Koronavirüste illere göre vaka sayıları açıklandı. Çanakkale Marmara bölgesinde en az vakaya sahip il olurken vaka sayısı 100 bin kişide 37,61 olarak kaydedildi.

Küresel bir salgına neden olan koronavirüs can almaya devam ediyor. Koronavirüse karşı geliştirilen aşı uygulamasının yaygınlaşması ile birlikte vaka sayılarında ise büyük düşüşler yaşanıyor. Salgının başından beri vatandaşların vaka sayılarını takip edebilmesi için Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması kullanıma sunulmuş, uygulama ile çevredeki vaka yoğunluklarına sayısız bir şekilde erişim imkanı verilmişti. Son olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, salgında yeni bir döneme girildiği duyurarak, illerin haftalık vaka sayılarını her hafta başında paylaşacaklarını belirtmişti.

Bakan Koca, sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaparak bir süredir beklenen illere göre vaka sayılarını açıkladı. Koca’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Son basın toplantımızda illerimizdeki vaka sayısını paylaşacağımızı belirtmiştim. Bundan sonra her hafta başında 7 günün vaka sayısını ilan edeceğiz. Yerinde karar dönemindeyiz" ifadelerini kullanarak Türkiye haritası üzerinde il il haftalık vaka sayılarının olduğu bir fotoğraf paylaştı.

Bu kapsamda her pazartesi günü haftalık olarak illere göre koronavirüs vaka sayısı haritalı şekilde paylaşılacak. Hangi ilde ne kadar vaka sayısı olduğunu gösteren harita, her 100 bin kişiye göre oranlanarak oluşturuldu.

100 BİN KİŞİDE 37,61
81 ilin vaka sayılarının açıklandığı verilere göre Çanakkale’deki koronavirüs vaka sayısı 100 bin kişide 37,61 olarak kaydedildi. Bakan Koca'nın paylaştığı haftalık vaka sayısı haritasına göre Çanakkale’de 100 bin kişide 37,61 en yakın sınır Balıkesir’de ise  83,65 koronavirüs sayısı belirlendi. Çevre iller arasında Çanakkale’de vaka oranın az olduğu belirlendi. Çanakkale’de il genelinde bu oran günlük yaklaşık 200 vakaya tekabül ediyor. Çanakkale’nin yeni yıl ile birlikte vaka sayılarının da ciddi düşüşler yaşandığı kaydedilmişti. Kentimiz, 2021 yılının başından beri vaka sayısındaki düşüş ivmesini koruyor.

EN FAZLA VAKA TRABZON’DA
Tabloya göre; İllere göre haftalık (8-14 Şubat) koronavirüs vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 60,19, Ankara'da 35,49, İzmir'de 44,39 oldu. Haftalık vaka sayısında en fazla vaka görülen ilk üç il ise Trabzon, Rize ve Ordu olarak açıklandı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi  Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan vaka haritası ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Şener, “Beş parmağın, beşi bir olmaz. Artık hangi ilde yüz binde vaka sayısını göreceğiz. 1.Sağlıklı şekilde düşüş olup olmadığını görmek için test pozitiftik oranı değişimine de bakmak lazım - haftalık.  2. Aşı uygulamaları hızla devam ediyor, ASM lerde yığılma var; bulaş için uygun ortam- dikkatli olmak lazım! 3. İllere göre farklı önlemlerin ilk adımı atılmış görülüyor...”

Arzu Baladur