Korona virüs tedbirleri kapsamında haftada 4 gün kurulan pazarlar hafta sonu sokağa çıkma yasağı olmasıyla Pazar günlerinde ve yerlerinde değişiklik yapıldı. Böylece Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Esenlerde, Salı ve Cuma günleri ise Cuma pazarında pazar kurulacak.

Artan korona virüs vakaları değerlendirilerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında Cumartesi ve Pazar gününün tamamını kapsayacak olan kısıtlama sürecinin Cuma akşamı yani 4 Aralık itibarıyla başlayacağını ifade etmişti.  Buna göre; ‘’Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları? Cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00'de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00'de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma kısıtlaması getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir’’ kararı alınmıştı.
Korona virüs tedbirleri doğrultusunda hafta sonu tüm gün sokağa çıkma yasağı ilan edilince hafta sonu kurulan pazarların da kurulmaması kararı alındı.

VATANDAŞ PAZARA AKIN ETMİŞTİ
Geçtiğimiz hafta ilk kez uygulanan tüm hafta sonu sokağa çıkma yasağı öncesinde kurulan Cuma pazarında vatandaşlar pazarda aşırı yoğunluk oluşturmuş sosyal mesafe kuralları hiçe sayılmıştı.
Normal şartlarda Cuma pazarının yükü biraz da Pazar gününe kalıyordu. Fakat cumartesi ve pazar pazarı kurulmayınca vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılamak için sabahın erken saatlerinden akşam vaktine kadar tüm gün pazarda yoğunluk oluşturarak haftalık alışverişlerini tamamlamışlardı.
İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgeye göre yeni bir karar alınıncaya kadar 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızın 18 Kasım 2020 tarihli ve 19161 sayılı genelgede belirlenen saatler içerisinde (10.00­-13.00, 13.00­-16.00 saatleri arası) şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanmalarının kısıtlanması kararı alınmıştı. Bir de buna ek geçen hafta sosyal mesafe bu şekilde hiç sayılınca ilimizde yeni kararlar alınması yoluna gidildi.

HAFTA SONU KURULAN PAZARLAR HAFTA İÇİNE ÇEKİLDİ
65 yaş üstü vatandaşlar ile 20 yaş altı vatandaşların toplu taşıma kullanamaması sebebiyle ilimizde belirli günlerde kurulan pazardan vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekiyordu. Hal böyle olunca hem pazardaki sosyal mesafe hem de vatandaşların ürünlere erişimini kolaylaştırmak Pazar esnafını da mağdur etmemek adına hafta sonu kurulan pazarların hafta içi kurulmasına karar verildi.

ESENLERDE 3 GÜN PAZAR KURULACAK
Çanakkale merkezde 2 adet Pazar yeri mevcut. Pazar yerlerinden biri Esenler Mahallesinde bir diğeri ise İsmetpaşa Mahallesinde yer alıyor. Kısıtlama öncesinde Esenler Mahallesinde cumartesi günü kurulan pazar Çarşamba gününe çekildi. Buna ek olarak Salı ve Cuma günleri de Esenler Mahallesinde Pazar kurulacağı duyuruldu. Bu kapsamda yeni bir karar alınıncaya kadar Esenler Mahallesinde haftanın 3 günü Pazar kurulması kararı alındı.
 
İSMETPAŞA’DA 2 GÜN PAZAR KURULACAK
Öte yandan en fazla talep gösterilen İsmetpaşa Mahallesindeki Pazar alanında ise Salı ve Cuma günleri Pazar kurulması kararı alındı. Daha önce Pazar günleri de burada Pazar kuruluyordu. Yei karar ile birlikte  İsmetpaşa Mahallesinde haftanın 3 günü Pazar kurulacak.
Pazarların günlerinde ve yerlerinde yapılan değişiklik ile ilgili edinilen bilgiye göre yaklaşık 160 adet Pazar esnafının dönüşümlü olarak İsmetpaşa ve Esenler Mahallesinde kurulan pazarlarda tezgah açacağı bilgine ulaşıldı.
Konuya ilişkin olarak, Vali yardımcısıyla görüştüklerini kaydeden Çanakkale Yaş Sebze Meyve ve Kuru Gıda Pazarcılar Derneği Başkanı Erşan Demiroğlu, esnafların dönüşümlü olarak iki pazarda da tezgah açmasıyla ilgili ‘’İkiye bölünen esnaf çok rahatsız’’ diyerek Pazar esnafının sesi oldu. Valilik ile görüşmelerinin devam edeceğini paylaştı.
Demiroğlu ‘’Esenlerde cumartesi pazarı kuruluyordu iptal oldu. Yerine Çarşamba günü Pazar kurulacak’’ şeklinde bilgi verdi. İsmetpaşa mevkiindeki pazarda ise Cuma ve Salı günü Pazar kurulacağını belirtti.

GÖKHAN PAZARI GEZDİ
Yeni düzenleme ile pazarı gezen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi ve kentlilerimizin sağlığı için Salı günleri İsmetpaşa Mahallemizde kurulan pazarın yoğunluğunu azaltmak amacıyla aynı gün Esenler Mahallemizdeki Pazarı da açtık. Bugün itibari ile de her iki pazar alanımız Salı ve Cuma günleri hemşerilerimize hizmet verecektir. Pazarcı esnaf kardeşlerimize de hayırlı işler dilerim.” açıklamasında bulundu.
 
KEPEZ’DE 2 GÜN PAZAR
Diğer yandan Kepez Beldesinde ise haftanın 2 günü Pazar kurulacak. Şehit Piyade Asb. Üçvş. Kıvanç Kaşıkçı Kapalı Pazaryerinde pazartesi günleri Pazar kurulurken, Çarşamba Pazarında Çarşamba günleri tezgah açılacak.

Muzaffer Cirtel