Arkeolojik kazıların 12 ay boyunca yapılabilmesi için hazırlanan proje hakkında açıklamalarda bulunan Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bu arkeolojik kazıların 1,2,3 ay gibi kısa sürelerde yapılaması yerine, bunların bir yıl sürmesi için program hazırladı. Bunun amacı bir taraftan antik kentlerdeki çalışmaların hızlanması, antik  kentlerin biraz daha hızlı açığa çıkartılması ve turizme kazandırılması” dedi.
 
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün iş birliğiyle Arkeolojik kazıların 12 ay boyunca yapılabilmesi için hazırlanan proje kapsamında programdan yararlanacak ilk 20 kazı açıklandı.  Projeyle tüm yıl boyunca kazı faaliyetlerinin sürdürüleceği antik kentler ve ören yerlerinde Çanakkale’den 3 kazı alanı yer aldı. Bunlar Parion, Troya ve Assos. Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, oluşturulan projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Arslan, “O yüzden bakanlık dedi ki; en azından bu arkeolojik kazıların uzunu süreli nasıl yapılır diye bir çalışma başlattı. Bütün kazı başkanlarına bir yıl boyunca sürecek bir proje hazırlamalarını talep etti” ifadelerini kullandı.
MEZUN OLAN DİPLOMALARI İNSANLARINDA İSTİHDAM EDİLMESİNİ SAĞLAMAK İÇİN ÖNEMLİ
Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan,  hazırlanan projenin birçok amaca hizmet ettiğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bu arkeolojik kazıların 1,2,3 ay gibi kısa sürelerde yapılaması yerine, bunların bir yıl sürmesi için program hazırladı. Bunun amacı bir taraftan antik kentlerdeki çalışmaların hızlanması, kentlerin biraz daha hızlı açığa çıkartılması ve turizme kazandırılması. Bunun yanında da bu alanda eğitim görmüş ve mezun olmuş olan arkeologlar, sanat tarihçileri, restoratör gibi alanlarda mezun olan diplomaları insanlarında istihdam edilmesini sağlamak için önemli bir proje. Yine bunun dışında sadece arkeoloji, sanat tarihi ve restoratör değil, kazılarda çalışan işçilerinde aslında uzun vadeli işe alınması söz konusu. Çünkü adamı işe alıyorsun 1-2 ay adam gidiyor. Kalifiye olarak  hemen hemen bütün kazılara aynı kişiler geliyor. Bu gelen kalifiye elemanlar işinde usta kişiler bir tecrübeleri var. Hal böyle olunca bu kalifiye elemanları kaybede biliyorsunuz. Siz yetiştiriyorsunuz, öğreniyor önümüzdeki sezon bu insanlar haklı olarak başka işlere gidiyor. O yüzden bakanlık dedi ki; en azından bu arkeolojik kazıların uzunu süreli nasıl yapılır diye bir çalışma başlattı. Bütün kazı başkanlarına bir yıl boyunca sürecek bir proje hazırlamalarını talep etti. Türkiye’de kazı yapan hocalardan istekli olanlar bu projeye hazırlayıp bakanlığa sundu. İlgi kurumlar bu sunduğumuz projeleri değerlendirdiler. Sonrada Ankara’da bakanımızın da katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda bu 20 tane kazıya bu belgeler verildi. Türkiye’de 12 ay boyunca devam edecek ilk 20 kazının belgeleri verildi. Bu kazıları bütün Türkiye’ye yayarsanız; bunların bir kısmı Muğla ama Çanakkale’de de 3 tane Parion, Troya ve Assos olmak üzere 3 tane kazıda bir yıl sürecek kazı programına dahil edildi. Bu süreçte bu kazıların finansmanı nasıl sağlanacak o konuda da bakanlık Türk Tarih Kurumu ile bir protokol imzaladılar. Şuanda bizim özellikle araç-gereç ve diğer ihtiyaçlar için Türk Tarih Kurumu’na proje verdik. Bizim bu ihtiyaçlarımı Türk Tarih Kurumu tarafından destekleniyor” ifadelerini kullandı.  
 
 
TÜRK TARİH KURUMU TARAFINDAN 20 TANE KAZIDA İSTİHDAM EDİLECEKLER
Bu alandaki alımların şarları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nurettin Arslan, “ Bunun dışında geçen hafta bir gelişme oldu. Türk Tarih Kurumu söz ettiğimiz bu 20 kazı için bir iş ilanı verdi. Bu ilanda sayılar değişiyor ama hemen hemen her kazı için minimum 5 arkeolog,  eğer ihtiyaç varsa 1 sanat tarihçi, 1 yada 2 tanede restoratör gelmesi bekleniyor. Bunları kazı başkanları olarak neye ihtiyacımız olduğunu belirledik. Onlar ilan edildi.  İşe alırken de şu kuralı koydular. Örneğin Assos’da çalışmak için bir arkadaş başvuruda bulundu. Onun bir sezon kazıda çalışmış olması ama toplamda 3 yıl tecrübe arıyoruz. Sonrasında da ikinci kural Kamu Personel Sınavına girmiş olma. Seçimler bu 2 şart üzerinden yapılacak. Sonrasında başvuru yapacak kişiler Kamu Personel Sınavları puanına göre dizilecek sonra ilan verilecek. Bunlar 12 ay boyunca Türk Tarih Kurumu tarafından 20 tane kazıda istihdam edilecekler” şeklinde konuştu.
 
Arzu Baladur