Virüs nedeniyle sıkıntılı günler geçiren esnaflar, bu bayramda hareketlilik bekledi. Esnaflar için kurban bayramı geçtiğimiz seneler gibi geçmedi. Pandemi sebebiyle zaten sokağa çıkma yasağıyla geçen ramazan bayramı vatandaşın ailelerinin yanına gidememesi yüzünden buruk geçmişti. Bu bayram ise yavaş yavaş normalleşmeler hayata geçse bile pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar ve insanlardaki hastalığın bulaşma korkusu yüzünden yine eskisi gibi geçmedi. Bayram boyunca satış yapmaya çalışan bazı esnaflar satışları yoğun olsa bile aylarca dükkanları kapalı olduğu için hala pandemi döneminde ki zararlarını kapatamadı.
Ramazanda çoğu dükkan gibi dükkanlarını kapatmak zorunda kalan Çanakkale’ nin en ünlü peynir helvacılarından biri olan Hüsmenoğlu bu bayramda dükkanlarını hiç kapatmadı. Haziranda normalleşmeyle birlikte işlerin düzelmeye başladığını söyleyen, geçen seneki bayramına kıyasla işerin çok iyi olduğunu belirten Oğuz Hüsmenoğlu;‘’Pandemiden sonra bayram işleri gayet iyiydi. Ramazanda zaten kapalı olduğumuz için bu bayram bize oldukça iyi geldi. Bayram boyunca dükkanı hiç kapatmadık zaten. Ramazanda biliyorsunuz yasak olduğu için çoğu dükkan gibi biz de dükkanı kapatmak zorunda kalmıştık. Haziranda yavaş yavaş normalleşme ile işler bir başladı sonrada yavaş yavaş düzelmeye başladı. Geçen seneki kurban bayramına kıyasla işler çok iyiydi. Çünkü haliyle insanlar evlerde kapalı kaldıkları için evlerden bir çıktılar satışlar baya düzeldi. Sıkıntı şu ki işler ne kadar düzelse de birkaç ay boyunca hiç iş yapamadığımız için açığı hala kapatamadık. Yaklaşık bir 9 ay böyle yüksek iş yapmamız lazım ki açık kapansın’’ ifadelerini kullandı.
 
7 yıldır, ayakkabıcılık yapan Cihan Gülşafak “Bayram işerin hiç yoğun geçmediği esnaflardan biri olan, insanların tatil amaçlı farklı bölgelere gitmesi sebebiyle Çanakkale’ ye çok gelen giden olmadığını belirten 7 yıllık ayakkabıcı Cihan Gülşafak;  Çanakkale’ de çok insan kalmadı. Bizde bu sebeple çok bir yoğunluk yaşamadık. Kurban bayramları zaten bizim iş verimliliğimiz açısından iyi değildir çünkü insanlar kurban için para ayırıp alışverişi biraz daha az yaparlar. Ama tabi ki geçen yıllar ki kurban bayramlarına oranla çok daha büyük düşüş vardı. Ben mağaza sahibi olarak bayram tatili yapmadım. Elemanlarımı, çalışanlarımı dinlendirdim ama ben şahsen dinlenmedim çünkü zaten verimsiz bir bayram geçtiği için bayramda her gün açmayı tercih ettim. Yine Allah bereket versin en azından siftahımızı yaptık’’ söylemlerinde bulundu.
 
Ahmet Uysal  2,5 yıldır bu işi yapıyor
Dükkanı bayram boyunca açık olan ancak normal mesai saatlerinde çalışmayan esnaflardan biri olan Ahmet Uysal’ a göre satışlar bu bayram beklentilerin çok altındaydı. Havaların sıcak olmasının da halkın Çanakkale’ yi terk etmesine sebep olduğunu belirten Uysal;’’Dükkanımız bayram boyunca açıktı. Ama normal mesai saatlerinde çalışmadık. 11 gibi açıp akşam 6 gibi kapattık. Satışlar açıkçası beklentilerin altındaydı. Çünkü hava sıcaklığı, insanların Çanakkale’yi terk etmesi açısından çok düşüktü. Ama üstünde olan ise kız istemeler, nişanlar, sözler bu tur organizasyonlar açısından yaptığımız çikolatalar açısından fazladan mesai bile yaptık. Yine Allah bereket versin diyoruz. Zaten çok bir şey beklemiyorduk. Bayramda özellikle ambalajlı çikolataya talep çok oldu. Hijyen açısından açık çikolataya çok yönelim olmadı. Daimi müşterilerimiz normalde bir kilo çikolata alırken bu bayram yarım kilo aldı çünkü kimse eskisi gibi bayramda çok kişiye gidip gelmedi’’ dedi.
 
Muzaffer Cirtel