Organik arıcılık yapan yetiştiricilere kovan başına devlet tarafından 10 lira destek ödemesi yapılacak. Destekleme ödemesinden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, 23 Aralık 2019 mesai saati bitimine kadar başvuruda bulunacak.

Çanakkale’de ise organik arıcılık yapan tek yer Gökçeada bulunuyor. 45 üretici tarafından ada organik koşullarda arıcılık yapılıyor.
Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İleri, “Arı kovanı olan herkese 15 TL destek sağlanıyor. Arısı olup olmayanları kontrol etmek için inceliyorlar. Arısı olup arı çalışıyorsa herkese 15 TL yapılıyor Çanakkale de organik arıcılık yapılıyor. Sadece Gökçeada’da var. Normal kovanları olanlar 15 TL ama organik olanalar hem 15 TL artı 10 TL alacak. Gökçeada yaklaşık 45 üreticimiz yapıyor. Anadolu yakasında da birçok üyemiz var. Organik üretimde aslında fazla üretim yok. Devlet organik arıcılık ile konfeksiyonel arıcılık arasında çıkan ürünün aynı değerleri taşımasını gerekiyor. Organik arıcılıkta özellikle ilaç atılmaması gibi zorunlu sebepler var. Kullanılan kovanın boyanmaması gerekir. O da ister istemez aracılığın dışında gelişen olaylardır” dedi.

Muzaffer Cirtel