Zehirli borular olarak bilinen ve kullanımı yasaklanan asbestli borulardan Çanakkale su içiyor. Konuyu gündeme getiren Memur Sen Çanakkale İl Başkanı Suat Özen, Atikhisar Barajı’ndan şehir merkezine gelen içme su hattının yaklaşık 5 kilometrelik bölümünde asbestli borular yer aldığını belirterek, birçok çevre konusunda duyarlı davranan Çanakkale Belediyesi’nin sağlığa zarar veren bu boruları değiştirmemesini eleştirdi.
 
Çanakkale Belediyesi özellikle bazı çevre olaylarında hep ön saflarda yer alıyor. Çevre konusunda hep duyarlı olduğunu belirten belediye yetkililerinin vatandaşların sağlığına zarar veren bazı konularda da duyarsız kaldığı belirtildi. Bu konuyu dile getiren ise Memur Sen İl Başkanı Özen, Çanakkale Belediyesi’nin özellikle çevre ile ilgili hassasiyetini gördüğünü belirten Özen, çevre hassasiyeti bu kadar yüksek olan bir belediyenin şehre Atikhisar Barajı’ndan gelen yaklaşık 5 kilometre civarında asbest borularıyla şehir merkezine su getirmesine anlam veremediğini belirtti. Özen, “Bu aspest borular içinde kanserojen madde barındırıyor. Biz maden sahalarının veya diğer maden ocaklarının savunucusu değiliz. Böyle bir bağımızda yok. Çanakkale Belediyesi, Bayramiç bölgesine duyarlı olacağı kadar, öncelikle Atikhisar Barajı’ndan  şehir merkezine gelen asbest boruları değiştirsinler.” dedi.
 
ÇEVRECİLER SESSİZ
Özen’in eleştirilerinden çevreciler de nasibini aldı. Kirazlı’daki maden arama ile ilgili aylardır eylem yapan çevrecilerin, her gün zehirli borulardan su içilmesine göz yumulduğunu belirtti. Çevreci olanların her alanda çevreye duyarlı olmasını isteyen Özen şu eleştirilerden bulundu; “Çevreci arkadaşlar Kirazlı’daki maden aramayla ilgili çok duyarlılar. Hepsini de yürekten destekliyorum. Ama gel gelelim Çanakkale Belediyesi’nin bugün uygulamış olduğu şuanda toprak altında yatan asbest borularla ilgili bir kelam açıklamaları yok. Aynı hassasiyeti keşke Çanakkale Belediyesi içinde kullanabilseler. Çevrecilik senin yaptığın kötü, benim yaptığım iyi anlayışıyla olmamalı. Yanlış olanı kötülememiz lazım.”
 
KENT KONSEYİ SINIRLARINDAKİNİ DEĞİL DIŞINDAKİNİ ELEŞTİRİYOR
Daha önce Çanakkale Kent Konseyi’nin yönetiminde olduğunu belirten Özen, kent konseyin kendi sınırları içindeki çevre sorununa sessiz kalarak başka ilçedeki olaya el atmasını doğru bulmadığını belirtti. Özen daha önce yönetiminde bulunduğu kent konseyin çevre anlayışını şöyle eleştirdi; “Kent Konseyi bugün tekrar üzerine basmak için söylemek istiyorum. Biz daha önce Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeliği yaptık. Kent konseyinin görev alanı belli. Belediyenin mücavir alanıyla sınırlıdır. Bugün kurul kurul ÇED raporlarıyla ilgili dolaşacaklarına Çanakkale Belediyesi’nin mücavir alanı içerisinde olan, şu asbest borulara aynı hassasiyeti göstersinler. Çanakkale Belediyesi’ne baskı oluşturarak boruları değiştirsinler. Bu borulardan gelen su Çanakkale’de hepimizin evinden akıyor. Biz o asbest borulardan içiyoruz suyu. Kent Konseyi’ni bu konuda hassasiyete davet ediyorum. Farklı bir ilçenin içindeki şeylerin peşine düşeceğine, Çanakkale merkezde asbest borulardan geçen sularla ilgili mücadele verseler daha iyi olur.” 
 
Arzu Baladur