Çanakkale’de ailesinin evinde kendini izole eden serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından başlatılan ‘evde kal hareketsiz kalma’ projesi kapsamında sosyal  medya hesabından canlı yayın yaparak, doğru nefes alma tekniklerini aktarıyor.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs Türkiye’de de görülmesinin ardından tedbirler alınmaya devam ediyor. Yetkililer vatandaşlar ‘evde kal’ çağrısında bulunarak, salgının önüne geçmeye çalışıyor. Uzun süredir evde kala vatandaşlar ise can sıkıntısını atmak için çeşitli aktivitelere yöneliyor.  Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından  başlatılan ‘evde kal hareketsiz kalma’ projesi kapsamında dünyanın dört bir yanında rekorlar kıran Çanakkaleli milli sporcu Şahika Ercümen, sosyal medya hesabından canlı yayın açarak vatandaşlara, doğru nefes alma tekniklerini aktardı. Ercümen, canlı yayında nefes almanın öneminden bahsederek, “Nefes benim; için bir normal hayatımdaki nefes, birde bütün  hayallerime ulaştıran nefes olarak ayrılıyor. Bu çok ulaşılmaz bir şey değil. Çalıştıkça gelişen bir şey. O  yüzden ben böyle bir dönemde herkes ile nefes konusunu paylaşmak istiyorum ki hepimize faydası olsun. Özellikle solunum sisteminin daha dayanıklı, dirençli, güçlü olması için çok efektif” ifadelerini kullandı.

HAMİLELER BU İŞLEMİ DİKKATLİ YAPSIN
Ercümen, daha sonra canlı yayında yaptığı konuşmada izleyicilere doğru nefes alma tekniği ile ilgili bilgiler paylaşarak, “Nefes egzersizi yaparken  mutlaka rahat bir yerde oturuyor olmamız lazım. Doğru nefes almayla başlıyoruz. Bir elimizi karnımıza, bir elimizi göğsümüze koyacağız. Nefes aldığımızda karnımız şişecek, nefes verdiğimde normale dönecek. Bu işlemi yaparken karın bölgemizi baskı uyguluyoruz. Onu ittirerek nefes almaya çalışıyoruz. Bu bir egzersiz. Hamileler bu işlemi dikkatli yapsın.  Sadece yumuşak bir nefes alıp versinler.  Karınlarını zorlamasınlar. Bu çalışmada nefesi burundan alıp, burundan vermek gerekiyor. Bunun sebebi daha yavaş ve derin nefes alabilmek. Yani oraya bir direnç uygulamak. Nefesi verirken yine burundan daha kademeli nefes. Ağızdan verirsem daha hızlı, daha çok nefes çıkıyor. Burada bizim hedefimiz karnımızı şişirmek. Çünkü biz solunumda gaz  değişimini, yani karbondioksitten kurtulup, oksijeni vücudumuza dağıtmak için akciğerlerimizin altındaki bölümleri daha çok kullanıyoruz. Eğer sadece üst ciğerimizi kullanırsak karbondioksitten arınamayabiliriz.  O yüzden daha  derin bir nefes almak ve daha büyük bir alanı kullanmak çok önemli.  Sadece üst göğüs değil, nabzımızı, kalp atım seviyemizi  her şeyi artırırken, tam tersine bizim istediğimiz daha derin aşağıya doğru nefesler. Bu egzersizi yapabildiğiniz kadar yapabilirsiniz. Ama en az 1 dakika yapmak gerekiyor. Her gün yaparsanız çok daha faydalı olur. Bu işin temeli.Alt kısmı kullanmak önemli. Doğru nefes alama tekniğini çalıştık. Birde bunun üstü var” ifadelerini kullandı.

Mehmet Kuzey