Yeni oluşumlar ve yeni partilerin kurulma çalışmaları ile birlikte Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de siyaset hareketlenmeye başladı. İstifalar başlarken, yeni partilerin kurulması ile mevcut partilerden geçişlerin olacağı konuşuluyor. Kentin artık bir numaralı gündemi hangi partiden kimlerin istifa edeceği.
 
Türkiye tarihine damga vuran partilerden biri de kuşkusuz AK Parti oldu. Uzun suredir Türkiye’yi yöneten AK Parti’de ilk defa bu seviyede hareketlenme oldu. Partinin eski kurmayları bir süredir parti kurma çalışmalarına başlamıştı. Yerel seçimlerde AK Parti’nin başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok ili kaybetmesi ile partileşme çalışmaları da hızlandı.
Partiden ilk başkaldıran ise eski Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Sert açıklamaları ile gündeme gelen Davutoğlu’nun ihraç edileceği konuşulduğu dönemde istifalar geldi. Davutoğlu ve ekibi kısa süre önce basın açıklaması yaparak partisinden istifa ettiğini açıkladı.
Aynı şekilde AK Parti’nin en önemli liderlerinden ekonominin patronluğunu ve başbakan yardımcılığı da yapan Ali Babacan da istifa edenlerden. Babacan ile birlikte de eski bakanlar ve önemli görevlere bulunanlar da istifalarını verdi.
Davutoğlu ve Babacan’dan başka yeni bir parti daha kuruluyor.  Koordinatörlüğünü önceki Cumhuriyet Hükümetlerinde Sağlık Bakanı olarak görev yapmış olan Rıfat Serdaroğlu’nun yaptığı ‘Çoban Ateşi’ hareketi de yeni parti çalışmalarına başladı. Afyon’da bir araya gelen hareket,  geçmişte merkez sağ ve merkez solda yer almış ve oy vermiş, sessiz ve makul çoğunluğun, bir manada toplumun orta direğini teşkil eden geniş halk kesimlerinin, demokratik-laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Atatürk Cumhuriyetinin kurucu değerlerine ve parlamenter rejime sahip çıkma arzusunu taşıyor
 
GÖKHAN TEBRİK ETTİ
Şimdi AK Parti’den iki yeni parti çıkacak. Birisinin başında Davutoğlu diğerinin başında ise Babacan olacak. Bu yılın sonuna doğru bu iki parti kurulmuş olacak. Bu liderlerin genel merkezden istifa etmesi ile beraber, illerde de ne zaman istifaların geleceği merak ediliyordu. Çanakkale’deki ilk istifa ise eski il başkanı Yeşim Karadağ’dan geldi. Karadağ’ın eski partisini eleştiren istifasının ardından ilk tebrik eden ise CHP’li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan oldu.
KİMLER İSTİFA EDECEK
Mevcut partilere ek olarak üç yeni parti kurulacak. Kurulacak partilerden en çok dikkat çeken ise kuşkusuz AK Parti’den kopacak olanlar. Karadağ ile başlayan istifaların yeni partilerin kurulması ile daha da artacağı konuşuluyor. Şimdi sohbetlerin bir numaralı konusu “kimler hangi partiye geçecek”  sorusu oldu. Bir süredir bu zaten dillendiriliyordu, şimdi ise daha çok konuşulmaya başlandı.
KİMLER İSTİFA EDECEK
Kulislere yansıyan bilgilere göre; özellikle AK Parti’den önemli görevler yapmış ve şimdi kenara itilmiş olanların istifa edeceği konuşuluyor. Bunların içinde eski milletvekilleri, eski il başkanları, eski il yönetim kurulu üyeleri, il genel ve belediye meclis üyeleri de yer alıyor. Halen bu isimlerin rengini belli etmemesinin altında yatan ise kurulacak yeni partilerin tutup tutmayacağı. Bu yüzden gidişata bağlı olarak istifaların hız kazanacağı konuşuluyor.
Çoban Ateşi hareketinin de parti kurma çalışmasına girmesi, istifaların sadece AK Parti’ye değil tüm partilere yansıyacağı belirtiliyor. Diğer partilerden de memnun olmayanların da kendine yakın gördüğü partiye geçeceği bekleniliyor. Türkiye genelinde olduğu gibi bu yıl ve gelecek yılın ilk aylarında partiler arasında çok sayıda geçişin olacağı söyleniyor.

Mehmet Güler