İndirimli yemek uygulamasına direnen İstanbul Üniversitesi, bir öğrencinin "Yemek kartımda sadece 1 TL kalmış, gidecek yerim yok, iş arıyorum" paylaşımı yaptıktan sonra intihar etmesinin ardından yasağı kaldırdı. Herkesi şoke eden bu intiharın ardından gözler bir kez daha Çanakkale Belediyesi’ne çevrildi. Ulaşım zammının geri alınması için öğrenciler aylardır direniyor. İmza toplayıp belediyeye veren öğrencilerin isteği yerine getirilmedi. Şimdi aynı sözler belediye için sarf ediliyor;  “Karda yağmurda zor şartlarda okula giden, parası olmadığı için yürümek zorunda kalan öğrencilerden birinin illa ölmesi mi gerekiyor zamların geri çekilmesi için.”
 
 
İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'nin “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var” paylaşımı yapıp intihar etmesinin ardından, kahvaltıyı kaldırıp indirimli yemekleri tek öğüne düşüren üniversite yönetimi bu karardan geri adım attı. Bu olayın ardından sosyal medya hesaplarında “Kardan vazgeçilmesi için illa birisinin ölmesi mi gerekirdi” cümlesi yayıldı
Türkiye bu olayla çalkalanırken, gözler bir kez daha Çanakkale’ye çevrildi.
Çanakkale Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan zamma tepki gösteren öğrenciler, imza kampanyası başlatmıştı. Kısa süre önce öğrenciler belediye önünde basın açıklaması yaparak, topladıkları imzaları belediyeye teslim edip zamların geri çekilmesini istedi.

İMZALAR TESLİM EDİLDİ
Başlatılan imza kampanyasına 532 öğrenci imza attı. İmzalar belediyeye teslim edilerek şu açıklama yapılmıştı; “Çanakkale Belediye Meclisi geçtiğimiz ekim ayında şehir içi ulaşıma zam yaptı. Ulaşım zammı tarifesi öğrenciler için 1,80 TL’den den 2,10 TL’ye çıkarıldı. Biz Çanakkaleli gençler olarak bu yapılan zammın geri çekilmesini ve öğrencilere özel indirimli tarife uygulanmasını talep ediyoruz. Ekonomik kriz okulların açılmasıyla kendini çok daha fazla hissettirmeye başladı. Ailelerin yaşadığı dar boğaz, biz öğrencilerin okullarının başlamasıyla beraber çıkan masraflarla arttı. Yaşanan ekonomik krizin faturası biz Çanakkale lise ve üniversiteli öğrencilere de ödetiliyor. Artan giderler nedeniyle zorunlu olarak getirildiği söylenen zamlara bir yenisinin daha eklenmesi geçimimizi gittikçe zorlaştırıyor. Krizin faturası bizlere ev kiralarının artışı, yurt ücretleri, faturalarda ki artış, manavların bakkalların fiyat artışı ile en kötü yüzünü gösterirken temel gıda maddesi olarak et ve süt ürünlerinden, meyvelerden bahsedemez hale geldik. Okul masraflarının biz öğrencilerin belini büktüğünü de hatırlatarak bir kez daha buradan Çanakkale Belediyesi’ne seslenmek istiyoruz. Diğer illerde geçerli olan abonman sistemlerine geçilmesi ya da öğrencilere özel indirimli tarife uygulanmasını talep ediyoruz.”

BELEDİYEDEN SES YOK
İmzalar atıldı ve belediyeye teslim edildi. Bu olayın üzerinde iki haftadan fazla zaman geçti. Geçen süre içinde belediye hiçbir cevap vermedi. Öğrenciler halen okullarına zamlı ücretle gidip geliyor. Özellikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri ulaşım parası vermemek için okula yürüyerek gidip geliyor. Yağışlı ve karlı havaların hakim olduğu dönemde vatandaşlar yürümekte güçlük çekerken, öğrencilerin yürüyerek okula gidip gelmesi ise tepki ile karşılanıyor. İstanbul Üniversitesi’ndeki acı olayın ardından öğrenciler ve vatandaşlar aynı soruyor soruyor, “Belediyenin zamdan geri adım atması için illa yolda birisinin ölmesi mi gerekiyor. “

Mehmet Güler