Virüs nedeniyle uzaktan eğitim devam ederken interneti ve bilgisayarı olmadığı için mağdur olan çok sayıda öğrenci bulunuyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için birçok kurum ve kuruluş adeta seferberlik başlattı. İl genelinde anasınıfı ve ilkokul 1. sınıflar il kez dün yüz yüze eğitime başlarken, geri kalan tüm sınıflar ise halen uzaktan eğitim alıyor.
 
Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim olanağı sağlayan Eba.gov.tr'ye bilgisayarı ve interneti olamayan öğrencilerin erişimi büyük bir sorun olarak karşımıza çıktı. Bunun yanında internet ve bilgisayara sahip olanların da internet kotalarının dolması problemi ise bir diğer tartışılan konu oldu.

Koronavirüs salgınının tüm dünyaya yayılmasıyla beraber eğitimin nasıl devam edeceği konusu tüm ülkelerde tartışma konusu hale geldi.  Koronavirüs tedbirleri kapsamında öğrencilerin eğitimden uzak kalmaması adına uzaktan eğitim uygulamasına geçerek eba.gov.tr sitesinden videolarla ders çözümünü geliştirdi. Fakat bu çözümün tartışılan noktaları ise; hala birçok köyde internet altyapı yetersizliği mevcut.  İnterneti ve bilgisayarı olmayan öğrencilerin nasıl erişim sağlayabileceği, bilgisayarı ve interneti olsa da izlenen videolar sonrası biten internetler merak konusu oldu.

KÖYLERDE İNTERNET YOK
Milyonlarca öğrenci bu sene eğitime dijital kanallar üzerinden başladı. Ancak bazı çocukların uzaktan eğitimde kullanabilecekleri internet, televizyon, bilgisayar gibi araçları yok. Özellikle köy okullarında internet altyapısının da bulunmaması eğitimde büyük çıkmazlar yaratıyor. Geçtiğimiz günlerde Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan twitterdan yaptığı paylaşımla bu soruna sessiz kalmadı. Başkan Pehlivan, ‘’Sayın Bakanım @akaraismailoglu Çanakkale Bayramiç Karaköy Köyünde internet alt yapısı olmadığı için operatörlerin bu sorunu çözmesi gerekiyor. Sizden arzım bu konuyu çözmeniz. Öğrenciler derslerine giremiyor. Lütfen destek olun.@ziyaselcuk @turanbulent @UABakanligi @jiskenderoglu’’ şeklinde çağrı yapmıştı.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk  ise yine geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, uzaktan eğitime bazı öğrencilerin yeterli imkânı olmadığı için katılamadığını belirtmiş ve “Erişemediğimiz öğrenciler olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili çalışmaların içindeyiz” demişti.

BELEDİYEDEN ÖRNEK PROJE
Yaşanan bu olumsuzluklara çözüm için adeta Çanakkale’de uzaktan eğitim seferberliği ilan edildi. Öğrencilerin eğitimlerinden geri kalmamaları için, Çanakkale Belediyesi, Bilgisayarsız Çocuk Kalmasın Projesi’ni hayata geçirdi. Halk sağlığını korumaya yönelik başlatılan uzaktan eğitim süreci,  sosyo ekonomik yönden dezavantajlı öğrencilerin eğitime katılma imkanını en aza indirgiyor. Çanakkale Belediyesi bu projeyle uzaktan eğitimin başlayacağı bu süreçte sıfır veya kullanılmış bilgisayar ve tabletleri ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştıracak. 

İhtiyaç sahibi öğrenciler ve bilgisayar bağışında bulunabilecek kentliler arasında bir köprü oluşturan Çanakkale Belediyesi, birçok şehre de örnek oluyor. Belediye tarafından,  konuya ilişkin detaylı bilgi almak ve destek olmak için Çanakkale Belediyesi Sosyal Destek Hizmet Müdürlüğü ile 444 17 17 / 1126 numaralı telefondan iletişime geçilebileceğinin duyurusu yapıldı.

ESNAF SEFERBER OLDU
Başta Çanakkale Belediyesi olmak üzere esnaftan da uzaktan eğitime destek gecikmedi. Çanakkale merkezde bulunan bazı işletmeler ortak bir karar alarak, ekonomik olarak dezavantajlı öğrenciler için ‘Askıda İnternet Projesi’ni uygulamaya koydu. 
Covid-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitim görecek öğrencilerin yüzde 30 ‘unda internet erişimi olmadığını belirten seferber olan işletmeler, ‘’askıda internet ile interneti olmayan öğrenci ailelerinin internet ücretlerini ödüyoruz. Bu konuda yalnız olmadığımızı biliyoruz’’ şeklinde sosyal medya hesaplarından duyuru yaptı.
Askıda İnternet için destekçi olan İşletmeler,‘’Aynı duyarlılığı paylaştığını bildiğimiz tüm dostlarımızı 28 Eylül’de başlayacak olan kampanyamıza destek olmaya çağırıyoruz’’ diyerek destek olmak isteyen vatandaşları uzaktan eğitimde seferberliğe çağırdı.
 
Bünyamin Nami Tonka