “Çanakkale’deki gözlemimiz bu yönde. Artan oranlara göre hastaneye yatış ve yoğun bakım servislerinde artış olmayışını aşılanma oranına bağlıyoruz.  Buradan bu bile aşının ne kadar etkili olduğunun göstergesi ki Türkiye’de Biontech ya da iki Sinovac artı bir Biontech yapılan nüfus yüzde 25. Aşılanma oranı çok yüksek olmamasına rağmen seyrin iyi gitmesinin tek nedeni va r aşılar. Gerçekten yeniden bir duyuru yapmak istiyorum. Hakikaten aşıyı küçümsemeyin, aşıyı hafife almayın, gerçekten aşıdan çok virüsün enfeksiyonundan korkun. Sağlıkçılar içinde bu geçerli; hatırlayın virüsün ilk gününde sağlıkçılardan her gün bir ölüm vardı. Hani 5 günde 5 ölümlere çıktığımız kadar oldu. Şimdi sağlıkçı ölümler o kadar azaldı ki bu bile bize bunu gösteriyor. Bunun nedeni sağlıkçıların aşılanma oranı yüzde 80’in üzerinde. Hayatta kalımlarımız çok artı” dedi.

“AŞILI HASTALARDA EN BELİRGİN ÖZELLİK KIRGINLIK VE ÖKSÜRÜK”
İki doz aşı olan vatandaşlarda hastalık durumunda ne gibi belirtiler görüldüğünü de aktaran Erensoy,  “Nezle grip gibi taklit edebilir. En belirgin özelliği kırgınlıktır ve öksürük ile başlayabilir. Eklem, baş ve boğaz ağrıları olur.  Varyanta göre baskın yan etki değişebilir.  Çok ciddi bir halsizlik görülür, boğaz ve baş ağrısı ise en belirgin olan etkilerdir. Koku ve tat duyusu kaybı, önceki dönemlere göre azaldı ama hala görülebiliyor.  Bu etkiler görüldüğünde, bulaştırma riskimiz de göz önüne alınarak, testimizi mutlaka yaptıralım. Hem araştırma hem de devlet hastanesine test için başvurabilirler, yirmi dört saat test yapmaya devam ediyoruz” dedi.

“HAFİF ATLATMANIN TEK YOLU AŞI”
Genel olarak durumu değerlendiren Başkan Erensoy, “Genel olarak bir artışı hep birlikte izliyoruz. Önümüzdeki süreçte hastalık seyrini göreceğimiz kesin gibi. Gündelik hayatımıza devam edebilmek için tek çıkış yolumuz, aşılanmak.  Geçen haftadan beri aşı tedarikinde bir sıkıntı var ama bu sorun çözülüyor. Aşısız insan kalmaması lazım. Enfeksiyona yakalansak bile hastaneye yatmadan atlatma olasılığımız olur. Bu enfeksiyondan kurtuluş yok, bununla yaşayacağız.  Vaka artışları da bunu gösteriyor. Bunu hafif atlatmanın tek yolu, aşı” dedi.

Muzaffer Cirtel