İlimizde Cuma akşamından itibaren etkili olan sağanak yağışlar bugün son buluyor. Bugün ile birlikte 5 gün aralıksız yağan yağmurlar sonunda toprak bir nebze olsun yağmura doydu, çiftçi derin bir nefes aldı, barajların seviyesi az da olsa yükseldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hafta sonu etkisini gösterecek olan yağmur duyurulmuş vatandaş uyarılmıştı. Cuma akşamından itibaren sağanak yağışın etkisine giren kentte uzun süredir yağmadığından toprak çatlama düzeyine gelmişti. Yağan yağmurla birlikte çiftçinin de yüzü güldü.
 
Ülkemizde her bölgede olduğu gibi Çanakkale’de de kuraklık etkisini günden güne hissettiriyor. Çanakkale'de 2019 yılından beri yağışların az olması sebebiyle barajlar kuruma noktasına geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Aralık ayında hazırlanan Kuraklık haritasına göre Çanakkale özelinde bakıldığında Eylül ayından Kasım ayına kadar 3 aylık analiz ortaya konarak, çok şiddetli kuraklık olduğu ifade edildi. Bu ay ise Atikhisar Barajı'nda su seviyesi yüzde 22'ye düştüğü duyuruldu. Uzmanlar kuraklığın ciddi etkilerinin yaşanmaya başlamasıyla birlikte su krizinin yaşanacağını belirtirken barajda sadece 8 aylık su rezervinin kaldığını belirterek halkı tasarruflu su kullanımına davet etmişlerdi. Hal böyle olunca vatandaş yağmuru dört gözle beklemişti. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı kararıyla Cuma namazından hemen sonra vatandaşın da katılımıyla su kullanımına ilişkin hutbe okunarak yağmur duası yapıldı. Duanın hemen ardından ise hem kentimizde hem de Türkiye’nin pek çok bölgesinde yağmur etkili oldu.

YAĞMURLAR SON BULDU
Cuma akşamından beri etkisini gösteren sağanak yağışlar yeni haftayla beraber etkini kaybetmeye başladı. 5 gün kesintisiz yağan yağmurlarla toprak yağmura doyarken bugün itibariyle yağmur son buldu. Uzun süredir yağmur yağmamasının ardından barajdaki su seviyesi 4 günün sonunda bir nebze olsun arttı. Bugün son kez yağması beklenen yağmurun ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıkların tekrar artışa geçmesi bekleniyor.
Yaklaşık 1 haftadır etkili olan yağışlı hava etkisini kaybederken yerini bulutlu havaya bırakacak. Meteoroloji yeni haftanın raporunu yayınlarken,  Çanakkale’de yer yer çok bulutlu yer yer parçalı bulutlu havanın hafta boyunca etkili olacağını paylaştı.

BULUTLU HAVA ETKİLİ OLACAK
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre;  yağmurun ardından bu hafta genel olarak bulutlu hava etkili olacak. Bugün son kez yağmur beklenirken yarın ile birlikte çok bulutlu hava etkisini gösterecek. Çarşamba  günü ile hava sıcaklıklarının yükselmesi bekleniyor.. Sıcaklık değerleri 13 dereceye kadar yükselecek. En düşük hava sıcaklığı ise 6 derece olacak. Bugün ise yağmurla beraber hava sıcaklıkları 11 ila 7 derece arasında seyretmesi bekleniyor.

Arzu Baladur