Yirmi köyü kapsayacak olan Rüzgar Enerjisi Santralleri’nin (RES) İl Genel Meclisi’nden izin çıkması için girişimler sürerken, görüşmelerde para çantalarının da masalara konulduğu gelen bilgiler arasında. RES şirketlerinin bazı yerlere bağış yaptıkları da duyulmaya başlandı. Önümüzdeki hafta mecliste oylamaya sunulması beklenen izin için bu görüşmelerin ne kadar etkili olacağı da ortaya çıkmış olacak.
 
Çanakkale’nin gündemini RES oluşturmaya devam ediyor. Sessiz sedasız bir süre yürütülen ve daha sonra izin aşamasında ortaya çıkan projenin önümüzdeki hafta il genel meclisi gündemine gelmesi bekleniyor. Proje merkez köylerinden, Bodurlar, Akçalı, Haliloğlu, Dedeler, Alanköy ile Çan ilçesinde Kumarlar, Üvezdere, Kadılar, Dondurma köylerinde hayata geçirilecek. Bu bölgelerde yoğun ağaç kesimi devam ediyor. Yine, bu bölgelere yakın mücavir alan olarak Karacalar, Kirazlı, Ortaca, Serçeler, Terziler, Çiftlikdere, Çamyayla, Karaibrahimler, Cazgirler, Duman, Üçpınar köyleri de etkilenecek.
Kirazlı’daki maden arama çalışmalarının yapıldığı alanın 12 kat büyüklüğünde alanda hayata geçirilmesi beklenen projede geri sayım başladı. İznin önümüzdeki hafta il genel meclisi gündemine gelmesi bekleniyor. İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren’in gündeme alması durumunda izin için oylama yapılacak. Oylamada CHP ve AK Parti meclis üyeleri büyük rol oynuyor.

BAĞIŞLAR YAPILIYOR
Devasa proje olan RES’e izin çıkması için şirket adamlarının belediye meclis başkanı, CHP ve AK Partili meclis üyeleri ile bir süredir yakın temasa geçtiği bilinen bir gerçek. Geçen süre içinde CHP’ye yakınlığı ile bilinen bir spor kulübüne yüklü miktarda bağış yapıldığı iddia ediliyor. Aynı şekilde şirket adamlarının meclis üyeleri ile görüşürken masaya para dolu çantaları da koyduğu ifade ediliyor. RES’in kaderini belirleyecek olan meclis üyeleri çok sıkı takibe alındığı ve birebir görüşüldüğü belirtiliyor. Görüşmenin sadece bir sefere mahsus değil, sık sık kontak kurulduğu da biliniyor. Önümüzdeki hafta toplanması beklenen İl Genel Meclis Toplantısı’nda bu görüşmelerin ve vaatlerin ne yönde etkileyeceği de ortaya çıkmış olacak.
 
RES İÇİN KESİLEN AĞAÇLAR ÇİFTÇİLİĞİ DE BİTİRİYOR
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka, her hafta sonu dağları gezdiğini belirterek, kesilen ağaçların çiftçiliği bitirdiğini söyledi. Artık köylerde vatandaşların da kalmadığını belirten Tonka, “Doğa talan ediliyor. Coğrafyamızın morfolojisi değişiyor. Birçok arazi ekilmemiş. Ekili arazilerde de bitki yeterince gelişmemiş. Köylümüzün ifadesine göre biraz daha yağmur yağmazsa verimli ürün almak mümkün değil. Tarımda büyük bir yıkım olur, diyorlar. İncelemelerimizde de, biz de bunu yakından gördük. Önümüzdeki yıl her şey daha kötü olacak gibi. Bir de köyler boşalmış. Tarım bitme derecesine gelmiş. İklim değişikliği herhalde en fazla bizi vuracak
Bu konuda uzmanların görüşü nedir? Bilmekte fayda var. Verileri görmek, gerek. Bence, her ne sebeple olursa olsun  ağaç kesimi yasaklanmalıdır. Enerji nakil hatları için ağaç kes! RES için ağaç kes. JES için mıntıka temizliği yap ve ağaç kes. Madenler için ağaç kes. Termik santral için ağaç kes veya çevreyi temiz tutacak ağaç miktarını azalt. Bunlar, gelecek için hiç de hayra alamet şeyler değil!
Bir de morfolojik yıkım gerçekleştir. Suyu yüzeye yakın tutamayarak ağır metallerin derinlerde birikmesine sebep ol ve bu suyu kullanan tüm canlıların, başta insanlar olmak üzere hastalanmasına sebep ol. Kabus gibi. Yine, bence Türkiye'nin en büyük projesi, Fırat'ın suyunun Konya Ovasına getirilmesini sağlayarak Türk İnsanını açlıktan kurtarmak olmalı. Çölleşmeyi unutmamak gerek. Başka gidilecek Türkiye de yok. “ dedi.
 
Mehmet Güler