Toplantıda İl Göç İdaresi Müdürlüğü verdiği bilgide Çanakkale’nin Suriye uyruklu yabancı kaydına kapandığını bildirdi.
İl güvenlik Toplantısı Vali Orhan Tavlı başkanlığında İl Özel İdaresi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Vali Yardımcısı Cezmi Batuk, Ayvacık Kaymakamı Cevat Çelik, Bayramiç Kaymakamı Sercan Gökdemir, Gökçeada Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu, Bozcaada Kaymakamı İbrahim Gültekin, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Yenice Kaymakamı Ahmet Başer, Çan Kaymakamı Mustafa Gürdal,  İl Jandarma Komutanı J. Albay Emrullah Büyük, İl Emniyet Müdürü Celal Sel ve ilgili kurum müdürleri katıldı.
 
Vatandaşların huzur ve güven ortamında hayatlarını sürdürmelerini sağlamak adına il genelinde alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda, son günlerde kentin gündemine gelen Suriyeli göçmenlerin durumu da ele alındı. Toplantıda bilgi veren İl Göç İdaresi Müdürü Uğur Ayrık, Çanakkale’nin Suriye uyruklu yabancıların diğer illere nazaran en az yoğunluğa sahip iller arasında bulunduğu, İlimizin Suriye uyruklu yabancı kaydına kapalı durumda olduğu şeklinde bilgi verildi. Toplantıda ayrıca düzensiz göçmenler ile ilgili yapılan iş ve işlemler hakkında katılımcılar tarafından değerlendirmeler yapıldı.
Çanakkale’de vatandaşlarımızın huzurlu, güvenli ve yaşanılabilir ortamda hayatlarını sürdürmeleri için tüm kurumların işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmalarının önemine vurgu yapan Vali Orhan Tavlı, düzensiz göçmenler ile ilgili halkın doğru bilgilerle düzenli olarak bilgilendirilmesi talimatını verdi.
 
ZABITA KALDIRDI
İstanbul’da bulunan ve başka illere kayıtlı olan Suriyeliler kayıtlı olduğu illere dağıtılmaya başlandı. Son dönemlerde Çanakkale’ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısında artış gözlendi. Gelen mülteciler Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde konaklıyor. Suriyeli ve Afgan uyruklu göçmenler Sarıçay kenarında ağaç altlarına kurdukları yer yataklardı. Yaşama burada tutunmaya çalışan mülteciler, bütün ihtiyaçlarını burada gideriyorlardı.
Yaşam mücadelesi veren mülteciler ise Çanakkaleli vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Troya Köprüsü ile Cuma Pazarı arka bölümü arasında yer alan yeşillik ve park alanı mültecilerle dolunca zabıta ekipleri devreye girdi. Zabıta ekipleri buradaki Suriyelileri kaldırdı. Bir süre sonra bazıları tekrar bölgeye gelmeye başladı.

ÇANAKKALE’NİN YÜZDE 1,3 SURİYELİ 
 Çanakkale Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, “Çanakkale’ye kayıtlı olarak 6 bin 107 kişi yer alıyor. Çanakkale İl nüfusu ile karşılaştırıldığında şehrin yüzde 1,3’ünü Suriyeliler oluşturuyor. Savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin, yerleştikleri illerde patlama yapan asayiş olayları ile gündeme geliyorlar. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile yeni Suriyeli mültecilerinin Çanakkale’ye geleceğini haberinin asılsız ve yalan olduğunu anlattı. Öte yandan, Çanakkale aynı zamanda yasadışı göçmenlerin de Yunanistan’a geçmek için kullandığı en önemli güzgergahlardan biri. Ayvacık’tan Midilli Adası’na geçmek için her gün onlarca mülteci geçiş yapıyor, onlarcası da güvenlik güçleri tarafından yakalanıyor. Daha önce sadece geçiş güzergahı olarak kullanılan Çanakkale artık kalıcı kalmak için de seçilen illerden biri.

Muzaffer Cirtel