Çanakkale kültürel, sosyal, tarihsel yapısından dolayı her geçen gün yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olmaya devam ediyor. Japonya'dan, Warner Japon Entertainvent Inc. Şirket'i tarafından demonte halde gemiye bindirilen 19 metre boyunda, 12 ton ağırlığında Çanakkale’de tamamlanıp sergilenen ve ABD'li aktör Brad Pitt'in oynadığı "Troy" filminde, Atinalı askerlerin içine gizlenerek Truva'yı ele geçirdikleri tahta ata, yerli ve yabancı turistler fotoğraf çekmek için adeta sıraya giriyor.

Çanakkale’ye düzenlenen kültür turlarının uğrak noktası haline gelen ve turist rehberinin Troya tarihini anlattığı yer olan Truva atı maketine her geçen gün ilgi artıyor. Birçok kişi at önünde fotoğraf çektiriyor.
İzmir’den turla gelen ve Çanakkale’yi çok beğendiğini dile getiren Berrin İnce, “İzmir’den geldim şehitlikleri çok beğendik ve duygulandık. Çanakkale Hastane Müzesini çok beğendik. Gerçekten çok güzel yapmışlar. Truva atını daha önce dev gördüm. Ama dediğim gibi bir kez daha görmeye gelirim. Burada olmaktan dolayı mutlu oldum herkesin görmesini isterim” dedi.
Dağları taşları delip bu vatana sahip çıktılar
Berrin Duran, “Atalarımızın burada şehit olmasından hem gurur duyduk hem de onlar burada nefesini burada bitirdi bize nefes almaya sağladılar. Biz iki adım yürüyemezken onlar dağları taşları delip bu vatana sahip çıktılar. Bizde sahip çıkalım, çocuklarımızda sahip çıksın. Çanakkale’nin her yerinde başka bir anısı var. Başka bir iz taşıyor. Anlatılır gibi değil yaşanması lazım. Çanakkale’yi görmeden ölmesinler’ dedi.

Damla Şener Okdaş