Sivil Toplum Kuruluşları tarafından 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 85.Yıldönümü için Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.
  
Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi, Çanakkale Baro Başkanlığı, CHP Çanakkale Kadın Kolları Başkanlığı, Türk Kadınlar Birliği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Kadın Kolları ve diğer sivil toplum kuruluları Atatürk büstüne çelenk bıraktı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.
Düzenlenen törene Çanakkale Baro Başkanı Bülent Şarlan, Çanakkale Belediye Meclis Üyesi Fatma Kaynaş, Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bora Temsilcisi Avukat Ezgi Deniz Çalışal, “Bugün yeni kurulan bir devletin ilerlemesi ve gelişmesi için kadın ve erkek eşitliğinin sağlandığı kadınların hukuki, siyasi ve sosyal yaşamda erkelerle eşit seviyede bir toplum için düşüncesinde ki ulu önder Atatürk öncülüğünde Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 85’nci yıl dönümünü kutluyoruz. Ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı 3 Nisan 1930 belediyelerde, 26 Ekim 1933’te ihtiyar heyetti ve muhtar seçimlerinde, 5 Aralık 1934 tarihinse ise Milletvekili genel seçimleri tanınmıştır. Türk kadınlarına seçme ve seçilme akabinde siyasi hayatla belediye seçimleri ile tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme seçilme hakkıyla hakların en büyüğünü hak etmiş bulunuyor. Bu hak Türk kadının elindedir ve riya kat ile kullanacaktır diyerek birleşmiş milletlerin 20 yıl sonra kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin birinci maddesini çok daha önce dile getirmiştir” diye konuştu.

Geçmişimizi İyi Bilerek, İleriye Bakmalıyız
Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Uluşal, “Demokrasinin temelinde kadın erkek eşitliği vardır. Siyasette kadın temsil oranının az olduğu bilinciyle, kadının siyasete etkin katılımına dönük politikaları bilmek, kuşkusuz büyük önem taşıyor. Hepimiz, ülkemize ve kentimize karşı sorumluluklarımızın neler olduğunu bir kez daha hatırlamalıyız. 180 bin nüfuslu kentimizde, yarı nüfusu kadın olan ülkemizde, kadınlar karar alma mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilemiyor. Bu bağlamla; kadın derneklerinin ve STK'ların yürüttükleri eğitici ve etkin faaliyetler de sosyal alanda büyük bir önem arz etmektedir. Kendilerini bu anlamda Çanakkale Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak yürekten destekliyoruz. Sözlerimi sonlandırırken; geçmişimizi iyi bilerek, ileriye bakmalıyız. Kadınlarımıza, kazanılmış haklarını geliştirmede başarılar diliyoruz. Hepinizi sevgi ve saygıyla bir kez daha selamlıyorum” dedi.

Bünyamin Nami Tonka