Çanakkaleli vatandaşların en çok tercih ettiği Cuma pazarında bu hafta mevsim sebze ve meyveleri tezgahları süslerken Çanakkale Belediyesi zabıta ekipleri de gün boyu halk pazarındaki denetimlerine ara vermeden devam etti.

Kentin en kalabalık halk pazarlarından olan Cuma pazarı bu hafta da kentlilerin akınına uğradı. Koronavirüs tedbirleri sebebiyle maske mesafe ve hijyen kurallarına uyularak denetimlerle gerçekleştirilen İsmetpaşa Mahallesinde kurulan Cuma Pazarına vatandaşlar hem fiyatların uygun olması hem de ürünlerin taze olması sebebiyle yoğun ilgi gösteriyor. Her Cuma günü vatandaşlar tarafından rağbet gösterilen kalabalığı ile bilinen Cuma pazarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan yazlık sebze ve meyveler tezgâhları doldurdu.

YAZLIK SEBZE VE MEYVELER RENK RENK TEZGAHTA
Sabahın erken saatlerinde kurulan tezgâhlarda yaş sebze ve meyveler rağbet gördü. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerden olan yöreye özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra şifalı otlar da tezgâhlarda yerini aldı.

Kışlık hazırlamak için birçok kişi, kilo kilo bezelye almaya başladı. Her tezgahta bulunan bezelyenin kilosu 4-6 lira arasında değişiyor. Esnaflar bu hafta sebzelerden en çok bezelyenin tercih edildiğini ifade ediyor. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği sebzelerden, patates ve soğan 2-3 TL; Patlıcan 5-6 TL; Salatalık 4 TL; Domates 5-6 TL; Kabak 4-5 TL; Fasulye 12 TL; Havuç 7 TL; Dolma Biber 6-8 TL; Çarliston ve Sivri biber 4-5 TL; Bağ yaprağı 30 TL ve mevsimin gözdesi olan bezelyenin kilosu 7 TL’den tezgahlarda yer alıyor. Pazarcı esnafı meyvelerden ise en çok karpuz tercih edildiğini belirtiyor. Meyvelerden, erik 20; çilek 7,5-10; Yeşil elma 2,5; Karpuz 5; Kiraz 15-20 ve limon 4 TL’den alıcısını buluyor.

DENETİMLER SÜRÜYOR
Kentimizde vaka sayısının artmasıyla beraber Çanakkale Valiliği ve Belediye, halk pazarına Hes Kodu ile girilmesine karar vermişti. Konfeksiyon bölümü ise yoğunluk olmaması adına başka güne çekilmesine karar verilmişti. Halk pazarı konfeksiyon ve yaş sebze ve meyve günleri olarak ayrılmasının ardından gıda reyonlarının tezgahlarını daha geniş kurmaya başlandı. Kentliler bu sayede daha geniş ve rahat bir ortamda alışverişlerini yapabiliyor Her hafta kalabalıklar oluşan Cuma pazarında, Covid-19 tedbirleri nedeniyle alınan önlemler uygulanmaya devam ediyor.
Çanakkale Belediyesi vatandaşların daha sağlıklı ve rahat bir ortamda alışveriş yapabilmeleri için her iki pazarda da gerekli tüm önlemleri almaya devam ediyor. Covid-19 kuralları kapsamında zabıta ekiplerince daha düzenli bir hale getirilen pazar yerine vatandaşların maskesiz girişine izin verilmiyor. Öte yandan pazara girişte vatandaşların HES kodların denetim ekiplerince kontrol ediliyor. Pazar yeri girişlerinde vatandaşların sağlığı için el dezenfektan üniteleri  de bulunduruluyor. Zabıta ekipleri Pazar içerisinde sık sık yaptıkları maske denetimleri ile koronavirüse geçit vermiyor.
 
Bünyamin Nami Tonka