Her hafta yoğun talep gösterilen Halk pazarına bu hafta da vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Mevsimin meyvesi olan Lapseki ve Bayramiç kirazı en çok talep gösterilen ürünler olurken fiyatının 5 liraya kadar düşmesi vatandaşı mutlu etti.

Cuma günleri İsmetpaşa Mahallesinde kurulan Cuma Pazarı bu hafta da vatandaşlara hizmet verdi. Kentin en kalabalık halk pazarlarından olan Cuma pazarı kentlilerin akınına uğradı. Koronavirüs tedbirleri sebebiyle maske mesafe ve hijyen kurallarına uyularak denetimlerle gerçekleştirilen İsmetpaşa Mahallesinde kurulan Cuma Pazarına vatandaşlar hem fiyatların uygun olması hem de ürünlerin taze olması sebebiyle yoğun ilgi gösteriyor. Her Cuma günü vatandaşlar tarafından rağbet gösterilen kalabalığı ile bilinen Cuma pazarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan yazlık sebze ve meyveler tezgâhları doldurdu.

PAZARIN GÖZDESİ KİRAZ
 Pazarın bu hafta gözdesi fiyatı düşen kiraz oldu. Çanakkale’nin meşhur meyvelerinden olan kirazının hasadı yaklaşık 2 hafta önce başladı. Her hafta kurulan Cuma Pazarı’nda Haziran ayı ile birlikte tezgahları süsleyen ve vücudu toksinlerden arındırıp kansere karşı koruyuculuğu olan kirazın ise kilosu 5 liraya kadar düştü.  Hasadı devam eden kirazın kilosu halk pazarında 5 liraya kadar düşünce vatandaşlar halk pazarından kilo kilo kiraz satın aldı.

KİRAZ ÜRETİCİLERİ TEPKİLİ
Vatandaşlar kiraz fiyatlarından memnunken üretici ise artan üretim maliyetlerine karşın düşük satış fiyatlarına tepki gösterdi. 25 liradan açıklanan kiraz ihracatı alım rakamlarının iç piyasadaki düşüşe endekslenerek 10 liraya kadar gerilemesi de bir yandan üreticiyi küstürdü. Fiyat istikrarsızlığı üreticileri yorarken üreticiler tepkilerini dile getirmeye başladı.  İhracatçıların iç piyasayı bekleyerek fırsat kolladıklarını belirten çiftçi Barbaros Gencer,  “Biz her sene kiraz fiyatlarının artmasını bekliyoruz. Dolar ve Euro kurunun yüksek olması dolayısıyla ihracatçının fiyatları yüksek tutmasından umutluyduk. İhracatçı talep yapar, onların da kazançları olur diyorduk. Resmen ihracatçıların oyununa geldik. Fırsat kolluyorlar ve iç piyasaya göre hareket ediyorlar. Bence yanlış yapıyorlar. Çünkü iç piyasada fiyat arz ve talebe göre uygulanır. Bunlar bunu fırsat bilerek fiyat düşürüyor ve kazançlarını arttırıyorlar. Sezon başında 25 liradan alımı yapılan kiraz şu anda 10 liralara kadar düşmüş durumda. 25 liradan alım yapılırken, dolar kuru 8 lira 60 kuruş seviyelerindeyken, şu anda da daha da yüksek. Dolar kuru 7 lira 60 kuruş seviyelerine düşerse kazançları daralmıştır, fiyatları düşürmelerini anlarız. Ama şimdi iç piyasaya göre hareket ediyorlar. İç piyasada kiraz 50 lira olsa inanın almak için yarışacaklar” dedi.

MEYVELERE İLGİ GÖSTERİLİYOR
Sabahın erken saatlerinde kurulan tezgâhlarda yaş sebze ve meyveler rağbet gördü. Katkısız ve doğal olarak yetiştirilen ürünlerden olan yöreye özgü tarhana, erişte, köy ekmeği, köy yumurtası, salça, ceviz, arı sütü, bal, polen, zeytin, zeytinyağı, mevsimlik sebze ve meyvelerin yanı sıra şifalı otlar da tezgâhlarda yerini aldı. Esnaflar bu hafta en çok mevsim meyvelerinin tercih edildiğini ifade ediyor. Vatandaşların yoğun talep gösterdiği sebzelerden, patates ve soğan 2-3 lira; Şeftali 7, kiraz 5-20, domates 4, salatalık 3 lira, patlıcan 4, kabak 3, fasulye 5, barbunya 3, karpuz 1,5, kavun 3, elma 5,  muz 10, armut 7, çilek 10, erik 10, maydanoz 1, dereotu1, roka 1,5 liradan tezgahlarda yer alıyor.

DENETİMLER SÜRÜYOR
Çanakkale Belediyesi vatandaşların daha sağlıklı ve rahat bir ortamda alışveriş yapabilmeleri için pazarda gerekli tüm önlemleri almaya devam ediyor. Covid-19 kuralları kapsamında zabıta ekiplerince daha düzenli bir hale getirilen pazar yerine vatandaşların maskesiz girişine izin verilmiyor. Öte yandan pazara girişte vatandaşların HES kodların denetim ekiplerince kontrol ediliyor. Pazar yeri girişlerinde vatandaşların sağlığı için el dezenfektan üniteleri  de bulunduruluyor. Zabıta ekipleri Pazar içerisinde sık sık yaptıkları maske denetimleri ile koronavirüse geçit vermiyor.
 
Damla Şener Okdaş