2009 yılında kurulan ve 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türkiye’de bir ilke imza atarak, önemli bir projeyi hayata geçirdi. Otizm ve müzik alanında çalışan bilim insanları, üstün müzik yeteneklerine sahip otizmli gençler, aileleri ve öğretmenleri ile ÇOMÜ Devlet Konservatuarı çatısı altında bir araya geldi. Etkinlik bugün de devam edecek. 
 
Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bu “Müzik ve Otizm Yaz Okulu” etkinliği ile Otizmli çocukları olan aileler ve müziğin üstatları, notaların etrafında bir araya geldi .

Etkinliğin ilk gününde, otizmde müziğin önemi, yaratıcı düşünme temelli yaşamı farklılaştırma, otizm ve müzik uygulamaları konuşuldu. Otizmli öğrenciler piyanonun başına geçerek, yeteneklerini sergiledi.
 
ÇANAKKALELİ DEVLET OPERASI SOLİST SANATÇISI DİLMAÇ TEBRİKLERİNİ GÖNDERDİ
Çanakkaleli Devlet Operası Solist Sanatçısı ve İzmir Devlet Opera ve Balesi eski Müdürü R.Altuğ Dilmaç,  programa katılamadığından dolayı üzüntülerini bildiren bir mesaj göndererek, “Bu son derece değerli ve duyarlı oluşumun ilk yılına, yeni kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun giriş sınavında görevli olmam nedeni ile katılamamanın üzüntüsü içindeyim. Çanakkaleli bir Devlet Operası sanatçısı (emekli) olmam ve İzmir'den şu anda aranızda olan çok değerli öğrencilerim Caner Serin ve Recep Ege'nin yanlarında olamamam, bu üzüntümü daha da yoğunlaştırıyor. Geleneksel hale geleceğini umduğum bu oluşumu düşünüp düzenleyen başta Sayın Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, Eğitim Fakültesi Dekanı sayın Prof. Dr. Salih Zeki Genç ve Konservatuar Müdürü sayın Prof. Dr. Uğur Türkmen'i en içten duygularla kutluyor, tüm katılımcılara ve adlarını andığım değerli yöneticilere başarı dileğim ile sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

KATILIMCI AİLELER VE OTİZMLİ ÖĞRENCİLER ORF DENEYİMİ YAŞAYACAK
Bugün de devam edecek olan etkinlikte, otizmli öğrencilerin psikomotor eğitimi, mevzuatta otizmin yeri konuşulduktan sonra, katılımcı aileler ve otizmli öğrenciler, herhangi bir akort işlemine gereksinim duyulmayan org deneyimi yaşayacak ve otizmli öğrenciler ve eğitimciler atölye çalışması yapacak.

Ülke genelinde ses getirecek olan “Müzik ve Otizm Yaz Okulu” gelecek yıl 20 gün olarak planlanacak.
 
Dilek Akşen