Kazdağları’nın Küçükkuyu beldesi ve devamındaki Balıkesir’e bağlı Körfezdeki ilçelerin de bulunduğu bölge bir bir yok ediliyor. Milyonlarca zeytin ağacının kesildiği Kazdağları’nın yamaçları villalarla donatılmış. Aylardır Çanakkale’de ağaç edebiyatı yapan sözde çevreciler ise 2.5 milyon zeytin ağacının kesilmesine sesiz kalması ise dikkatlerden kaçmıyor.
 
 
Kirazlı Balaban Tepede kurulması planlanan altın madeni için 'Kazdağları' diyerek ayağa kalkan çevre savunucuları Kazdağlarındaki imar konusunda sessiz. Behramkale'den AyvalıK'a kadar olan kıyı şeridinde, yazlık için 2.5 milyon zeytin ağacı kesildiği öne sürüldü. Küçükkuyu'da, Kazdağının en özel bölgelerinden birisi olan Zeus altlarında bile imar izni verildiği iddiaları, yazılı basın sosyal medyada gündem oldu.
 
Kazdağlarındaki imar talanı, gazeteler ve sosyal medyada paylaşılan belgelerle ortaya çıktı. Kirazlı bölgesinde kesilen 13 bin 400 ağaç için 'Kazdağları' diyerek ayağa kalkan sözde çevreciler,  Behramkale - Ayvacık hattında 2.5 milyon zeytin ağacının kesilmesine ise sessiz kaldı. Zeytin ağaçlarının kesilip imar izni verildiği öne sürülen bazı bölgelerin ise SİT alanında kaldığı iddia edildi.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Çıkan haberler sosyal medyada paylaşılan haber ve belgeler üzerine bazı kullanıcılar, ilgili Bakanlıklara suç duyurusunda bulundu. Küçükkuyu'da 'Zeus altları' olarak bilinen Kaz dağının en özel bölgelerinden birisinde bile imar olduğu, uydu görüntülerinden de anlaşılıyor. Kirazlı'da kamp yapan çevreciler ise Kazdağlarının imar rantına kurban edilmesine sessiz kalıp 2.5 milyon ağacı görmezden gelirken, çıkarılacak altının yüzde 38'i Türkiye Cumhuriyetine bırakılacak olan Altın madeni için yürüyüş üstüne yürüyüş yapmaya hazırlanıyor.
 
İDDİALAR YALANLAMADI
Kazdağları’nın villalara kurban edilmesi ile ilgili çıkan haberler yalanlanmadı. Özellikle zeytin ağaçlarının kesildiği Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu Beledidyesi’nin  iki dönemdir CHP’li Belediye Başkanı Cengez Ballkan, iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabında kısa açıklama yapan Balkan, iddia edilen villaların imar izninin ise kendisinden önceki beleidye tarafından verildiğini açıkladı. Ortalıkta ciddi idalar dolaşırken, Kazdağları eteklerinde yeni binalar ve villalar yüğkselmeye devam eidyor. Buna karşı Çanakkale eylem yapmaya çalışan sözde çevreciler ise bu konuda sesiz kalmaya devam ediyor.
Mmmmmmmmmmmmmm
KAZDAĞLARI EDREMİT’TE YOK EDİLİYOR
 
Çanakkale ve Balıkesir sınırları içinde büyük bir alana sahip olan Kazdağları, özellikle Edremit Körfezi bölgesinde tatilciler için yapılan villalar nedeniyle betonlaşma ile karşı karşıya kalıyor.
Kazdağlarına 40 kilometre uzakta bulunan Kirazlı- Balaban mevkisinde yürütülen altın madeni faaliyetlerine tepki için başlatılan eylemler devam ederken,  Kaz Dağları'nın güney yamaçlarındaki betonlaşma dikkat çekiyor.  Kaz Dağları'nın kuzeyinde bunlar yaşanırken, Kazdağları’nın güney yamaçlarındaki Edremit Körfezi’nde, imar uygulamalarının yoğunlaştırılarak betonlaşmanın çabuklaştırıldığı gözden kaçmadı. Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk, Akçay, Zeytinli ve Güre mahalleri ile Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde sahil kesiminden yıllar önce başlayan betonlaşma, rant nedeniyle Kazdağları’nın eteklerine doğru hızla ilerledi. Bölge betonlaşmakla kalmadı, en önemli varlıklarından olan zeytinlik alanlarını hızla yitirmeye başladı. Plan tadilatlarıyla yoğunluk ve katları artıran yapılar, zeytin ağaçlarını yok etmeye devam etti.
 
İMAMOĞLU AİLESİNİN VİLLALARI DA BURADA
 
Yoğun betonlaşma baskısı altındaki KazDDağları'nın eteklerinde yer alan Edremit ilçesinin Güre mahallesinde ve buraya bağlı Kavurmacılar mevkiinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Ekrem İmamoğlu ve babası Hasan İmamoğlu’nun da imarlı dönümlerce arsası bulunduğu ileri sürüldü. Baba Hasan İmamoğlu’nun bu arsalarından birisinin üzerine ise havuzlu çok sayıda villa inşa edildi. Yeni tamamlanan villaların yapımı için de ağaç kesimi yapıldığı ileri sürüldü.
 
KÖRFEZİ 30 YILDIR CHP'Lİ BELEDİYELER YÖNETİYOR
Edremit Körfezi 1985 yılından beri yazlıkçı akınına uğradı. O zamandan beri yapılan nazım imar planları Edremit’te arz talebi arttırdı ve körfez beton ile karşı karşıya geldi. Bu kadar çabuk ve yoğun betonlaşmasının sebebi belediyelerin vatandaşa sağladıkları imar imtiyazlarından kaynaklandığı belirtiliyor. 1/1000, 1/5000, 1/25000’lik nazım imar planları yörenin gelişimine göre Bakanlıktan onaylandı. Normalde bu nazım imar planları 25 yılda bir yapılması gerekirken, arz ve talebin yoğunlaşması nedeniyle 1/100 binlik nazım imar planına kadar gelindi. Körfeze, 30 yıldan beri CHP’li belediyeler hakimdir ve hiç ara dönemleri de olmadığı biliniyor.
 
Mehmet Güler