Bu yıl şehir merkezine kar yağma umudumuzu yitirdiğimiz zamanda birden bastırdı. Cumartesi akşam başlayan kar, uzun bir aradan sonra ilk defa şehir merkezinde ilk defa bu kadar çok yağdı. Kar yağışı ile beraber herkes yasağa rağmen kendini dışarı atarak keyfini çıkardı. Vatandaşlar karın keyfini çıkartırken, ekipler ise yolları açık tutmak için mücadele etti.

Çanakkale’de, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlerdir yaptığı yağış uyarıların ardından kar etkili oldu. Kent merkezinde kar kalınlığı 7 santimetreye ulaşırken bazı kesimlerde ise yollar kapandı. Vatandaşlar ise sokağa çıkma yasağında yağan karın keyfini çıkartmak için kendini sokağa attı.
Çanakkale’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ardından beklenen kar başladı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlerin ardından Cumartesi günü akşam saatlerinde başlayan kar yağışı tüm hafta sonu boyunca etkili oldu. Kent merkezinde kar kalınlığı 7 santimetreye ulaştı. Bazı ilçelerde yollar kapandı. Ekiplerin zorlu mesaisi ise hem kent merkezinde hem de ilçelerde aralıksız devam etti.

KISITLAMADA KAR KEYFİ
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasının olması, bu süre zarfında zaruri haller dışında araç kullanımının yasak olması ile tipi şeklinde yağan karda herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasında etkili oldu. Uzun süredir yoğun kar yağışı yaşanmayan beyaza bürünen kentte kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Vatandaşlar ise çektikleri kar fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı. Kar kalınlığının 7 santimetreye ulaştığı kent merkezinde Rüzgar ve karın ağırlığını taşıyamayan ağaçların dallarının kırıldığı görüldü.
Diğer yandan Kent merkezinde sokağa çıkma kısıtlaması olmasına karşın vatandaşlar yoğun kar yağışı sebebiyle beyaza bürünen cadde ve sokaklara kendini attılar. Aileleriyle kardan insan yapan ve kar topu oynayan vatandaşlar ortaya renkli görüntüler çıkarttı.

EKİPLER ETKİN ÇALIŞTI
Kar yağışı tüm il genelinde etkili olurken kentin yüksek kesimlerinde, daha fazla etkisini gösterdi. Bu kapsamda yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube ekipleri de yol kontrollerini sağlarken Karayolları Genel Müdürlüğü Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü 142. Şube Şefliği ekipleri de şehirlerarası yollarda tuzlama çalışmaları gerçekleştirdi. Kent merkezinde yollar trafiğe açılırken yol kenarlarında ise karlar bir süre daha erimedi.

AÇILMAYAN OKULLARA KAR TATİLİ
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı 15 Şubat itibarıyla, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde il/ilçe hıfzıssıhha kurullarının il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri iş birliği içinde alacağı kararlar doğrultusunda yüz yüze eğitim başlayacağını duyurmuştu. 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçilmesi beklenirken yoğun kar yağışı sebebiyle Çanakkale Valiliği başlamayan yüz yüze eğitime 1 gün süreyle erteleme kararı verdi. Konuyla ilgili Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimizde hakim olan kar yağışından dolayı meydana gelebilecek aksamalar sebebiyle ilimiz genelinde Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı resmi ve özel okullardan/kurumlardan yüz yüze eğitim yapanlar için eğitim öğretime 15 Şubat Pazartesi günü için 1 gün süreyle ara verilmiştir. Yine tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan engelli personel ile hamile personel de 15 Şubat 2021 Pazartesi günü idari izinli sayılacaktır” denildi.
 
BELEDİYE KARLA MÜCADELE ETTİ
Çanakkale Belediyesinin karla mücadele ekipleri, kentimizde etkili olan yoğun kar yağışına yönelik çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor.
 
Kar yağışının olumsuz etkilerini en aza indirmek ve ulaşımda oluşabilecek aksaklıkların önüne geçebilmek adına mücadele eden Çanakkale Belediyesi ekipleri, özellikle ana ulaşım arterlerini açık tutmaya yönelik çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Kar küreme ve tuz serpme araçları ile görev başında olan ekipler, ana ulaşım arterleri, kavşaklar, taşıt ve yaya köprüleri başta olmak üzere toplu taşıma ulaşım araçlarının güzergahlarının açık kalmasına öncelik vererek, kent genelinde çalışma yürütüyor.
 
Öte yandan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Afet Koordinasyon Merkezinde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Gökhan ayrıca sahada görev yapan ekipler ile de bir araya gelerek çalışmaları yerinde inceledi.
 
KAR KALINLIĞI 17 SANTİMETREYE ULAŞTI
Çanakkale’nin yüksek kesimleri ve ilçelerinde önceki akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kent merkezi dururken, yüksek kesimlerde devam ediyor. Tipi şeklinde yağan kar nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü 142. Şube Şefliği ile İl Özel İdaresi ekipleri, Çanakkale-İzmir Karayolunda tuzlama ve küreme çalışmaları yaptı.
Kent merkezi, ana yollar ve köy ulaşımlarında aksama yaşanmazken, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekipleri şehrin giriş ve çıkış noktalarında denetimlerine devam ediyor.
Ada seferleri iptal
Yoğun kar yağışı deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkiledi. Önceki akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada’ya yapılması planlanan tüm feribot seferleri iptal edildi.
 
Meteoroloji yetkililerinden edinilen bilgiye göre ise kent merkezinde kar kalınlığının 17 santimetreye ulaştığı bildirildi. Çanakkale’deki kar yağışının 16 Şubat Salı gününe kadar etkili olması bekleniyor.

'Dur yolcu' yazısı kardan görünmüyor
Çanakkale kara ve deniz savaşlarının en önemli sembollerinden biri olan ve Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü dağ yamacında bulunan 'Dur yolcu' yazısı da beyaza büründü. Yerli ve yabancı turistlerin feribot geçişlerinde fotoğrafını çektiği sembol, birkaç gün boyunca kardan görünemeyecek.

Arzu Baladur