Türkiye’de bu yıl 7'ncisi düzenlenen 'Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' Çanakkale'de renkli görüntülere sahne oldu. Kadınlar bu kez, Türkiye ve dünyanın birçok yerinde eş zamanlı olarak ‘Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ kapsamında, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla pedal çevirdi. Çanakkale’de yüzlerce kadın bisikletlerini süsleyerek Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Süslü kadınları gören vatandaşlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Kadınlar müzik eşliğinde hem oynayıp hem de sürüş için son hazırlıklarını tamamladı.
Bisikletin çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracı olduğunu belirten Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Çanakkale Sorumlusu Ece Evcin, "Turumuz bu yıl 15 ülkede, yaklaşık 115 şehirde aynı günde, eş zamanlı olarak yine gönüllü kadınların pedal çevirmesiyle gerçekleşiyor. Biz bisiklete binen kadınlar neye dikkat çekmeye çalışıyoruz? Dünyanın gündeminde de yer alan iklim değişikliğinin nedeni bizim bireysel seçimlerimizle ilgilidir. Bisiklet yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır.  Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşabileceğimiz yere kolaylıkla ve rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Bizde dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekmek amacıyla süslendik ve bisikletlerimizi süsleyerek bugün bu etkinliği yapıyoruz. ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ ve Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne vurgu yapmak istiyoruz. Dünyanın birçok yerinde yapılan etkinlikler zincirine, Türkiye’de İzmirli kadınlarımız yıllardır öncülük etmektedir. Bizde Çanakkale’de bisiklete binen kadınlar olarak motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. Egzoz kokusuna karşı parfüm kokusu diyoruz. Bugün yollarda araç gürültüsü değil, bizim kahkahalarımız olacak. Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara yükümlülüklerine sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz. Görünür olmayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır diyoruz. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında var olmalı. Çünkü bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz. Bu yüzden buradayız. Kadın olmaktan hep birlikte gurur duyuyoruz.               Kadın sokağa çıktığında o toplum özgürdür, mutludur ve sonsuzdur” dedi.
 
Yapılan konuşmanın ardından son hazırlıklarını tamamlayan süslü kadınlar, Çanakkale’nin en işlek caddelerinden; İnönü Köprüsü, Plaj Caddesi, Deniz Sokak, 100. Yıl Caddesi ve Atatürk Caddesi'nden bisikletlerin üstünde bulunan zilleri çalarak ilerledi. Başlangıç noktasına geri dönen süslü kadınlar, renkli ve eğlenceli görüntülere sahne oldu.
Nazif Cemhan Şen