Programa, İl Sağlık Müdürü Operatör Doktor Gökhan Baştürk, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı ve gazeteciler katıldı. Medya ve İntihar Davranışı isimli eğitimi Psikiyatri Uzmanı Doktor ve ÇOMÜ öğretim üyesi Ali Emre Şevik ve Sağlık il Müdürlüğü Psikoloğu Mete Gökçer Aktepe verdi.

Program öncesi İl Sağlık Müdürü Operatör Doktor Gökhan Baştürk bir açıklama yaparak, “Medyanın çok büyük bir gücü olduğunu biliyoruz. Bunu hem Dünyada hem ülkemizde ve hem de Çanakkale’de görüyoruz. Bu güçten olumlu yönde faydalanmak istiyoruz. Halk sağlığı ekibimiz psikiyatri hocalarımız ve psikologlarımız daha iyisini nasıl iyisini yaparız diye düşünüyoruz.   “Medya ve İntihar Davranışı” konulu geniş bir toplantı ve eğitim yapmak istedik. Basın mensupları olarak sizler sahadan bize geri bildirimleri verebilirsiniz, bizde bu konu ile ilgili beklentilerimizi size aktarabiliriz. Bu eğitiminde bir başlangıç olmasını istiyoruz. Çünkü gelişen toplumda çocuklarımızda gençlerimizde sizlerin sayesinde haberlere çok hızlı ulaşıyor. Sizler aracılığı ile özellikle intihar haberlerinde özendiricilikten uzak bir yol izlenirse bazı intiharlarında önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Bu toplantılarımızdaki eğitim bu konuda bilgili deneyimli isimler tarafından veriliyor. Birbirimizle iletişim halinde kalınmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çanakkale hale çok büyük bir şehir değil. Bu nedenle de bunun avantajını kullanalım istiyorum.” dedi.

 

Daha sonra Sağlık il Müdürlüğü Psikoloğu Mete Gökçer Aktepe sunumunda basın mensuplarına ihtihar haberlerinde özendirici cümlelerin kurulmasının ihtiharı düşünen Şahıslarda eylemi gerçekleştirme nedeni olarak görülebileceğine dikkat çekti.   Aktepe, eğitimde verdiği bilgilerde “İntihar haberlerinde Gerçeklerin sunulmasında sağlık otoriteleri ile birlikte çalışmalı. İntihar olayından bahsederken “tamamlammış” intihar girişimi ifadesi kullanılmalı “ başarılı” değil, Gazete iç sayfalarında intihar haberleri ile ilgili yalnızca ilgili veri ve bilgilere yer verilmeli. İntihar haberlerinde, Sorunları olan kişi için intihara alternatif çözümler vurgulanmalı. Yardım hatları, ve toplum kaynakları hakkında bilgi sağlanmalı. İntihar haberlerinde Fotoğraf ve intihar notları yayınlanmamalı, intiharda kullanılan yöntem ile ilgili detaylar açıklanmamalı. İntihar ile ilgili basit nedenler açıklanmamalı. İntihar yüceltilmemeli, duygulaştırılmamalı. İntihar ile ilgili din, kültürel kalıplar kullanılmamalı. İntihar ile ilgili suçlama, sorumluluk paylaşımı yapılmamalı.“ dedi.

Eğitim etkinliğinin ardından açıklama yapan Psikiyatri Uzmanı Doktor ve ÇOMÜ öğretim üyesi Ali Emre Şevik ise “Zaten ilimizde basın mensuplarımız intihar olayları ile ilgili haberlerde  gereken özeni gösteriyor.  İntihar Haberlerinin sunumu, özendiricilik taşıması benzer sorunlar ile yüzleşen bireyler için sanki bir yalancı çözüm gibi intiharın sunulması noktasında çok hassasiyet barındırıyor.biz bu eğitimde önemle bu konunun altınız çizdik. Bu konuda da basın mensupları ile karşılıklı bir etkileşim oluşturduk.” dedi. Sağlık il Müdürlüğü Psikoloğu Mete Gökçer Aktepe’de etkinliğin ardından yaptığı açıklamada “intihar Haberlerinin genel olarak özendirici olmamasını istiyoruz. İntihar haberini okuyacak olan kişinin  intihara özenip böyle bir düşünce içerisine girmesini istemiyoruz. Dolayısı ile intihar haberlerinde farklı çözüm yollarının sunulması, yani intiharı düşünebilecek şahıslara sorununu çözebilecek alternatifler önerebilmek yada bu konu ile ilgili kendisine destek verebilecek olan psikolojik danışma merkezlerine yönlendirebilmek çok önemli. “ dedi.

 

Atakan Alkış

Foto: BHA