Çanakkale’de her yıl yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılamazken bu yıl ise 19 Eylül’de yapılması planlanıyor.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu her yıl bisiklet sürmenin bir kadını özgürleştirdiğini hatırlamak ve şehirde daha fazla kadının bisikletli ulaşımı seçmesini özendirmek için kadınlar tarafından kadınlar için düzenleniyor.  2013 yılında İzmir’de Sema Gür tarafından başlatılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2020 yılında koronavirüs salgını sebebiyle gerçekleştirilememişti. Yüksek aşılama oranları ve vaka sayılarındaki olumlu tablo ile Süslü Kadınlar Bisiklet Turu için tarih verildi.

TARİH BELLİ OLDU
Her yıl Eylül ayında Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde yapılan bir etkinlik olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu geçtiğimiz sene pandemiden dolayı düzenlenememiş, bireysel olarak bisiklet sürüşleri yapılmıştı. Türkiye ve dünyanın birçok kadının katıldığı Süslü Kadınlar Bisiklet Turu için tarihler belli oldu. Bisikletin kullanımının farkındalığını arttırmak ve kadınları bisiklet kullanmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen bisiklet turu bu sene 19 Eylül tarihinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 2013 yılından bu yana yapılan sürüş 2021 yılında ‘Kadın Sokağa Çıkarsa Dünya Değişir’ sloganı ile devam etmesi birçok Çanakkaleli de heyecan yarattı.  

‘’TURA KATILMAK İÇİN BİRÇOK KADIN BİSİKLETE BİNMEYİ ÖĞRENİYOR’’
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Çanakkale Sorumlusu Ece Evcin, süslü kadınlar bisiklet turunun 19 Eylül’de yapılacağını belirten sosyal medya paylaşımının altına tur ile neyi amaçladıklarını anlatan bir yazı paylaştı. Evcin ifadelerinde, ‘’ Her yıl Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'na katılmak için birçok kadın bisiklete binmeyi öğreniyor, bazı şehirlerimizde gönüllülerimiz ücretsiz kurslar düzenliyor ve kadınlara bisiklete binmeyi öğretiyor. Peki bizim amacımız ne? Daha çok kadının bisiklete binmesini sağlamak,  Kadınların ulaşımda bisikleti tercih edebileceklerini hatırlatmak ve bu konuda onları cesaretlendirmek, Güvenli bisiklet yolları olan, bisiklete binilen şehirler istemek ve bunun için kamuoyu oluşturmak, Bisikleti günlük yaşamın bir parçası haline getirmek, Bisikletli yaşama ve kadına saygıyı hatırlatmak, Çevreci bir ulaşım aracını tanıtarak çevre bilincine dikkat çekmek, Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında "Otomobilsiz Kentler Günü" ne dikkat çekmek. Ve birçok alt metnimiz var tabii ki’’ dedi.

Arzu Baladur