Yeni kademeli normalleşme tedbirleri kapsamında Cumartesi yasağı kalkınca esnaflar tarafından kentteki pazarlar hakkında alınan kararların yeniden görüşülmesi istendi. Kurulda meyve, sebze ve konfeksiyon pazarları ayrı günlerde olduğu için mağdur olan esnaf derdini dile getirince Cumartesi de konfeksiyon tezgahlarının kurulmasına karar verildi. Öte yandan esnaflar en yakın zamanda pazarda eski düzen geçilmesini istiyor.

İsmetpaşa Mahallesinde kurulan Pazar, çeşitli ürünlerin bir arada olması ve taze sebze meyve imkanı sayesinde Çanakkaleli vatandaşların uğrak noktası. Kademeli normalleşme kapsamında alınan yeni kararlarda pazarlar hakkında da karar çıktı. Buna göre Cumartesi günü sokağa çıkma yasağı kaldırılınca yeni kararlar alınmak üzere toplantı yapıldı. Çıkan kararda İsmetpaşa Mahallesinde kurulan halk pazarında salı ve Cuma günü sadece meyve ve sebze tezgahı açılması kararı sabit kalırken konfeksiyon tezgahlarına Çarşamba günü ile birlikte Cumartesi günü de açılmasına karar verildi.  Yeni kararla birlikte konfeksiyoncular Cumartesi de İsmetpaşa Mahallesindeki halk pazarında tezgâh açabilecek.

Salı ve Cuma günleri İsmetpaşa Mahallesinde sebze ve meyve pazarı, Çarşamba ve Cumartesi günleri konfeksiyon pazarı. Esenler Mahallesi’nde ise sadece Çarşamba günü Sebze, meyve pazarı kurulacak. Öte yandan esnaflar vakalardaki düşüş ile birlikte pazardaki düzenin eski haline gelmesini bekliyor.

Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, alınan kararlar neticesinde değerlendirmelerini paylaşarak,  ‘’Cumartesi günkü kısıtlamanın kaldırılması güzel bir uygulama oldu. Yakın bir zamanda Pazar günü için de bunun kaldırılmasını bekliyoruz. Tuhafiye, sebze ve meyve satışının aynı günde olmasıyla ilgili pazarcılarımızın bir talebi vardı. Biz bunu daha önceki toplantılarımızda dile getirdik, anlattık. Dün pandemi kurulu toplantısı vardı. Genelge yayınlandıktan sonra. Tuhafiyelerin kayıtta bulunduğu odamızdan, Terziler Odası başkanı da toplantıya katıldı. Orada kurul üyelerine biz pazarcılarımızın taleplerini ilettik. Yalnız şu andaki seyir içerisinde Pazar yerindeki halk sirkülasyonunun çok yoğun olduğundan dolayı kurul ve sayın valimiz 1-2 hafta daha bu şekilde bir uygulamaya devam edileceği düşüncesi varken biz de şunu söyledik; tuhafiyeci esnafımız haftada 1 gün Pazar yapıyor. Normalde 3 gün Pazar yapıyordu. Pazar, Salı ve Cuma günleri’’ diye konuştu.

‘’ÇARŞAMBA VE CUMARTESİ GÜNÜ 2 HAFTA BOYUNCA PAZAR KURULACAK’’
Açıklamalarına devam eden Özcan, ‘’Cumartesi resmi tatil olduğu gün kısıtlama yok. Haftada 2 gün Çarşamba ve Cumartesi günü tuhafiye pazarı kurulmasını talep ettik. Kurul bunu kabul etti. Bu haftadan itibaren, Çarşamba ve cumartesi günü 2 hafta boyunca Pazar kurulacak. Ama en yakın dönemde, aldığımız verilere göre tekrar pazarda eski düzene geçilecek. Ama önümüzdeki 2 hafta süresince Çarşamba ve Cumartesi uygulaması olacak’’ diye konuştu.

HES KODU UYGULAMASI DEVAM EDİYOR
HES kodu uygulaması hakkında konuşan Özcan, ‘’HES kodu uygulaması devam ediyor. Pazar yeri dahil, HES kodu uygulamaları devam ediyor’’ dedi.

ESENLER’DEKİ PAZAR AYNI KALDI
Özcan, yeni kararların ardından Esenler Mahallesi’nde kurulan Pazar ile ilgili de bilgi vererek, ‘’Çarşamba günü orada kurulması gereken Pazar devam edecek. Hiçbir sıkıntı yok orada’’ diye ifade etti.

GENELGEYİ DEĞERLENDİRDİ
İçişleri Bakanlığından açıklanan yeni kademeli normalleşme tedbirleri genelgesin dahilinde 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan, alınan kararlar neticesinde değerlendirmelerini paylaşarak, “Bu dönemi hep birlikte yaşadık, 17 günlük kapatılmanın sonrasında, Haziran 1’e kadar belli meslek grupları kapalı kalmıştı. Tüm esnaf ve sanatkar olarak, özellikle kapalı olan işletmelerin açılıp açılmayacağı ve bazı saat ve gün kısıtlamalarının nasıl olacağını hep birlikte bekliyorduk. Ankara’daki toplantılarımızda bazı bilgiler verilmişti ama Bilim Kurulu’nun raporu, Kabine’nin aldığı kararlar çok önemliydi. Dün itibariyle kapalı olan kahvehanelerimiz, kafeteryalarımız belli kurallar dahilinde açıldı, lokantalarımız paket servisinin yanında yine kurallar dahilinde belli bir mesafeye uyarak müşteriyi içeriye alarak hizmet vermeye başladı” ifadelerini kullandı.
 
“BU KARARLAR ESNAF AÇISINDAN MEMNUNİYET YARATTI”
Özcan, “Bu esnafın hasretle beklediği bir olay. Hafta sonu herkes temizliğini yaptı, özenerek tekrar hayal kırıklığına uğramak istemedi. Bu yüzden bu kararlar esnaf açısından memnuniyet yarattı. Ancak sıkıntı var mı, var. Akşam kapanış saatleri bazı işletmeler için 21.00’de kapanması, özellikle turizm sezonunda, restoranlarla, kafelerle ilgili mutlaka sıkıntı olacak ancak bu bir ilk adım. Şu anda aşılamayı bekliyoruz. Aşılamada belli bir mesafe yol alınırsa saat uygulamasında normal saatlere geçilebileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
“TİCARİ ARAÇLARDAKİ YÜZDE 50 KISITLAMA DEVAM EDİYOR”
“Esnaf ve sanatkarlar olarak tekrardan aç-kapa yaşadık. Bundan sonra biz elimizden geleni yapacağız” diyen Başkan Özcan, “Herkes elinden geleni yapsın ki artık geriye dönmeyelim. Bir 15-20 gün sonra daha normalleşmiş şekilde hayatımıza devam etmek istiyoruz. Bunun yanında belli meslek grubundaki kısıtlamalar devam ediyor. Ticari araçlardaki yüzde 50 kısıtlama devam ediyor. Bize verilen bilgilerde bu ayın 15’ine kadar büyük oranda aşılamanın yapılacağı ve bununla birlikte ayın 15’inden sonra uygun giderse her şey, aşılamada yaş sınırının da kaldırılacağı yönünde sözlü bilgiler verilmişti. Merakla bunun uygulanmasını bekliyoruz” dedi.
 
‘’VİRÜSTEN KURTULURSAK BU BİZİM İÇİN SEVİNÇ KAYNAĞI OLUR”
Düğün salonları ile ilgili bilgileri paylaşan Ünal Özcan, “İlk etapta belli bir uygulamayla açılıyor, ayın 15’inden sonra yemekli düğünler konusu gündemde. Buradaki çalışanlardan tutun işyeri sahiplerine kadar bu da büyük memnuniyet yarattı. İnşallah aynı sıkıntıları bir daha yaşamayız. Eğer bu virüsten kurtulursak bu bizim için sevinç kaynağı olur” diye belirtti.
 
Arzu Baladur