Çanakkale Merkez ve İlçeleri, sarı ve kızıl renkte bir gökyüzüne uyanırken yağan küller vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu. Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, havadaki durumun sebebinin orman yangınlarındaki duman ve partiküllerin güneyli rüzgâr akışlarıyla taşınması olduğu belirtildi.

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkan Bünyamin Nami Tonka da konuya ilişkin bir açıklama yaparak, Çanakkale’ye kadar gelen küllerin büyük üzüntü yarattığını ifade etti ve Bu yangınların doğal sonuçları olacağı gibi, ekonomik, sosyal ve siyasi etkilerinin de olacağını ve önümüzdeki günlerde bu sonuçların etkilerini hep birlikte yaşayacağımız ifade ederim” dedi.

 Son on günde hem Türkiye hem de Kuzey Yarımküre orman yangınları ile mücadele ederken Çanakkale bu sabaha sarı bir gökyüzü ve kül yağmuru ile uyandı. Başlarda ‘Çanakkale’de yangın mı başladı’ şeklinde bir tedirginlik yaşarken, pek çok sosyal medya kullanıcısı hesaplarından paylaşım yaptı.
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, kül yağmurunun sebebinin orman yangınları olduğu öğrenildi.
 Edinilen bilgide, orman yangını nedeniyle meydana gelen yoğun duman ve partiküllerin güneyli rüzgar akışlarıyla taşındığı, bu sebeple atmosferdeki parlaklığın bozulduğu bildirildi. Yangınların ardından güney kesimlerden gelen partiküller kuzey rüzgarlar ile güneye gidiyordu. Yağışlı hava etkisi ve rüzgarın yön değiştirmesi ile güneyli rüzgarlar külleri kuzey bölgelere taşıdı. Havadaki sarı ve kızıl rengin, güneyli rüzgar akışının gün boyu devam edecek olması nedeniyle tüm gün sürebileceği, yağışın ise olmayacağı belirtildi.
Öte yandan, güneşin kızıl renkte olması da dikkat çekti. Sabah saatlerinde Çanakkale'de başlayan kül yağışı İzmir’de de var.

ÇANAKKALE 'YE KÜL YAĞIYOR...
Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Yürütme Kurulu Başkan Bünyamin Nami Tonka da konuya ilişkin bir açıklama yaparak, 28 Temmuz Günü başlayan ve günümüze kadar söndürülemeyen orman yangınlarının etkilerinin Çanakkale’ye kadar gelmesi de ayrı bir üzüntü yarattığını ifade etti ve “Ülkemizi büyük bir üzüntüye sevk eden ve hala söndürülememiş "Yangınlar" in olduğu bir güne, kül yağışıyla uyandık. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak, sıcak bölge sınırlarının kuzeye taşınmasıyla Toros Dağlarıyla bağlantılı her yer yangın tehlikesi altına girmiş oldu. Sonucunda da hangi saikle başlamış olursa olsun, ülkemizin yeşil örtüsünün ve bu örtüyle birlikte yaşayan insan dahil, tüm canlılarımız yanmış ve telafisi yılları alacak zenginliklerimizi kaybetmiş olduk. Bu yangınların doğal sonuçları olacağı gibi, ekonomik, sosyal ve siyasi etkilerinin de olacağını ve önümüzdeki günlerde bu sonuçların etkilerini hep birlikte yaşayacağımız ifade ederim. Büyük bir çevre faciasına tanıklık ettiğimiz bu yangınlardan, 21 ilimiz doğrudan ve bizim gibi iller de, dolaylı yoldan etkilemektedir. Şimdi yaşadığımız kül yağışı ise, kaliteli oksijen alışımızı da olumsuz etkilemektedir... Bu yüzden üst solunum yolu hastalıkları ve "Koah Hastalığı" olan vatandaşlarımızın sokağa çıkma konusunda daha dikkatli olmalarını tavsiye ederiz. Ayrıca başka Pm olup olmadığını da bilmiyoruz... Bu konularda da, bilgi edindikçe vatandaşlarımızı uyarmayı bir borç biliriz” dedi.
 
Hülya Öz