Türkiye’de ilk korona virüs vakalarının görülmesiyle birlikte İçişleri Bakanlığı kararıyla Çanakkale’de de oluşturulan Vefa Sosyal Destek grubu pandemi başından beri sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veriyor. İçişleri Bakanlığı Koronavirüs ile Mücadele Kapsamında - Yeni Kısıtlama ve Tedbirler Genelgesine göre , ‘’Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu temel ihtiyaçları (ekmek, temel gıda vb.) planlama yapılarak Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacaktır’’ denildi. Bu kapsamda tüm devlet birimlerinin personelleriyle oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu 112 hattından gelen tüm taleplere cevap verip ihtiyaçları karşılıyor.
Vefa sosyal Destek Grubu pandemi süresince vatandaşların daima yanında olarak ihtiyaçların karşılanması konusunda önemli faaliyetler gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Yeni tedbirler kapsamında hafta içi 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşların belli saatlerde sokağa çıkma yasağı bulunuyor. Bunun yanında her hafta sonu yeni bir karar alınana kadar hafta sonu tüm vatandaşlara Cuma günü saat 21.00’den pazartesi sabah 05.00’a kadar sokağa çıkma yasağı getirildi. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamayla 4 gün sürecek olan Yılbaşı kısıtlamasını duyurarak 31 Aralık Perşembe saat 21.00'den 4 Ocak saat 05.00'e kadar kesintisiz sokağa çıkma yasağı olacağını açıkladı. Tüm sokağa çıkma kısıtlamalarında Vefa sosyal destek grupları çalışmaya devam ediyor.
‘’200’SE 200 BİZ HAZIRIZ’’
Çanakkale’de de Vefa Sosyal Destek Grubundan sorumlu Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Vefa Sosyal Destek Grubu hakkında bilgi vererek, ‘’Kaç kişiyle hizmet verdiğimiz değişken Vefa’yı kurduğumuz zaman en acil duruma göre toplam 400 kişiye göre kendimizi ayarladık. 50 ila 75 personel çalışıyor. Duruma göre 4 gün yılbaşı tatilinde 100’e çıkar. İhtiyaç olduğunda hemen destek verecek personelimizi çağırıyoruz. Uzun süreli yasaklar olduğu zaman eleman sayısı artıyor. En az 50 ila 75 personel arasında, sağlık personelinin de dengesini gözeterek ayarlama yapıyoruz. Tüm kurumlardan mutlak personel desteği alıyoruz’’ dedi.
Köklü, ihtiyacı olan tüm vatandaşların 112 hattından destek grubuna ulaşabileceklerini belirterek yeni yılbaşı tedbiri hakkında, ‘’Biz 4 günlük kısıtlamaya hazırız. Pandeminin başından beri önlemi de desteği de hiç bırakmadık. Hiç kapatmadık, sadece eleman eksilttik. Duruma göre kaç elemana ihtiyacımız varsa anında 200’se 200 biz hazırız’’ açıklamasında bulundu.
Sokağa çıkma kısıtlaması olan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet veren Vefa Sosyal Destek grubu Polis, Jandarma, Bekçi, AFAD personeli gibi tüm kamu çalışanlarından oluşturuldu. Vefa Sosyal Destek Grupları'na vatandaşlar; 112, 155, 156 ve diğer numaralardan ulaşarak ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar.
 
Muzaffer Cirtel